Szybki przepis na świąteczny piernik bez pieczenia. Oszczędzisz czas i pieniądze, a smak oczaruje gości

Autor Aneta Wasilewska - 20 Grudnia 2019

Ciasto na Święta Bożego Narodzenia, które będzie gościć na każdym świątecznym stole, to oprócz piernika makowiec, keks czy sernik. Jeżeli jeszcze nie zdecydowaliście się na przygotowanie tradycyjnego piernika, którego trzeba upiec dużo wcześniej niż na kilka dni przed Wigilią, to na ratunek przychodzi ciasto piernik bez pieczenia.

Wykonanie tego przepisu jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy na dzień przed podaniem połączyć składniki i odstawić na całą noc do lodówki, by następnego dnia cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Jego niebywałą zaletą jest to, że nie zawiera w sobie ani jajek, ani mleka, będzie więc świetnym deserem dla gościa, który ma nietolerancję laktozy lub jest na diecie roślinnej.

Ciasto przygotujesz z:

Spód:

200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bądź innych orzechów

3 łyżki kakao

1/2 łyżeczki soli

150 g orzechów makadamia

150 g orzechów nerkowca

150 ml syropu klonowego

wanilia

Polewa:

2-3 łyżki kakao

1/2 szklanki oleju kokosowego

100 ml syropu klonowego

Kliknij Następna strona, by dowiedzieć się, jak wykonać to ciasto.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Chcieli poprawić swój wygląd, stali się pośmiewiskiem internetu. Najbardziej żenujące wpadki, jakie kiedykolwiek widzieliście
  2. Rodzice nie chcieli wypuścić martwego noworodka z objęć. W pewnej chwili mama zaczęła krzyczeć i stało się niewyobrażalne
  3. Genialny poradnik, jak łatwo ulepić pierogi. Wyjdą idealne i nie będą się rozpadać podczas gotowania
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News