Paskudne, prawie wszyscy kupują i dodają do kurczaka czy schabu. Zawiera toksyczny dwutlenek siarki i co gorsza olej palmowy

Paskudne, prawie wszyscy kupują i dodają do kurczaka czy schabu. Zawiera toksyczny dwutlenek siarki i co gorsza olej palmowy Źródło: unsplash/Iñigo De la Maza/

Dieta często jest źle prowadzona przez osoby, które nie posiadają wystarczającej wiedzy na temat zdrowych i pełnowartościowych produktów. Jednym z najgorszych błędów jest dodawanie popularnej, ale bardzo szkodliwej substancji do mięs.

Dieta niektórym może spędzać sen z powiek, bowiem bez odpowiedniego przygotowania i nastawienia może być o wiele większym koszmarem niż przyjemnym dążeniem do wyznaczonego celu. Nad wyraz często zdarza się, że osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów błędnie stosują głodówki twierdząc, że tylko takim sposobem są w stanie pozbyć się niechcianego tłuszczyku.

Ograniczanie się do zjadania niezbędnego minimum to jednak nie jedyny najczęściej powielany błąd. Wciąż pozostaje szerokiego grono osób, które uważają, że wiedzą niemal wszystko o zdrowym odżywianiu, dlatego pochopnie zakładają, że produkt, który choć może wyglądać na "fit" wcale taki nie jest. 

Prawie wszyscy je kupują i dodają do mięs. Prowadzona źle dieta może tylko im zaszkodzić 

Zapewne wiele jest osób, które sądziły, że suszone owoce to wyjątkowo zdrowa, pożywna przekąska, która sprawdzi się w diecie o wiele lepiej niż chipsy, czekolada czy ciastka. Niektóre panie domu z chęcią dodają je do pieczenia kurczaka czy schabu, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że popełniają fatalny błąd.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Co prawda, zjedzenie kilku suszonych śliwek czy rodzynek może być lepszym rozwiązaniem niż zjedzenie słodkich ciastek czy paczki chipsów, jednak jeśli zestawić je z gorzką czekoladą lub nieco mniej kalorycznymi pieczonymi chipsami, suszone owoce nie wypadają najlepiej. Wiele zależy od sposobu, w jaki zostały przez producenta przygotowane. Jeśli wykonujemy je samodzielnie w domu susząc w specjalnym urządzeniu czy piekarniku, bez zbędnych dodatków, spożywanie ich nie jest aż tak szkodliwe. 

Dwa najgorsze składniki

Niewielka jednak ilość osób wyraża chęć i przeznacza swój czas na własnoręczne przygotowanie bakalii, dlatego idąc drogą na skróty zdecydowana większość wybiera te gotowe ze sklepu, a te przygotowywane w ilościach hurtowych nie są dla nas zdrowe. Większość z nich już na drugim miejscu w składzie ma cukier, a na trzecim olej palmowy, czyli dwa możliwie najgorsze składniki. Nie brakuje również dwutlenku siarki, który w teorii ma spowalniać proces psucia się żywności, a w praktyce obniża przyswajanie się witamin, jest silnym alergenem i w nadmiernej ilości może nawet prowadzić do problemów z oddychaniem, co jest jeszcze gorsze od cukru i oleju palmowego.

Dzisiaj grzeje: 1. Po twarzy kobiety przemieszczała się narośl. W środku było ŻYWE STWORZENIE [ZDJĘCIA]

2. Nie żyje uwielbiany ksiądz. Przekazano wiadomości o koszmarnym wypadku w polskiej miejscowości

Większość jednak regularnie sięga po bakalie, dodając je do mięs czy po prostu przegryzając w ciągu dnia i sugerując się tym, że przecież jest to owoc więc powinien być zdrowy. Nic bardziej mylnego. Na rynku można oczywiście znaleźć suszone owoce które są przygotowywane w odpowiedni, zdrowy dla nas sposób, jednak wciąż jest to produkt dość kaloryczny, dlatego najlepiej jest spożyć tylko kilka sztuk raz na jakiś czas. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Dopiero po ślubie zobaczył swoją żonę bez makijażu. Jego reakcja powala, upokorzył ją w okrutny sposób
  2. Dlaczego Bednarek miał dziwny "atak głupawki"? Doniesienia zza kulis zdumiewają
  3. Zwyrodnialec, żeby sprzedać psa jako suczkę, posunął się do barbarzyństwa
  4. Skandaliczne zachowanie przedszkolanki. Ojciec nagrał mrożącą sytuację z ukrycia
  5. Nie ma co liczyć na wyższą emeryturę. Orzeczenie Sądu Najwyższego przynosi złe wieści dla emerytów


Źródło: wirtualna polska 

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News