Faworki drożdżowe są bardzo proste, a wiele bardziej puszyste od tradycyjnych. Koleżanki będą błagać o przepis

Faworki drożdżowe są bardzo proste, a wiele bardziej puszyste od tradycyjnych. Koleżanki będą błagać o przepis Źródło: Pexels / Tookapic

Faworki lub inaczej chrust, to tradycyjny deser, który imponuje nie tylko niestandardowym wyglądem, ale i wspaniałym smakiem. Ten odświeżony przepis pozwoli zaskoczyć gości.

Faworki z ciasta drożdżowego nadadzą tradycyjnemu deserowi o wiele więcej lekkości i puszystości. Ten przepis pozwoli zaskoczyć naszych gości odświeżoną wersją ciasteczek, która na długo zapadnie w ich pamięci. 

Faworki to jedne z ulubionych ciastek Polaków

Ciastka w tradycyjnej formie są kruche i chrupkie, lecz ten przepis nada im zupełnie innej tekstury. Faworki drożdżowe nabiorą lekkości i puszystości i na pewno zaskoczą wszystkich domowników oraz gości. Warto wypróbować ten prosty przepis, by przekonać się, jak niewiele potrzeba, by zupełnie odmienić znane ciastka i nadać im zaskakującą formę. 

Składniki:

  • ½ kg mąki,
  • ½ kostki margaryny o temperaturze pokojowej,
  • 5 dag świeżych drożdży,
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec),
  • cukier puder do dekoracji.

Na początku z drożdży, cukru i lekko podgrzanego mleka robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie mieszamy mąkę z jednym całym jajkiem i dwoma żółtkami, margaryną, szczyptą soli i spirytusem. Do masy wlewamy zaczyn i wszystko dokładnie łączymy. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Tak przygotowane ciasto przykrywamy czystą oraz przewiewną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na cienkie placki, podsypując je mąką, by uniknąć przylepienia ciasta do powierzchni. 

Faworki z ciasta drożdżowego będą wyjątkowo puszyste

Z placków wycinamy paseczki, które następnie nacinamy na środku. Jeden koniec paska przekładamy przez nacięcie i w tym sposób po kolei wywijamy każde ciastko. Tak przygotowane faworki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złocisty odcień. Należy pilnować, by nie spalić ciastek, ponieważ szybko nabierają koloru. 

Dzisiaj grzeje: 1. Nie chcieli wpuścić jej na pokład. Wszystko przez jej koszulkę, płonęła ze wstydu
2. Synowa Katarzyny Dowbor przerwała milczenie. Niestety, przekazała posępną wiadomość

Gotowe faworki wyciągamy z tłuszczu i odsączamy np. na papierowym ręczniku. W ten sposób pozbędziemy się z nich nadmiaru oleju. Na koniec ciastka posypujemy obficie cukrem pudrem.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Ujawnił druzgocące zdjęcia jedzenia z Biedronki. Widać co wycieka, potraktowali go strasznie
  2. Trzynastki już niebawem. Jest dokładna data wypłat
  3. Dagmara skrzywdziła wiele kobiet, trafiła do więzienia. Słowa prokuratora mówią same za siebie, nawet po latach budzą oburzenie
  4. Kultowy schabowy zniknie z polskich stołów? Kuriozalny powód, Polacy obejdą się smakiem
  5. Przekazujemy wyrazy współczucia. Smutne zdarzenie spotkało profesora Jana Miodka

źródło: Poezja Smaku

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News