Dieta wątrobowa to dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu. Ma ona za zadanie zmniejszyć aktywność wydzielniczą chorego narządu: wątroby, trzustki lub pęcherzyka żółciowego. Zdecydowanie ma wiele zalet i przede wszystkim jest dla naszego zdrowia bardzo korzystna. Jest jednak pewien stan w życiu kobiety, którzy rządzi się swoimi prawami, dlatego spróbujemy odpowiedzieć na pytanie – czy warto i czy w ogóle powinno się stosować tę dietę w ciąży? Sprawdźcie sami.

Dieta jest podstawą zdrowia człowieka tuż obok aktywności fizycznie. Trzymanie zdrowej diety na co dzień pozwala nam zachować młody i piękny wygląd oraz fantastyczne samopoczucie. Jednak, kiedy czasem wystąpią już objawy chorobowe to dieta może służyć nam również jako lekarstwo. Jest wiele odmian układania jadłospisów, które spisują się w konkretnych przypadkach. Dziś pochylimy się nad popularną ostatnio, będzie to dieta wątrobowa. Postaramy się odpowiedzieć na wiele ważnych pytań na jej temat, a do tego wiele uwagi poświęcimy ważnemu zagadnieniu jakim jest stosowanie tej diety w ciąży. Powiemy, kiedy dokładnie należy wprowadzić ją w życie, a kiedy nie jest to konieczne.

Dlaczego wątroba odmawia posłuszeństwa?

Co właściwie sprawia, że nasza wątroba odmawia posłuszeństwa i musimy pomagać jej odpowiednią dietą? W większości przypadków (80 proc.) złe funkcjonowanie i uszkodzenia tego organu to skutek nadużywania alkoholu i ogólnie nieprawidłowego stylu życia. Przyczyną złej pracy wątroby, w tym także jej powiększenia się, może być stłuszczenie. Ma ona zdolność rozkładania kwasów tłuszczowych, tworzenia z nich tłuszczów i przesyłania ich dalej do organizmu. Jednak gdy tłuszczu jest za dużo, np. tego pochodzącego z jedzenia, wątroba „tyje”, powiększa się i nie funkcjonuje prawidłowo. Stłuszczenie pojawia się też przy nadużywaniu leków, bo wszystkie ostatecznie „przechodzą” przez wątrobę.  Dolegliwościom sprzyja także stosowanie ostrych diet odchudzających, zwłaszcza tzw. jednoskładnikowych (np. kapuściana, białkowa) lub długotrwałych głodówek. Jeśli więc się odchudzasz nieracjonalnie, dla dobra wątroby zadbaj, by nie tracić więcej niż 4 kg miesięcznie. Wątroba źle pracuje, gdy w codziennej diecie brakuje surowych produktów bogatych w enzymy trawienne i błonnik. Dlatego właśnie pamiętać należy, że dieta wątrobowa to nie sposób na schudnięcie, tak jak wspominaliśmy wcześniej – jest to dieta lecznicza.

Niepokojące objawy

Kiedy warto sprawdzić, czy z naszą wątrobą dzieje się coś złego? Kiedy pojawia się kilka z tych objawów:

  • wolniejsza przemiana materii, a w konsekwencji skłonność do nadwagi lub otyłości, brak efektów przy odchudzaniu
  • chroniczne zmęczenie
  • podwyższone ciśnienie krwi
  • wzdęcia, biegunki, zaparcia, gorycz w ustach
  • wahania nastroju od depresji po euforię
  • łaknienie cukru, apetyt na słodycze
  • nasilenie się dolegliwości alergicznych, kataru siennego, astmy
  • zmiany na skórze: liczne znamiona barwnikowe i brodawki, brązowe plamy przy cebulkach włosów
  • zimne, wilgotne ciało i skóra rąk
  • zabarwiony za żółto spód języka
  • zaczerwienienie skóry wnętrza dłoni w okolicy kciuka i małego palca
  • skurcze w łydkach i palcach rąk.

Pomoc dla chorej wątroby

Kiedy już dowiemy się, że nasza wątroba nie jest w najlepszej formie, nie można zapominać, że poza dietą bardzo istotna dla naszego zdrowia jest aktywność fizyczna. Jeśli nawet problemy z wątrobą to nasza codzienność, a dieta wątrobowa jest koniecznością, absolutnie nie powinniśmy z niej rezygnować. Aktywność fizyczna jest bardzo ważna, zarówno w życiu młodych osób, jak i starszych. Warto pamiętać, że uprawianie sportu nie tylko wpływa na ładną sylwetkę i dobrą wydolność organizmu, ale również zapobiega wielu chorobom. Dlatego w każdym wieku należy się ruszać w miarę swoich możliwości. Aktywność pozwala nam:

  • poprawić lub zachować wydolność fizyczną,
  • utrzymać odpowiednią wagę,
  • zachować siłę mięśniową, która stabilizuje stawy i kręgosłup,
  • na wzrost odporności,
  • osiągnąć lepsze samopoczucie.

Wróćmy jednak do klucza naszej sprawy – do diety wątrobowej. Na początek warto dodać, że aby dieta wątrobowa w ogóle zadziałała, jadłospis powinien składać się z 5-7 regularnych i urozmaiconych posiłków. Podstawową zasadą jest unikanie potraw smażonych, tłustych i pikantnych. Wskazane są potrawy gotowane, rozdrobnione i łatwostrawne. Wróćmy jednak do podstawowego zagadnienia – czy jednak taka dieta jest odpowiednia dla kobiet w ciąży?

Dieta wątrobowa w ciąży

Kobieta w ciąży potrzebuje szczególnego rodzaju odżywiania. Nie powinna jeść, jak to się kiedyś mówiło: „za dwoje” tylko „dla dwojga”. Oznacza to, że kobieta nosząc pod swoim sercem dziecko, powinna zwracać szczególną uwagę na to, co je. Rzeczy powinny być bogate w substancje odżywcze i wysokokaloryczne. Wydaje się więc, że stosowanie jakiejkolwiek „diety” w tym stanie odmiennym, nie jest najlepszym pomysłem. Jednakże, mylne jest przekonanie, że każda dieta ma prowadzić do ograniczenia kaloryczności potraw i w rezultacie schudnięcia lub po prostu pilnowania zgrabnej sylwetki. Diety zdrowotne, takie jak właśnie dieta wątrobowa, rządzą się z goła innymi prawami.

Okazuje się, że dieta wątrobowa jest nie tylko odpowiednia, ale czasem zwyczajnie konieczna w przypadku ciężarnych! Dieta ta należy bowiem do diet leczniczych. Stosowana jest u osób ze zdiagnozowanymi chorobami wątroby, takimi jak: zapalenie wątroby, stłuszczenie lub marskość. Jest również konieczna w przypadku ciężarnych, jeśli cierpią one na cholestazę ciążową. Postaramy się wytłumaczyć, czym jest ta dolegliwość.

Objawy cholestazy ciążowej i sposoby leczenia

Cholestaza ciążowa to wyjątkowo rzadka choroba, która  rozwija się najczęściej około trzydziestego tygodnia ciąży na skutek bardzo wysokich stężeń hormonów płciowych: estrogenów i progesteronu. Jej pierwszym objawem jest uporczywy świąd dłoni i stóp, który czasem pojawia się już w 25. tygodniu ciąży. Nasilenie dolegliwości występuje wieczorem i w nocy, bywa często przyczyną bezsenności. 20 proc. chorych kobiet skarży się też na mdłości, wymioty i utratę łaknienia. Nie każde swędzenie jest niepokojące, ale gdy utrzymuje się przez kilka dni i jest uporczywe, trzeba zgłosić się do lekarza. Dopiero po badaniach krwi oraz wykluczeniu innych przyczyn świądu może on stwierdzić wystąpienie choroby.

Cholestaza ciążowa nie stanowi zagrożenia dla przyszłej matki, jednak jest bardzo niebezpieczna dla płodu. Wtedy dieta wątrobowa jest nie tylko zdrowa, ale wręcz konieczna w takim wypadku. Dodatkowo żeby zmniejszyć ryzyko komplikacji porodowych, przyszła mama, u której rozpoznano cholestazę, potrzebuje dużo wypoczynku, zarówno fizycznego jak i psychicznego. Musi być także pod stałą kontrolą lekarską, dlatego zazwyczaj niezbędny jest pobyt w szpitalu aż do rozwiązania. Leczenie polega na przyjmowaniu leków sterydowych oraz kroplówek z glukozą i witaminą C. Często sprawdzane są funkcje wątroby (pobierana jest krew). Ale najważniejsza jest obserwacja stanu dziecka: od 34. tygodnia ciąży regularnie wykonuje się KTG, badania laboratoryjne, USG. Kobiecie zaleca się liczenie ruchów dziecka. W przypadku takiego obciążenia dieta wątrobowa może kobiecie wyłącznie pomóc.

Dieta wątrobowa jak jeść?

Ważną zasadą diety wątrobowej jest jedzenie małych objętościowo, regularnych posiłków od 5 do 7 razy dziennie. Przerwy pomiędzy poszczególnymi posiłkami nie powinny przekraczać 3-4 godzin. Wskazane jest jedzenie jednego, niewielkiego posiłku późnym wieczorem, najlepiej niedługo przed snem po to by uniknąć hipoglikemii.

Dieta wątrobowa zaleca, aby spożywać od czterech do pięciu posiłków dziennie w następujących porach:

  • śniadanie – między 7.00 a 9.00
  • drugie śniadanie – między 9.00 a 12.00
  • obiad – między 13.00 a 15.00
  • podwieczorek – między 16.00 a 17.00
  • kolacja – między 17.00 a 18.00, najpóźniej o 20.00 (pod warunkiem, że zjedliśmy podwieczorek i położymy się spać około 23.00)

Co jeszcze istotne – w jadłospisie, który przewiduje dieta wątrobowa powinny pojawić się produkty bogate w witaminę C, która działa przeciwzapalnie i wspomaga pracę układu odpornościowego. W diecie znacznie zmniejsza się ilość dozwolonego tłuszczu, dlatego konieczne jest zwiększenie podaży warzyw dostarczających witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli D, E, K oraz beta karotenu. Absolutnie niedopuszczalne są rzeczy tłuste i smażone.

Dieta wątrobowa co jeść?

Dieta wątrobowa co można jeść a czego nie? Wszelkie niedietetyczne łakocie, kiedy dieta wątrobowa jest stosowana są absolutnie zakazane. Smalec, cukier i mąka to główne składniki np. pączków, które pomimo wyśmienitego smaku nie mają znaczących wartości odżywczych, a są smażone właśnie w głębokim tłuszczu. Dbając o swoje zdrowie powinniśmy ograniczyć także inne wysokokaloryczne produkty. Dużo tłuszczu znajdziemy np. w niepozornych we wiórkach kokosowych. Zupełnie zabronione są również chipsy i popcorn. Niewielką ilość pestek słonecznika czy też dyni lepiej uprażyć i dodać do sałatki niż przez cały dzień je podjadać – wtedy również bardziej sobie szkodzimy.

Przedstawiamy również spis dozwolonych produktów, które dieta wątrobowa dopuszcza. Ma to na celu usprawnić myślenie o tym, co dokładnie możemy spożyć będąc na tej diecie:

  •  Pieczywo jasne pszenne
  • Grube kasze (jęczmienna, jaglana, gryczana, ryż) kasze drobne (manna, kukurydziana) drobne makarony, płatki owsiane, kiełki.
  • Warzywa (podawać najlepiej w postaci przecieru lub soku): ziemniaki, marchew, sałata zielona, por, seler, kalarepa, ogórek, pomidor (bez skóry i pestek), buraki.
  • Świeże owoce: jabłka, cytrusowe (pomarańcze, mandarynki), morele, wiśnie, banany, winogrona, brzoskwinie.
  • Odtłuszczony twaróg, miękkie i łagodne sery zółte, chude mleko i kefir, maślanka, jajka na miękko.
  • Chude ryby (dorsz, mintaj, karp sandacz, leszcz, karaś, szczupak).
  • Słaba herbata lub zielona, woda niegazowana, soki naturalne, napary ziół.
  • Przyprawy łagodne: szczypta soli, cynamon koper pietruszka, majeranek, bazylia, słodka papryka.
  • Mięso chude w postaci gotowanej pieczonej lub duszonej (filet z kurczaka, indyka, chuda wołowina i cielęcina), polędwica.
  • Oliwa z oliwek i oleje (sojowy, słonecznikowy, arachidowy).
  •  Miód, przecierane dżemy powidła, soki syropy, kisiel, galaretka, biszkopty, herbatniki, wafle, bezy.

Dieta wątrobowa czego NIE jeść

Przedstawiamy również listę produktów NIE dozwolonych, kiedy dieta wątrobowa jest stałym elementem naszego życia. Mogą nam one co najwyżej zaszkodzić, jeśli nasza wątroba potrzebuje pomocy i wsparcia w formie zdrowego jedzenia:

  • Duże ilości ciemnego pieczywa: żytnie, razowe.
  • Grube makarony, nieprzecierane grube kasze potrawy mączne smażone i zapiekane, maka żytnia i razowa.
  • Warzywa: kapusta, kalafior, rzodkiewka, czosnek, cebula, wszelkie warzywa strączkowe (groch fasola), grzyby.
  • Owoce: arbuz, agrest, borówki, poziomki truskawki, porzeczki, gruszki, ananas, śliwki, czereśnie.
  • Pełnotłuste sery żółte i topione, tłuste mleko, jaja (na twardo, smażone).
  • Tłuste ryby wędzone (śledź, łosoś makrela), sardynki i konserwy rybne.
  • Słodkie napoje gazowane, mocna herbata, napoje alkoholowe
  • Przyprawy ostre w większych ilościach: papryka pieprz, ocet spirytusowy, cebula czosnek, chrzan, musztarda.
  • Mięso tłuste, potrawy smażone w głębokim tłuszczu, pasztety i konserwy, podroby (móżdżki, serca, nerki, wątróbka).
  • Tłuszcze: smalec, słonina, twarda margaryna, boczek, olej rzepakowy.
  • Tłuste ciasta, serniki pierniki, makowce, torty lody, batony, czekolada, słodkie desery z niedozwolonych owoców i produktów.

Dieta wątrobowa przepisy

Istotną sprawą przy spożywaniu dań w diecie wątrobowej jest to, że posiłki powinny być mieć umiarkowaną temperaturę – nie powinny być ani za gorące, ani za zimne.  Dania powinny być świeże, najlepiej przygotowywać je bezpośrednio przed zjedzeniem i unikać odgrzewania. Tak jak już wspominaliśmy – prawidłowa obróbka termiczna to gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii aluminiowej i zapiekanie pod przykryciem, należy zdecydowanie wyeliminować np. smażenie na tłuszczu. Z przepisów należy zdecydowanie, całkowicie wyeliminować ostre przyprawy, sól, alkohol, mocną kawę czy herbatę oraz produkty o wysokiej zawartości tłuszczu. Dieta przy problemach z wątrobą ma na celu złagodzenie odczuwanych dolegliwości i umożliwienie wątrobie regeneracji.

Jednym z polecanych na pierwsze danie potraw w tej diecie jest zupa ziemniaczana. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 200 ml wody
  • 5 dag włoszczyzny (bez kapusty)
  • 15 dag ziemniaków
  • 5 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 1 g soli
  • 5 g masła
  • 1 zieloną pietruszkę

Oczyszczone ziemniaki i warzywa należy ugotować w wodzie, następnie przetrzeć. Z mąki i mleka przygotować zawiesinę, wlać do startych jarzyn i zagotować. Po zagotowaniu dodać masło, sól i posiekaną nać pietruszki. Pozostaje już tylko się zajadać.

Dieta wątrobowa, kolejne przepisy

Kolejnym dodatkiem do posiłków, który sprawdzi się w diecie wątrobowej jest surówka z selerów i jabłek. Do jej przygotowania potrzeba:

  •  6 dag selerów
  • 6 dag jabłek
  • 1 dag szczypiorku
  • 5 g koperku
  • 5 g cukru
  • 3 g koncentratu owocowo-witaminowego

Należy warzywa i jabłka opłukać, oczyścić, po czym jabłka i selery zetrzeć na grubej tarce, a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki te wymieszać i polać roztworem przygotowanym z gotowanej wody, cukru i koncentratu.

Polecanym daniem są również kluski z twarogu. Aby przygotować je w domu, potrzebujemy:

  • 10 dag twarogu
  • 1 białko
  • 2 dag mąki pszennej
  • 5 g masła
  • 1 g soli

Na początku musimy twaróg rozetrzeć, połączyć z mąką, wymieszać, dodać ubitą z białka jaja pianę i wymieszać. Z przygotowanej masy formować kluski i wkładać je do osolonej, wrzącej wody. Po ugotowaniu dodać niewielką ilość masła dla smaku.

Dla fanów dań mięsnych również coś się znajdzie. Polecamy szczególnie pulpety z mięsa, których wcale nie trzeba smażyć, by były naprawdę smaczne. Do ich przygotowania potrzebujemy:

  • 9 dag chudego mięsa
  • 1 białko
  • 1 g soli
  • 5 g masła
  • 10 dag czerstwej bułki
  • 25 ml odtłuszczonego mleka

Masło połączyć ze zmielonym mięsem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz z ubitą pianą. Po wymieszaniu wymienionych składników uformować pulpety, włożyć je do wrzącej, osolonej wody i gotować około 10 minut.

Dieta wątrobowa jadłospis na cały tydzień

W celu usprawnienia wdrożenia diety wątrobowej w życie, podajemy gotowy jadłospis na cały tydzień, który na pewno ułatwi wam gotowanie podczas pierwszych dni z tą dietą. Polecane dania od poniedziałku do niedzieli można delikatnie modyfikować wedle uznania, należy jednak pamiętać by nie przesadzać z tłuszczem ani nie zmieniać sposobu gotowania.

JADŁOSPIS NA PONIEDZIAŁEK:
  • Śniadanie: luźna jajecznica z białek kurzych ze szczypiorkiem, pieczywo razowe z niewielką ilością masła, herbata owocowa.
  • Drugie śniadanie: jogurt niskotłuszczowy, sucharki, napój owocowy.
  • Obiad: zupa jarzynowa, ziemniaki w mundurkach, ryba sola w folii, sałata zielona polana kefirem, herbata ziołowa.
  • Podwieczorek: brzoskwinie, biszkopty.
  • Kolacja: chleb razowy z masłem, chudą wędliną, twarożek, niskotłuszczowe mleko.
JADŁOSPIS NA WTOREK:
  • Śniadanie: chleb razowy z marmoladą, twarożek,  płatki kukurydziane na chudym mleku, słaba kawa.
  • Drugie śniadanie: nektarynka i jabłko (obrane), truskawki.
  • Obiad: chudy rosół, pstrąg duszony na parze, pomidory, ziemniaki puree z koperkiem, potarta marchewka, kompot jabłkowy.
  • Podwieczorek: suszone morele, biszkopty, sok pomarańczowy.
  • Kolacja: sałatka z drobno pokrojonych warzyw z koperkiem i odrobiną oleju słonecznikowego, chleb pszenny, galaretka owocowa, herbata ziołowa.
JADŁOSPIS NA ŚRODĘ:
  • Śniadanie: pieczywo mieszane – chleb pszenny i pieczywo półcukiernicze, masło, pasta z sera twarogowego i pasta z pomidorów, kasza manna na mleku lub wywarze z warzyw, miód, napój z dzikiej róży.
  • Drugie śniadanie: odtłuszczony serek wiejski ze szczypiorkiem, bułka razowa.
  • Obiad: zupa jarzynowa z lanymi kluskami, pulpety z cielęciny, sałata zielona polana kefirem, ziemniaki purée, marchew gotowana, kompot z jabłek.
  • Podwieczorek: koktajl mleczno-warzywno-owocowy, biszkopty.
  • Kolacja: pierogi leniwe, surówka z jabłek, herbata z cytryną.
JADŁOSPIS NA CZWARTEK:
  • Śniadanie: płatki kukurydziane z chudym mlekiem, jogurt naturalny, obrane jabłko, herbata z cytryną.
  • Drugie śniadanie: bułka razowa, chudy ser, pomarańcza.
  • Obiad: zupa jarzynowa z lanym ciastem, pulpety z cielęciny, buraki z jabłkami w zawiesinie, gotowany makaron, nektarynka, herbata z miodem.
  • Podwieczorek: budyń waniliowy, piernik.
  • Kolacja: chudy kurczak w galarecie, pieczywo chrupkie, chudy ser, pomidor, kawa zbożowa z chudym mlekiem.
JADŁOSPIS NA PIĄTEK:
  • Śniadanie: czerstwa bułka z masłem i miodem oraz szklanka chudego mleka.
  • Drugie śniadanie: pomarańcza.
  • Obiad: zupa jarzynowa, gotowany szczupak z jarzynami i sałaką, słaba herbata.
  • Podwieczorek: koktajl warzywno-owocowo-mleczny z biszkoptami.
  • Kolacja: kanapki z chleba pszennego lub razowego (nie w dużych ilościach), niewielkiej ilości masła, chudego sera, sałaty i pomidora, herbata.
JADŁOSPIS NA SOBOTĘ:
  • Śniadanie: 2-3 jajka gotowane na miękko, 2 pomidory bez skórki polane 1 łyżką oliwy z oliwek
  • Drugie śniadanie: twaróg 100g z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżeczką miodu
  • Obiad: chudy gulasz wołowy podany z kaszą jaglaną
  • Podwieczorek: 2 nektarynki obrane ze skórki
  • Kolacja: duszony na wodzie szpinak z 100g gotowanej piersi kurczaka z dodatkiem kaszy jaglanej
JADŁOSPIS NA NIEDZIELĘ:
  • Śniadanie: płatki ryżowe (5 łyżek) ugotowane na mleku (szklanka) z dodatkiem borówek
  • Drugie śniadanie: 2 kromki chleba graham posmarowane masłem z 2 plastrami dobrej jakościowo wędliny drobiowej, sałatą i pomidorem bez skórki
  • Obiad: indyk 200g pieczony w folii z obraną cukinią polany przed podaniem 1 łyżką oliwy z oliwek
  • Podwieczorek: 1-2 szklanki maślanki
  • Kolacja: 5 łyżek komosy ryżowej dusić z połową obranej cukinii i połową puszki pomidorów na łyżce oleju kokosowego, dodać bazylię, zioła prowansalskie, szczyptę soli

Dieta wątrobowa jadłospis

W celu dodatkowego usprawnienia wprowadzania w życie diety łatwostrawnej, prezentujemy przykładowy jadłospis na kolejny tydzień wprowadzania tych zdrowych zmian w życie. Podobnie jak w przypadku jadłospisu na pierwszy tydzień, kolejny również można modyfikować w zależności od własnych preferencji – trzymając się jednak zasady, że potrawy mają być niskotłuszczowe.

JADŁOSPIS NA PONIEDZIAŁEK:
  • Śniadanie: 2-3 jajka gotowane na miękko, 2 pomidory bez skórki polane 1 łyżką oliwy z oliwek
  • Drugie śniadanie: jogurt niskotłuszczowy, bułka grahamka, sok pomarańczowy.
  • Obiad: zupa krem z pieczonych warzyw z pulpecikami z mięsa mielonego, łagodnie doprawionymi.
  • Podwieczorek: 2 obrane nektarynki, 5 biszkoptów.
  • Kolacja: bułka pszenna posmarowana masłem z dobrą jakościowo wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki.
JADŁOSPIS NA WTOREK:
  • Śniadanie: chleb razowy z nisko słodzonym dżemem, twarożek, płatki owsiane na chudym mleku, słaba herbata.
  • Drugie śniadanie: truskawki z niskotłuszowym jogurtem naturlanym.
  • Obiad: marchwiowe kotleciki podane z kaszą kuskus
  • Podwieczorek: suszone śliwki, biszkopty, sok grejpfrutowy.
  • Kolacja: szpinak duszony na wodzie z wbitym jajkiem i kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego wymieszany z kaszą kuskus.
JADŁOSPIS NA ŚRODĘ:
  • Śniadanie: zupa mleczna z zacierkami
  • Drugie śniadanie: gotowana na wodzie kasza manna polana domowym sokiem z malin
  • Obiad: 200 g pieczonego ze świeżym tymiankiem pstrąga, gotowany ziemniak 150-200 g, gotowana marchewka z młodym groszkiem
  • Podwieczorek: sok warzywny jednodniowy o dowolnym smaku.
  • Kolacja: zupa krem z pomidorów, z dodatkiem bazylii.
JADŁOSPIS NA CZWARTEK:
  • Śniadanie: omlet z 1 jajka i 2 białek oraz 1 łyżki mąki pszennej przygotowany na beztłuszczowej patelni (ewentualnie posmarowanej 1 łyżeczką masła klarowanego) z garścią młodego szpinaku i 3 plastrami dobrej jakościowo wędliny.
  • Drugie śniadanie: sucharki maczane w mleku.
  • Obiad: zupa brokułowa, gotowany szczupak z jarzynami i sałaką, słaba herbata lub kawa.
  • Podwieczorek: jogurt naturalny 200g, brzoskwinia bez skórki
  • Kolacja: krem z dyni z mlekiem kokosowym.
JADŁOSPIS NA PIĄTEK:
  • Śniadanie: 2-3 jajka na miękko, ugotowana młoda fasolka szparagowa polana 1 łyżką oliwy z oliwek.
  • Drugie śniadanie: 2 nektarynki bez skórki.
  • Obiad: pulpety w sosie pomidorowym podane z białym ryżem.
  • Podwieczorek: koktajl: szklanka maślanki + dojrzały banan.
  • Kolacja: 100 g gotowanej piersi kurczaka, puree z mocno rozgotowanego brokułu i 1 łyżki masła.
JADŁOSPIS NA SOBOTĘ:
  • Śniadanie: kanapka z gotowaną piersią z indyka, herbata bez cukru.
  • Drugie śniadanie: wafle ryżowe oraz szklanka soku owocowego.
  • Obiad: gotowana pierś z kurczaka z duszonym szpinakiem.
  • Podwieczorek: smoothie bananowe.
  • Kolacja: sałatka warzywna z koperkiem, kromka chleba graham oraz herbata z melisy.
JADŁOSPIS NA NIEDZIELĘ:
  • Śniadanie: biszkopty z serkiem wiejskim.
  • Drugie śniadanie: 2 kromki chleba graham posmarowane masłem z pomidorem bez skórki i szynką z indyka.
  • Obiad: zapiekanka z łososiem i szpinakiem.
  • Podwieczorek: koktajl bananowo-truskawkowy.
  • Kolacja: sałatka z piersią indyka, słaba herbata.

Dieta wątrobowa przepisy kulinarne na słodko

Dieta wątrobowa nie oznacza, że należy zrezygnować ze wszelkich przyjemności, które zarezerwowane są dla osób niebędących na diecie. Można wprowadzić wiele smaków, które normalnie również występują w menu – np. smak słodki, który kojarzy się raczej z tłustymi deserami. Dla kobiet w ciąży takie smakowe modyfikacje mogą być szczególnie istotne, bo kiedy ciężarną ogarnie ochota na jakieś jedzenie to nie ma odwrotu, trzeba zrobić wszystko, żeby ochotę tę zaspokoić. Prezentujemy zatem przepisy na słodkie dania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom.

Prezentujemy przepis na dietetyczny na budyń z twarogu na słodko. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 2 białka
  • 2 dag cukru
  • 7 dag twarogu
  • 8 g mąki pszennej
  • 5 g masła

Aby przygotować budyń na słodko twaróg nalezy utrzeć z cukrem, dodać ubitą z białek pianę i mąkę. Wymienione składniki lekko wymieszać, wyłożyć do uprzednio wysmarowanej masłem formy. Gotować na parze, pod przykryciem, około 25 minut.

Kolejnym przepisem na słodkie danie dietetyczne, które dieta wątrobowa zdecydowanie dopuszcza jest przepis na zupę ze świeżych owoców. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 350 ml wody
  • 20 dag świeżych owoców (mieszanych)
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • 4 dag cukru

Z owoców przygotować przecier lub wycisnąć sok. Z części nieprzetartych ugotować wywar, odcedzić go, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną; zagotować. Po ugotowaniu dodać uprzednio przygotowany surowy sok lub przecier. Pozostaje się zajadać.

Przepisy kulinarne na desery

Pysznym daniem o słodkim smaku są również buraki z jabłkami. Do ich przygotowania konieczne są:

  • 35 dag buraków ćwikłowych
  • 5 dag jabłek
  • 5 g mąki pszennej
  • 25 ml mleka
  • 2 g cukru
  • 5 g masła

Buraki dokładnie umyć i ugotować w łupinach. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na grubej tarce. Surowe jabłka zetrzeć na tarce, połączyć z burakami następnie dodać do nich cukier. Z mąki i mleka przygotować zawiesinę, wlać do przetartych jarzyn, po czym zagotować. Po ugotowaniu dodać masło.

Pysznym, słodkim daniem dozwolonym na diecie wątrobowej jest również zapiekanka z jabłek i ryżu. Aby ją przygotować, potrzebne nam będą:

  • 5 dag ryżu
  • 1 dag cukru
  • 100 ml mleka
  • 20 dag jabłek
  • 5 g masła

Ryż ugotować w mleku na sypko. Jabłka obrać i pokrajać w plasterki. W naczyniu wysmarowanym masłem układać warstwami ryż i jabłka, przesypując je cukrem. Po ułożeniu zapiec w piekarniku.

Pyszna klasyka

Wspaniałym pomysłem, który sprawdzi się i jako deser i jako podwieczorek jest również jabłko zapiekane z twarożkiem i cynamonem. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 120 g chudego twarogu
  • cynamon
  • goździki

Jabłko przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Twaróg wymieszać z cynamonem. W wydrążone połówki jabłka nałożyć twaróg i powbijać goździki. Owinąć w folię aluminiową. Zapiekać 10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Dobrym pomysłem jest również upieczenie własnego biszkoptu na białkach, który może być nie tylko samodzielnym deserem, ale również bazą do wielu innych słodkich dań. Dieta wątrobowa jak najbardziej dopuszcza jego spożywanie. Aby go przygotować, musimy mieć:

  • 3 białka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka bułki tartej

Formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Z białka ubić sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać dalej do rozpuszczenia cukru. Na pianę przesiać mąkę i lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 30 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Porcję ciasta można zjeść na podwieczorek, np. ze szklanką mleka.

Przepisy na kolejne desery

Coś co sprawdzi się zawsze jako przekąska i co dobrze mieć w swojej spiżarce na wypadek, gdyby złapała nas ochota na coś słodkiego to zdecydowanie ciasteczka owsiane. Przedstawiamy, jak je przygotować krok po kroku. Dieta wątrobowa w towarzystwie takich ciasteczek na pewno będzie o wiele przyjemniejsza. Potrzebujemy:

  • 2 białka
  • szczypta soki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • płatki owsiane
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • łyżka mąki
  • ½ łyżki maki ziemniaczanej

Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder wymieszany z cynamonem, cały czas ubijając. Wsypać tyle płatków owsianych, by powstała gęsta masa. Kłaść łyżką ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Na deserowy finisz diety wątrobowej proponujemy domowy kisiel pomarańczowy, który sprawdzi się idealnie jako orzeźwiające zakończenie dietetycznego posiłku. Do jego przygotowania potrzebne są:

  • 2 pomarańcze
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1½ szklanki wody

Z dokładnie umytych i sparzonych pomarańczy otrzeć trochę skórki, zalać ją wodą, dodać cukier do smaku, zagotować i wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej i kilku łyżek zimnej wody. Mieszając, zagotować. Z przekrojonych na pół pomarańczy wycisnąć sok, dodać do kisielu, wymieszać. Gorący kisiel wlać do salaterek. Udekorować plasterkami pomarańczy.

Dieta wątrobowa przepisy na obiad

Dobrze jest wdrażać dietę wątrobową nawet małymi kroczkami. Jeśli zaczniemy od pilnowania dietetycznych obiadów, to również przysłuży się naszemu zdrowiu i kuracji wątroby. Obiad na ogół jest największym posiłkiem dnia, dobrze byłoby więc, gdyby nam służył. Przedstawiamy przepisy na obiad przy tej diecie.

OBIAD NA PARZE (do przygotowania w parowarze):
  • 2 filety z kurczaka
  • 4 większe ziemniaki
  • Brukselka, fasolka zielona, maly brokuł
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, przeprawa do ziemniaków
  • 1 mały por

Filet lekko ubij, posyp solą i pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Włóż do parowaru i połóż na mięso posiekanego pora. Ziemniaki pokrój na 4 lub 6 kawałków i posyp solą i przyprawą do ziemniaków po czym wymieszaj i wrzuć na druga półkę. Fasolkę obierz. Brokuła podziel na małe kawałeczki i posyp solą, po czum wrzuć na trzeci półkę parowaru. Wszystko parz ok. 40 minut.

OMLET OBIADOWY:
  • 4 jajka
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • olej (lub masło)
  • szpinak
  • piórko czosnku
  • feta

Na patelnię dajemy odrobinę tłuszczu i wrzucamy szpinak (mrożony lub świeży). Przyprawiamy solą, pieprzem, wyciskamy piórko czosnku i dusimy. Świeży szpinak zrobi się momentalnie, natomiast mrożony musi troszkę dłużej się podusić.
Jeśli używamy mrożonego szpinaku to koniecznie liściastego. Szpinak rozdrobniony w tym przypadku nie spełni swojej roli. W tym czasie w miseczce roztrzepujemy jajka z łyżką mąki, mlekiem i przyprawami (sól, pieprz).
Na szpinak wrzucamy swoje ulubione dodatki np. fetę pokrojoną w kostkę i zalewamy masą jajeczną. Smażymy pod przykryciem ok 5 – 7 minut. Gdy masa jajeczna będzie całkowicie ścięta omlet jest gotowy. Jako dodatki możemy użyć przeróżnych składników: kukurydzę, fasolkę czerwoną, suszone pomidory, świeże pomidory, szynkę, kiełbasę, oliwki itp.

DIETETYCZNY KRUPNIK:
  • 2 l wody
  • 1 udko z kurczaka bez kości
  • 2 marchewki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 ziarna angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/2 kaszy jęczmiennej drobnej

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy oraz udko z kurczaka bez kości. Rozpoczynamy gotowanie. Dodajemy obraną marchewkę. Potem gotujemy do momentu aż mięso będzie lekko miękkie. Następnie należy wsypać kaszę jęczmienną i gotować dalej na małym ogniu aż kasza będzie miękka. Na sam koniec doprawiamy delikatnie solą i pieprzem do smaku oraz wrzucamy na talerz drobno posiekaną natkę pietruszki.

DIETETYCZNA RYŻANKA:
  • 1 pałka z kurczaka bez skóry
  • 2-3 łyżki ryżu suchego
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera (wielkości orzecha włoskiego)
  • mały listek pora (ok.10 cm)
  • 1-2 kulki ziela angielskiego
  • 1\2 małego listka laurowego
  • 1 szczypta suszonego,otartego lubczyku
  • koperek posiekany do posypania
  • 1\2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do zup lub mała ilość soli

Pałkę z kurczaka (bez skóry) umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (ok. 0,5 l). Dodać ziele angielskie, listek laurowy, por i obrane, umyte oraz pokrojone w kostkę warzywa. Gotować ok.20 minut. Po tym czasie wsypać wypłukany ryż i przyprawę do zup oraz dodać lubczyk. Gotować ok.25 minut. Ryż powinien się praktycznie rozgotować. Mięso z zupy można obrać z kostki i pokroić lub zjeść oddzielnie. Do zupy należy jeszcze wsypać koperek i gotowe. Nie odgrzewać ani nie gotować na dwa dni.

OBIADOWE KOTLETY Z KALAFIORA:
  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • sól i pieprz

Kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Następnie rozgnieść kalafior za pomocą widelca, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i smażyć na oleju na złoty kolor. Cebulę dodać do kalafiora, wsypać ok 1/2 szklanki bułki tartej i formować kotlety. Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podawać z ziemniakami bez dodatków i surówką.

CYKORIA ZAPIEKANA:
  • 4 średnie cykorie
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
  • sól i cukier do smaku

Cykorię oczyścić, opłukać, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, wyjąć, odsączyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Mąkę rozetrzeć z olejem, koncentratem pomidorowym, rozprowadzić wrzącym mlekiem, zagotować, dodać sól i cukier do smaku, wymieszać z drobno posiekaną zieloną pietruszką. Cykorię zalać sosem i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu podawać z bułką.

OBIADOWE WĘGIERSKIE LECZO:
  • mięso mielone ok. 0,5 kg
  • pomidory 3 kg (lub ok 3l przecieru)
  • cukinia 2kg (po oczyszczeniu)
  • cebula 1,5 kg
  • pieczarki 1,5 kg
  • papryka 1 kg
  • przyprawy: vegeta, só,l pieprz, curry, kurkuma, ostra papryka, słodka papryka, olej, kilka łyżek cukru

Mięso dusimy na patelni z 1 cebulą pokrojoną w kostkę przez ok. 30 min. W tym samym czasie pomidory ze skórką kroimy w ćwiartki i dusimy bez wody. W czasie duszenia składników kroimy pozostałe warzywa. Najpierw pieczarki, które dusimy na maśle w oddzielnym, dużym garze. Cukinia kroimy w 0,5 cm paski, które przekrójmy jeszcze na pół. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Następnie zestawiamy z gazu pomidory i mięso. Pomidory przecieramy przez durszlak, a powstały przecier wlewamy do naszych warzyw. Dodajemy przyprawy wedle uznania. Gotujemy 10 min od momentu zagotowania się sosu. Zabieramy część sosu na obiad i dusimy z mięsem ok. 20 min. Polecamy podawać z ryżem.

ZUPA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW:
  • 85 g główek zielonych szparagów
  • 1 łyżka startej marchewki i pietruszki
  • szczypta cukru
  • 50 g mięsa z piersi indyka
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów
  • sól

Pierś indyka zalać w garnku zimną wodą i gotować ok. 30 minut. Dodać starte warzywa i główki szparagów oraz szczyptę cukru i gotować ok. 10 minut na bardzo wolnym ogniu (tak aby szparagi się rozgotowały).
Pod koniec gotowania doprawić solą do smaku. Wyjąć mięso i odłożyć do wykorzystania na później, np. w formie dietetycznego, drugiego dnia, na które nadaje się idealnie. Zupę zabielić mlekiem i na talerzu posypać zmielonymi migdałami. Mięso można zjeść jako drugie danie z ziemniakami i np. surówką z marchwi.

BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM:
  • 4 bakłażany
  • 1 łyżka oliwy
  • 15 dag chudego mięsa mielonego (cielęcina, chuda wołowina, wieprzowina, kurczak)
  • 4 pomidory
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania naczynia
  • bazylia

Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół. Ostrożnie naciąć miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Krótko obgotować (2 minuty), wrzucając na wrzącą wodę. Wydrążyć miąższ łyżeczką. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, usuwając nadmiar soku i pestki. Udusić ze zmielonym mięsem, miąższem z bakłażanów, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wydrążone bakłażany napełnić farszem i zapiekać przez 20 minut w naczyniu żaroodpornym. Przed podaniem posypać posiekaną bazylią. Podawać z dowolnym pieczywem.

ODCHUDZONY, DOMOWY PASZTET:
  • 20 dag mięsa cielęcego lub z kury
  • 10 dag wątróbki
  • 1 czerstwa bułka
  • 5 dag włoszczyzny bez kapusty i pora
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • majeranek
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka bułki tartej do formy

Mięso i wątróbkę umyć, pokroić w kawałki. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić w paski i razem z mięsem oraz wątróbką ugotować w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Ostudzić, zmielić dwukrotnie w maszynce wraz z bułką namoczoną w sosie z ugotowanego mięsa. Do mięsa dodać mąkę ziemniaczaną, majeranek, drobno posiekaną zieloną pietruszkę, sól, starannie wymieszać. Włożyć do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, upiec. Wyśmienicie smakuje z ogórkiem kiszonym w formie dodatku.

DUSZONY FILET Z KUCZAKA Z BRZOSKWINIAMI:
  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • ½ szklanki soku z brzoskwiń
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki drobno pokrojonych brzoskwiń
  • imbir
  • kurkuma
  • natka pietruszki

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć imbirem i kurkumą. Przełożyć do głębokiego naczynia i zalać połową bulionu wymieszanego z sokiem z brzoskwiń i cytryny, dusić pod przykryciem 15 minut. Kilka minut przed końcem duszenia dodać brzoskwinie, a na koniec posypać pietruszką. Można podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

KLUSKI KŁADZIONE PO WŁOSKU:
  • 30 dag ziemniaków
  • 30 dag szpinaku
  • 15 dag chudego twarogu
  • sól
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki

Starannie umyte ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i obrać. Oczyszczony szpinak ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić, odcisnąć. Ziemniaki, szpinak i ser zmielić w maszynce. Z białek ubić pianę. Wszystkie składniki połączyć. Przygotowane ciasto kłaść łyżką na wrzącą osoloną wodę. Można podawać jako dodatek do mięs.

KOTLECIKI Z CIELĘCINY I TWAROGU:
  • 400 g mielonej cielęciny
  • 200 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • tymianek
  • natka pietruszki

Mięso, twaróg, jajka wymieszać i doprawić do smaku. Następnie uformować płaskie kotleciki i podsmażyć bez dodatku tłuszczu (można zgrillować). Posypać świeżym tymiankiem i natką pietruszki.

MINTAJ PIECZONY Z POMARAŃCZAMI I MIĘTĄ:
  • 4 filety z mintaja
  • 2 średnie pokrojone w grube plasterki pomarańcze ze skórką
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty

Filety z mintaja umyć i osuszyć, natrzeć solą oraz skropić sokiem z pomarańczy i olejem, posypać miętą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie filety wyjąć z marynaty, na każdym położyć plasterki pomarańczy i szczelnie zawinąć w folię aluminiową, przed zawinięciem polać marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut.

PROPOZYCJA WEGETARIAŃSKA – WARZYWA NA CIEPŁO:
  • 1 średni seler
  • 3 marchewki
  • jabłko
  • 30 dag miąższu dyni lub cukinii
  • łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżka oliwy
  • cukier
  • sól

Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondla, podlać oliwą i odrobiną wody, dusić ok. 10 minut. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Dołożyć do warzyw, dodać cynamon, dusić jeszcze 10-15 minut. Przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.

RYBA POD ZIELONĄ PIERZYNKĄ:
  • 100 g świeżej ryby
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • dowolne przyprawy

Rybę opłukać pod zimną wodą, posypać przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Obłożyć grubą warstwą koperku i wstawić do lodówki na 15 minut. Rybę zawinąć następnie w folię aluminiową i zapiekać 25 minut w temperaturze 190 stopni lub ugotować na parze.

PULPET DROBIOWY:
  • ½ kg mielonej piersi kurczaka lub indyka
  • pęczek koperku
  • łyżka oliwy
  • jajko
  • łyżka tartej bułki
  • sól

Koperek drobno posiekać. Mięso wymieszać z koperkiem, oliwą, jajkiem i bułką, posolić do smaku. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podawać na ciepło z ryżem lub na zimno do pieczywa.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Życie Kaczyńskiej stanęło na głowie. Rzuca wszystko dla partnera
  2. Rutkowski uratuje Alfiego Evansa? Będzie szturm na szpital
  3. Polka przeszła na islam i poślubiła muzułmanina. Teraz opowiada o swoim życiu

Masz kaca? TO cię wyleczy!


Nie chcesz się przeziębić? Jedz TE rzeczy!

Źródło: zdrowie.tvn.pl

 

 

 

 

Zobacz również