Dieta antyrakowa: Czy naprawdę działa?

Dieta antyrakowa: Czy naprawdę działa?

Dieta antyrakowa zyskuje coraz większa popularność. Jako że leczenie nowotworu polega głównie na profilaktyce, zdrowe odżywanie jest niesłychanie ważne. Czy taka dieta naprawdę działa?

Dieta antyrakowa, a ściślej antynowotworowa ma na celu powstrzymanie rozwoju nowotworu. Jak wynika z badań około 60-70 proc. chorób nowotworowych można zapobiec przez odpowiednią profilaktykę. Chodzi tu przede wszystkim o aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie.

Dieta antyrakowa - co warto jeść?

Dieta taka powinna być oparta na składnikach roślinnych, takich jak warzywa owoce, nasiona i orzechy. Składniki te są zalecane nie tylko w ramach profilaktyki, ale mogą także pomóc osobom po terapii. Ponadto powinna być uboga w cukier, tłuszcze i sól, za to bogata w witaminy. Głównie A, C i E, a także magnez i selen, które skutecznie hamują rozwój komórek nowotworowych. Co ciekawe, w świecie roślin jest ponad 20 tysięcy związków fitochemicznych, które mają działanie przeciwnowotworowe. Prócz tego warto spożywać jarmuż, koperek, pietruszkę, siemię lniane, nagietek, a nawet czosnek, którego wartości zdrowotnych nie sposób przecenić.



DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ Prócz tego niektórzy uważają, że niektóre przyprawy mogą wykazywać takie działanie, zwłaszcza kurkuma. Odpowiednio stosowane działają jak aspiryna, pomagając zwalczyć w zarodku mutujące się komórki.

Dieta antyrakowa - co pić?

Taka dieta wymaga spożywania dużej ilości wody. Prócz tego korzystne mogą okazać się świeże soki, zielona herbata, mieszanki ziołowe i soki warzywne, zwłaszcza z buraków. Picie alkoholu może przyczynić się do rozwoju choroby, zwłaszcza gdy robi się to w dużych ilościach. Znane wszystkim piwo, będące po wodzie jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, jest głównym źródłem nitrozamin, co oznacza, że osoby je pijące są bardziej narażone na raka trzustki. Ciekawe, że wino spożywane w umiarkowanych ilościach wykazuje działanie ochronne. Jednak wśród napojów największą zasługę w walce z komórkami rakowymi przyznaje się kawie.

Kawa lekarstwem na raka?

Przeprowadzone w USA i Izraelu badania wskazują, że nawet stosunkowo niewielka ilość spożywanej kawy (1-2 filiżanki dziennie) ma związek z obniżeniem ryzyka wystąpienia raka jelita grubego o 26 proc. Najbardziej istotne jest to, że właściwości tych nie przypisuje się kofeinie, a właśnie samej kawie (a wiec kawa bezkofeinowa również działa). Zawarte w kawie polifenole mają właściwości przeciwutleniające, przyczyniając się do likwidacji komórek rakowych. Podejrzewa się także zasługę innych składników, powstałych między innymi podczas procesu palenia kawy. Walka z rakiem jest niezwykle trudna i często nawet medycyna jest bezradna. Wtedy pozostaje jedynie liczyć na cud. Dlatego właśnie tak ważna jest profilaktyka w postaci zdrowej diety i aktywności fizycznej. ZOBACZ TAKŻE NA PIKIO.PL
  1. Pola Raksa brutalnie zgwałcona i ukrzyżowana. Aktorka doświadczyła dramatycznych scen
  2. Barbara Kurdej-Szatan poważnie chora. Wyniki badań są bardzo złe
  3. Naukowcy ostrzegają: „Mamy 10 lat na uniknięcie katastrofy”
  4. Martyna Wojciechowska miała szansę na powrót do przeszłości. Zaskakująca decyzja
  5. Atak nożownika w świdnickim szpitalu. Zaczął wszystkich dźgać nożem
Następny artykuł