Dlaczego w piwie powstaje piana? Ciekawostka dla piwoszy

Dlaczego w piwie powstaje piana? Ciekawostka dla piwoszy Źródło: pexels.com/PrachtigBorger.nl

Dlaczego w piwie powstaje piana? Jakie procesy wtedy zachodzą? Przeczytaj o popularnym alkoholu i zabłyśnij ciekawostką w towarzystwie!

Dlaczego w piwie powstaje piana? W jaki sposób tworzy się ten charakterystyczny element złotego trunku? Tradycja mówi, że idealna piana powinna być na dwa palce. Biała, gęsta, utrzymująca się długo w kuflu. Jak jest naprawdę? Czy wpływa to na smak alkoholu czy chodzi tylko o funkcję dekoracyjną?

Historia piwa jest stara jak świat i to dosłownie! Jak podają archeolodzy, pierwszy tego typu alkohol pito już w Mezopotamii, czyli 4000 lat p.n.e. Zapiski o piwie orkiszowym zostały znalezione w bardzo dobrym stanie. Możemy też wyczytać, że gustowano w piwie aromatycznym - z miodem, ziołami, owocami. Równie szybko przyjęło się także w starożytnym Egipcie. Każdy na pewno słyszał ciekawostkę, że w średniowieczu raczono piwem nie tylko dorosłych, ale też dzieci - była to bezpieczniejsza opcja niż picie zanieczyszczonej wody. A jak to wyglądało w Polsce?

Nasz naród chętnie zajmował się produkowaniem piwa, które ogromną sławę zyskało za czasów króla Bolesława Chrobrego. Był to prawdziwy piwny fanatyk! Od tej pory ten alkohol królował na polskich stołach przez wieki. Niestety, w XVII w. to wódka została numerem jeden. Potem rozwój browarnictwa pokrzyżowały nam obie wojny światowe. Dzisiaj każdy widzi, jak piwo zyskało na wartości i jak powstają nowe lokalne browary.

Skąd się bierze piana w piwie?

Wróćmy do problemowego pytania - po co i dlaczego piana w piwie? Odpowiedź jest prosta - dla smaku! Piana to oczywiście efekt połączenia dwutlenku węgla ze słodem jęczmiennym, który stanowi podstawę do wyprodukowania tego typu alkoholu. Dwutlenek węgla (czyli nasza piana) oddziela piwo od powietrza, jest swojego typu warstwą izolacyjną. Dzięki temu to, co mamy w kuflu, nie traci szybko swoich walorów. Im wolniej piana zaczyna znikać, tym dłużej cieszymy się doskonałym zapachem i smakiem naszego napoju.

Pamiętajmy również, że kolor piany zależy od rodzaju piwa. Jeśli wybieramy jasny trunek - piana powinna być śnieżnobiała. Jeśli gustujemy w piwach mocniejszych, ciemnych - kremowa.

Poza tym piana w piwie interesuje głównie degustatorów i mistrzów browarnictwa na różnych konkursach. Jej wygląd i czas utrzymywania się w kuflu ma duże znaczenie na ostateczny wynik oraz podnosi renomę danego gatunku piwa.

Źródło: browary-polskie.pl

Następny artykuł