Galaretka drobiowa jak u mamy jest bajecznie prosta. Dziecinnie prosty przepis zawsze się udaje

Galaretka drobiowa jak u mamy jest bajecznie prosta. Dziecinnie prosty przepis zawsze się udaje Źródło: youtube/Menu Dorotki

Galaretka drobiowa z tego przepisu nie ma prawa się nie udać. Przygotowanie jej jest bajecznie proste, a danie zawsze wychodzi. Będziecie zaskoczeni, jak łatwo można ją wykonać.

Galaretka drobiowa czy wieprzowa są daniem, po które Polacy wyjątkowo często sięgają. Kiedy zostają ci resztki z rosołu możesz przygotować galaretkę w mgnieniu oka. Ten przepis jest tak prosty, że nie sięgniesz już po żaden inny. Wyjątkowe danie zachwyci domowników swoją prostotą i pysznym smakiem. 

Przepis, który masz przed sobą jest bajecznie prosty w przygotowaniu. Jego zaletą jest także to, że nie zajmuje wiele czasu, jeżeli szykujesz kolację dla przyjaciół czy rodziny, będzie on doskonały. Pokaże, że wyśmienicie znasz się na klasykach polskiej kuchni. 

Galaretka drobiowa. Składniki potrzebne do przygotowania

Składniki potrzebne do przygotowania galaretki drobiowej:

  • kurczak 2,5 kg,
  • skrzydełka kurze 6 szt.,
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki,
  • pasta rosołowa 1 łyżka,
  • liść laurowy 5 szt.,
  • ziele angielskie 10 szt.,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • żelatyna 70 g,
  • woda 3 litry.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jak przygotować danie? Galaretka drobiowa jest bajecznie prosta do zrobienia

Galaretka drobiowa jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Zacznij od oczyszczenia kurczaka, pokrojenia na części i przepłukania pod bieżącą woda, następnie włóż go do garnka i zalej wodą. Po zagotowaniu zbierz szumowiny, dodaj włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową. Gotuj przez 30 minut. 

Po upływie czasu gotowania wyjmij mięso, ostudź je i obierz do kości. Mięso pokrój w kostkę, a rosół przelej przez sitko, wybierając z niego warzywa. Przygotuj naczynie, w którym będziesz przechowywać galaretkę. Na jej dnie ułóż kawałki mięsa i warzyw. 

Dzisiaj grzeje: 1. Wszyscy byliśmy oszukiwani? Wyciekły tragiczne dane dotyczące śmiertelności koronawirusa
2. Zabił ciężarną żonę podczas stosunku, ale na tym nie skończył. Okropny czyn, odbiera mowę

Podgrzej przecedzony olej i dodaj do niego żelatynę. Mieszaj dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Kiedy rosół z żelatyną ostygnie, zalej mięso, a gdy będzie już całkiem zimny, wstaw naczynie do lodówki. Na następny dzień danie będzie gotowe do zjedzenia. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Rewolucyjny przepis na chleb w jajku lepszy niż pizza. Robi się w 3 minuty, dlaczego wcześniej nikt go nie polecał?
  2. Niemal każdy załapie się na wcześniejszą emeryturę. Nowy pomysł rządzących
  3. Magda Narożna pokazała w internecie wymowne zdjęcie. Fani przecierają oczy ze zdumienia
  4. Kobieta przez lata cierpiała z powodu rzadkiej choroby. Z dziąseł wyrastają jej włosy, widok tylko do odważnych [ZDJĘCIE]
  5. Niewiarygodne, co uczniowie pokazali na swoje studniówce. Ciężko oderwać oczy od ich tańca

źródło: smaker

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News