Oryginalny przepis z czasów PRL-u. Galaretkowiec na mleku jest bardzo prosty, a smakuje niebiańsko

Oryginalny przepis z czasów PRL-u. Galaretkowiec na mleku jest bardzo prosty, a smakuje niebiańsko Źródło: YouTube Kulinarne przygody

Galaretkowiec na mleku to jeden z niezwykle prostych przepisów, który królował w czasach PRL-u. Już teraz możesz wykonać go samodzielnie i przywołać moc wspomnień dawnych smaków.

Nie da się ukryć, że galaretkowiec to jeden z tych frykasów, który jak nic innego potrafi wywołać nostalgię. Wiele osób chętnie by ponownie skosztowało tego wyjątkowego deseru. Przepis jest prosty i z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich domowników.

Galaretkowiec jest znów w zasięgu ręki

Fantastyczny galaretkowiec na mleku to ciasto, które jest proste w wykonaniu i potrafi przywołać magię minionych dni. Z całą pewnością niejedna osoba wspomina go z nostalgią i niezwykle chętnie poczułaby znowu jego wyjątkowy smak. Przepis na galaretkowiec prosto z czasów PRL-u może na to pozwolić. W celu wykonania deseru potrzeba nam kilka składników. Należy się zaopatrzyć w następujące produkty:

  • 4 galaretki najlepiej różnego koloru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 500 ml mleka
  • łyżka oleju z migdałów lub cukru wanilinowego.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przepis na wyjątkowy deser jest niezwykle prosty

Kiedy już zdobyliśmy wszystkie niezbędne składniki, możemy przejść do przygotowania ciasta. Galaretki w proszku umieszczamy w osobnych naczyniach i zalewamy 300 ml wrzącej wody. Odstawiamy je do ostygnięcia, jednak powinny one pozostać płynne. Żelatynę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Najlepiej robić to stopniowo, łyżeczka po łyżeczce. Również odstawiamy ją do wystygnięcia. W tym czasie gotujemy mleko i dodajemy do niego cukier i olej z migdałów lub cukier wanilinowy. Kiedy już ostygnie, dodajemy do niego wcześniej przygotowaną żelatynę. Już niedługo galaretkowiec będzie gotowy.

Do foremki o wymiarach 31 cm x 12 cm umieszczamy folię spożywczą i wlewamy pierwszą galaretkę. Następnie należy włożyć ją lodówki na około 15 minut. Kiedy już stężeje wylewamy na nią szklankę mleka z żelatyną. Wówczas ponownie trzeba włożyć foremkę do lodówki. Czynność należy powtarzać do zużycia wszystkich składników.

Dzisiaj grzeje: 1. Nowe informacje o córce Kasi Kowalskiej budzą lęk. Sytuacja jest dramatyczna

2. Tony Halik zostawił żonie kopertę, którą miała spalić po jego śmierci. Zajrzała jednak do środka i zamarła, nie wierzyła

Należy naprzemiennie wlewać do formy galaretki, a na nie mleko z żelatyną. Gdy już wszystkie warstwy osiągną pożądaną konsystencję nasz galaretkowiec jest gotowy. Ten deser z pewnością zachwyci wszystkich, którzy go skosztują.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Narodowa kwarantanna została przedłużona. Psycholog radzi, jak ją wytrzymać
  2. lle zarobili polscy skoczkowie za występy w Pucharze Świata? Polacy otrzymali prawdziwą fortunę
  3. Przepis naszych babek na tradycyjny polski żurek. Kluczowy jest jeden składnik
  4. Owczarek niemiecki nagle otworzył pysk i złapał głowę kota. Nie mieści się w głowie, co zrobił potem, wszystko się nagrało
  5. Mało kto wie, do czego służy tajemnicza dziurka w zlewie. Jej przeznaczenie zadziwia, genialne
  6. Nie chciało jej się iść do fryzjera, więc wylała na pasemka kilka puszek Coli. Efekty ścinają z nóg

Źródło: Kulinarne Przygody

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News