Dlaczego masło drożeje? Ceny potrafią być absurdalne

Dlaczego masło drożeje? Ceny potrafią być absurdalne Źródło: pixabay.com/ponce_photography

Dlaczego masło drożeje? Na przestrzeni lat cena tego podstawowego produktu spożywczego wciąż rośnie i nie wydaje się, żeby coś miało się zmienić w tej kwestii. Skąd te podwyżki? W szczytowym momencie za 200-gramową kostkę masła trzeba było zapłacić 8,5 złotych. Kiedy ceny osiągnęły taki pułap?

Dlaczego masło drożeje w naszym kraju?

Dlaczego masło drożeje? Od kwietnia 2016 roku cena produktu, który znajduje się praktycznie w każdym domu, wciąż rośnie. Ile kosztowała kostka masła na przestrzeni lat (ceny maksymalne)?

  • 2016 rok - 5,29 zł
  • 2017 rok - 7,69 zł
  • 2018 rok - 8,49 zł
  • 2019 rok - 8,49 zł

 - W przeciągu dwóch lat nastąpił bardzo duży skok cen. Nawet promowane masło zaczęło wyraźnie drożeć już w listopadzie 2016 r. Apogeum było w październiku ubiegłego roku. Tak silną dynamikę określa się w mediach jako historyczną. Problem został dodatkowo nagłośniony po ogłoszeniu przez Francję deficytu tego produktu na rynku jesienią 2017 r.. Warto też dodać, że obecnie popyt na tłuszcz mleczny jest nadal bardzo wysoki i sytuacja różnie może się dalej potoczyć - wyjaśniała Monika Rybczak z HiperCom, zajmująca się analizą rynku.

Ceny na przestrzeni ostatnich czterech lat  bardzo się zmieniły, wzrost o trzy złote to bardzo dużo. Czym jest to spowodowane? Czy przyczyną tego jest wzrost ceny nabiału, podatki, czy zmowa producentów? Częste są też głosy, odnoszące się do teorii, że wysokie ceny są efektem działań spekulantów, którzy celowo wykupili dużo produktów z rynku, by potem dyktować cenę.

Eksperci przewidywali, że na rynek nie zostanie wprowadzona wystarczająca ilość masła, co skutkowało podwyższeniem cen. Coraz więcej osób decyduje się na kupno substytutów, takich jak margaryna, która jest dużo tańsza, jednak jej zdrowotne właściwości są mocna dyskusyjne.

 - Wzrost spożycia masła odnotowano także w Chinach, gdzie społeczeństwo się bogaci. Również w Unii Europejskiej coraz częściej sięga się po masło. W Polsce również jemy więcej masła kosztem margaryny, a ma to związek między innymi z programem 500+ - podsumowuje dr Krystyna Świetlik z Uniwersytetu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Czemu masło drożeje w Europie?

Według Eurostatu, czyli Europejskiego Urzędu Statystycznego, jednego z urzędów Unii Europejskiej, Polacy płacą najwięcej w Europie za ten popularny produkt. Od stycznia 2018 roku ceny masła w krajach europejskich drastycznie spadają, w Polsce pozostają na tych samych poziomach. Kilogram smarowidła kosztuje nas około 45% więcej niż Finów. Co ciekawe popyt zmalał przez takie podwyżki ceny, jednak jak podają wytwórcy, wciąż nie są oni w stanie nadążyć z produkcją. 

- Mamy taki paradoks, że mimo wszystko produkcja masła spada. Jest to związane z tym, że pozostający z produkcji masła surowiec wykorzystywany jest do produkcji OMP (odtłuszczone mleko w proszku), która obecnie jest mało opłacalna. Dlatego skupione mleko producenci wolą przeznaczać na produkcję innych wyrobów, np. serów, których ceny również wzrosły – mówi ekonomista banku BGŻ BNP Paribas.

  1. Ile powinno się spać? To zależy od wieku
  2. Marta Linkiewicz znów na Fame MMA. Kim jest kontrowersyjna celebrytka?
  3. Najdziwniejsze zawody świata. Chciałbyś mieć taką profesję?
  4. Jaki jest największy kot domowy na świecie? Trudno w to uwierzyć
  5. Użytkownicy wykop.pl nagłośnili akt wandalizmu młodej instagramerki. Dziewczyna przeprasza
Następny artykuł
0 Skomentuj

Który Mikołaj Krawczyk cię urzekł?

Komentarze 0

Ocena artykułu