Najlepszy przepis krok po kroku na kultowe ciasto z czasów PRL-u. Zapomniany smak, którym zachwycały nasze babcie

Ciasto
youtube.com e-PrzepisyKulinarne
Reklama
Wstecz

1 z 7

Dalej

Najlepszy przepis krok po kroku na kultowe ciasto z czasów PRL-u. Zapomniany smak, którym zachwycały nasze babcie

Ciasto z tego przepisu przywoła wspomnienia smaku z dzieciństwa. Kultowy deser z PRL-u był w tamtych czasach prawdziwym hitem, a smakiem ciasta zachwycało się wielu Polaków. Dziś niewiele osób pamięta o legendarnym łakociu, choć na myśl o nim wciąż cieknie ślinka.

Ciasto było niegdyś kultowym deserem. W czasach PRL-u "murzynkiem" zachwycało się wielu Polaków, a do dziś dla licznych stanowi niezapomniany smak z dzieciństwa. Po latach ciasto zostało nieco zapomniane przez gospodynie domowe i zastąpiły je inne przepisy, jednak warto przygotować je w domu, by przywołać wspomnienia u starszych domowników i przekazać cząstkę swojego dzieciństwa tym młodszym.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki (260 g)
  • półtora szklanki cukru (350 g)
  • 1/2 szklanki wody (szklanka ma 220 ml)
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • około 15 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • płaska łyżka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Przepis, który podbił serca internautów jest nieco zmodyfikowany na potrzeby współczesnej kuchni, jednak ciasto wciąż zachowuje swój wyjątkowy smak. Na pewno zaskoczymy nim swoich gości lub bliskich, podczas kolejnego rodzinnego spotkania przy stole.

By zobaczyć jak zrobić legendarnego "murzynka", kliknij "Następna Strona"

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Zakażony koronawirusem mężczyzna zdradza ważny objaw, o którym się nie mówi. Trzeba wiedzieć
  2. Nie żyje 2-letni Marcelek. Ojczym przez rok znęcał się nad nim, porażające szczegóły wyszły na jaw
  3. Viki Gabor podczas kwarantanny przeszła metamorfozę. Niewielu rodziców by na nią pozwoliło 12-latce
  4. Żona tak zdradzała męża, że zapamięta całe miasto. 2,5 tys. osób trafiło na kwarantannę

źródło: e-przepisykulinarne

Następna strona