Tego mięsa unikaj jak ognia. Kumuluje paskudne toksyny, fatalnie wpływa na mózg

Tego mięsa unikaj jak ognia. Kumuluje paskudne toksyny, fatalnie wpływa na mózg Źródło: .

Odpowiednia dieta oznacza nie tylko spożywanie konkretnych pokarmów, ale także uważanie na to, czy nasz organizm nie przyjmuje zbyt dużej dawki toksyn. Okazuje się, że bardzo często spożywany rodzaj mięsa ma bardzo zły wpływ na nasze zdrowie, gdyż przejawia wielką predyspozycje do gromadzenia w sobie bardzo szkodliwych substancji.

Dieta odpowiednio dobrana do potrzeb organizmu wydaje się być idealnym środkiem do zachowania kondycji, młodości i zadbania o siebie od wewnątrz. Spożywając pewne rodzaje mięsa nieświadomie sobie szkodzimy.

Dieta szkodząca człowiekowi to skutek rozwijającego się przemysłu. Nieświadomie mamy kontakt nawet z rtęcią

Rolnictwo i przemysł w dużej mierze rozwinęło się w ciągu ostatnich 100 lat. Przez działanie człowieka do środowiska przeniknęło wiele szkodliwych i śmiertelnych dla człowieka metali - arsen, kadm, ołów, rtęć oraz inne substancje chemiczne. To, co skumulowało się w glebie, przenika do roślin czyli żywności człowieka i zwierząt. Obieg wody w przyrodzie pokazuje, że w akwenach też jest coraz więcej metali ciężkich.

Ekolodzy huczą o wszechobecnej rtęci. Ten metal wpływa głównie na mózg człowieka powodując uszkodzenie połączeń nerwowych. Kobiety mogą się go obawiać zachodząc w ciążę - rtęć potrafi zniszczyć mózg płodu. Dorośli mogą odczuć przykre konsekwencje obecności pierwiastka w przyrodzie przez zaburzenia wzroku, mowy, słuchu, przez porażenie kończyn i mięśni.

Aby utrzymać bardzo dobrą formę organizmu i zmniejszyć ryzyko chorób, należy zrezygnować z jednej rzeczy w diecie, którą większość uważa za bardzo zdrową. Nie chodzi wcale o tłuste mięsa, dziczyznę czy tuczone antybiotykami kurczaki. To mięso ryb kumuluje najwięcej szkodliwych metali ciężkich.

"Mniejszym złem jest przyjęcie wyższego, ale możliwego do dotrzymania limitu"

Unia Europejska w krajach członkowskich dba o to, by całkowicie wyeliminować rtęć. Jednak w krajach rozwijających się nikt się tym nie przejmuje - a ryby trzeba jednak skądś importować. Najbardziej szkodliwe gatunki ryb, których mięso spożywamy dość często to tuńczyk, miecznik, szczupak i rekin. Nie bez znaczenia pozostaje też pora roku - w miesiącach wakacyjnych stężenie szkodliwych substancji osiąga swoje maksimum.

Mięso ryb na nasze nieszczęście są bardzo dobrym "magazynem" dla wszelkich odpadów i toksyn. Z kolei ich mięso bogate jest w kwasy omega-3, które są z kolei niezbędnym składnikiem rozwoju układu nerwowego człowieka.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego postanowił pójść w tym przypadku na kompromis i zajął się ustalaniem tak zwanego bezpiecznego poziomu toksyn w wyławianych rybach. Najlepiej jednak spożywać je w miarę możliwości w ilości nie większej niż potrzebna do prawidłowego funkcjonowania i wykluczenie z jadłospisu szkodliwych gatunków. Mięso wodnych "zwierzaków" najlepiej jeść raz w tygodniu i wybierać ryby ze sprawdzonych hodowli.

- Mniejszym złem jest przyjęcie wyższego, ale możliwego do dotrzymania limitu (...) niż ostrzejszego, który w praktyce i tak nie będzie możliwy do dotrzymania i którego sprawdzenie we wszystkich partiach towaru trafiających do obrotu nie będzie wykonalne - można przeczytać w raporcie z 2012 roku.

  1. Gwiazdor polskiego reality show zginął STRASZLIWĄ śmiercią. Oblał się benzyną i podpalił. Przerażająca historia zmrozi wam krew w żyłach
  2. Jak DZIŚ wygląda Krystyna Loska? Gdy ją zobaczycie... ZDĘBIEJECIE!
  3. RCB alarmuje. Służby apelują do Polaków o uwagę, nie żyje 7 osób, które wczoraj nie zachowały ostrożności
  4. W wesołym miasteczku doszło do tragicznego wypadku. Polsat: 13-latka walczy o życie
  5. Aktor grający Paździocha w "Kiepskich" latami ukrywał zdumiewającą prawdę przed mediami. Kim jest syn gwiazdora Polsatu Eryk?
  6. Puścili na weselu kultowe disco polo. Żenująca reakcja Beaty z Warszawy

Źródło: National Geographic

Następny artykuł
0 Skomentuj

Który Mikołaj Krawczyk cię urzekł?

Komentarze 0

Ocena artykułu