Prosty przepis na faworki jak u babci. Sekretem jest niepozorny składnik, który czyni cuda

Prosty przepis na faworki jak u babci. Sekretem jest niepozorny składnik, który czyni cuda Źródło: Flickr / Błażej Pieczyński

Faworki to jeden z najpopularniejszych, typowo karnawałowych przysmaków. Jeśli chcemy przygotować je samodzielnie w domu, warto pamiętać o jednym ważnym składniku. Choć wydaje się niepozorny, wspomina o nim wielu zawodowych cukierników.

Faworki wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem, wizytami w domu dziadków i wspólnym spędzaniem czasu w kuchni. Chociaż przepis sprzed lat czasami naprawdę trudno jest odtworzyć, z pomocą przychodzi nam wielu popularnych cukierników i kucharzy. Ci mogą podpowiedzieć, o czym nigdy nie powinniśmy zapominać w kuchni podczas przygotowywania faworków.

Faworki z niespodziewanym składnikiem

Szef kuchni Jakub Kasprzak podzielił się własnym przepisem na faworki podczas jednego z odcinków programu śniadaniowego "Dzień Dobry TVN". Prowadzący byli nim naprawdę zachwyceni, a sam kucharz przypomniał widzom o jednym, zaskakująco ważnym składniku. Jak jego zdaniem powinno się przygotowywać ten przysmak?

Kasprzak radzi, aby przygotować:

  • 30 g masła
  • 2 g soli
  • 70 g żółtek
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 250 g mąki typ 550
  • 40 g cukru pudru
  • 25 ml spirytusu

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Sposób przygotowania

Samo przygotowanie ciasta okazuje się wręcz banalnie proste. Na początku należy wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, a później dodać do nich śmietanę, żółtka oraz masło. Po nich do ciasta powinien trafić tajny składnik, czyli spirytus. Całość wyrabiamy, po czym zbijamy wałkiem. Następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Dzisiaj grzeje: 1. Stan kryzysowy w dwóch krajach. Poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego
2. Nagle rozległy się strzały, ktoś otworzył ogień do polskich harcerzy. Dramat na obozie, trwa akcja służb

Po upływie tego czasu cienko wałkujemy ciasto, a później formujemy z niego faworki. Kasprzak radzi, aby smażyć je na smalcu w temperaturze 180 stopni. Gdy nabiorą koloru, należy wyjąć je z tłuszczu. Wówczas możemy je posypać cukrem pudrem. Faworki są już gotowe.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Ujawnił druzgocące zdjęcia jedzenia z Biedronki. Widać co wycieka, potraktowali go strasznie
  2. Będzie kolejna zmiana w przepisach drogowych. Ulegną znacznemu zaostrzeniu
  3. Biednej dziewczyny nie było stać na suknię na studniówkę. Jej kolega własnoręcznie uszył jej kreacje, powalający widok
  4. Kultowy schabowy zniknie z polskich stołów? Kuriozalny powód, Polacy obejdą się smakiem
  5. Najsłynniejszy świstak świata "powiedział", kiedy będzie wiosna. Jego prognozy sprawdzają się lepiej niż Jackowskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News