Aż dziw bierze, że jemy je wszyscy. 5 najbardziej rujnujących nas produktów spożywczych

Aż dziw bierze, że jemy je wszyscy. 5 najbardziej rujnujących nas produktów spożywczych Źródło: unsplash/ Rob Maxwell

Dieta wielu osób na świecie oparta jest o produkty mogące wywoływać poważne choroby i dolegliwości zdrowotne. Okazuje się, że popularne jedzenie, które znajduje się na półkach sklepowych, wcale nie gwarantują nam dobrego jakościowo posiłku. Szczególnie pięć z nich wzbudza wielkie kontrowersje i aż dziw bierze, że je spożywamy.

Dieta w dzisiejszych czasach nie jest aż tak prostą sprawą. Z jednej strony świadomość na temat odżywiania i zdrowego trybu życia się zwiększa, a z drugiej strony wciąż jesteśmy narażeni na negatywne działanie popularnych produktów spożywczych, nie zdając sobie sprawy z niebezpieczeństw. Okazuje się, że pięć z pozoru nieszkodliwych produktów spożywczych, może bardzo negatywnie wpłynąć na nasze odżywianie. Oto rzeczy, których powinniśmy się wystrzegać.

Dieta nie powinna zawierać tych produktów. Warto przemyśleć swoje odżywianie

Pierwszą rzeczą, która pod żadnym pozorem nie powinna lądować w naszym koszyku w trakcie zakupów, jest popcorn do mikrofali. Mimo że smak tej przekąski jest świetny i niektórzy lubią sobie umilić czas oglądania filmu jedząc go, to w praktyce może być bardzo niebezpieczny. Kukurydza zawarta w torebkach do odgrzania w kuchence mikrofalowej jest najczęściej bardzo słabej jakości i podgrzewanie jej uwalnia rakotwórcze substancje, które mogą doprowadzić do pojawienia się nowotworów, zaburzeń płodności czy negatywnego wpływu na odporność. Jeśli chcemy jeść tę przekąskę, powinniśmy zaopatrzyć się w bio-popcorn i odgrzać go na patelni.

Inną rzeczą, której powinniśmy unikać, jeśli chcemy zachować zdrowie, jest margaryna. Smarowanie kanapek tym produktem może doprowadzić nas do choroby serca i skóry, raka i niestabilności hormonalnej. Wszystko przez dużą ilość tłuszczy i konserwantów. Za wszelką cenę powinniśmy także unikać słodzika. Ten substytut dla cukru reklamowany jest jako zdrowszy, ale w praktyce może prowadzić do otyłości.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Pomidory i sól nie takie dobre, jakby mogło się wydawać

O ile przyjęło się myśleć, że pomidory są dobrym uzupełnieniem diety, to w praktyce mogą być niebezpieczne, a szczególnie te kupowane w puszce. Warzywa są faszerowane lekami i konserwantami, których spożycie może prowadzić do raka piersi i prostaty, cukrzycy, chorób serca i układu neurologicznego, a nawet do problemów z płodnością.

Dzisiaj grzeje: 1. Nastolatka nagle trafiła do szpitala. Urodziła, ale to nie było dziecko
2. Zdjęcia Beaty Kozidrak trafiły do sieci. Widok jest druzgocący

Ostatnią rzeczą na liście jest sól. Jej nadmierne spożywanie jest szkodliwe dla organizmu przez niebezpieczne substancje antyzbrylające i pochłaniające wilgoć. Jeśli chcemy posolić danie, powinniśmy zdecydować się na sól himalajską.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nagłaśniamy: Skandal w częstochowskim salonie dla psów. Fryzjer musi odpowiedzieć za swoje zachowanie
  2. Emerytury 2020. Znamy już stawkę i wysokość waloryzacji
  3. Oceny na świadectwie maturalnym Jana Pawła II ścinają z nóg. Po latach je pokazano
  4. Niesamowite! Córka Kukulskiej wygląda jak mała Anna Jantar
  5. Jeśli ją masz dostaniesz fortunę! Chodzi o nietypową monetę pięciozłotową

źródło: Webniusy

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News