Deser czyli parzone bułeczki
Pixabay.com ptiloup074
Monika Majko - 5 Maja 2020

Nie ma delikatniejszych bułeczek drożdżowych niż parzone. Prosty przepis na genialny deser

Deser z tego przepisu podbił sieć, japońskie bułeczki mleczne to prawdziwy hit internetu. Dzięki specjalnej metodzie parzenia, bułki wychodzą niezwykle delikatne i lekkie. Ich przygotowanie nie jest trudne, a wyjątkowy smak na pewno zaskoczy wszystkich domowników.

Deser na pewno zachwyci waszych domowników i gości. Dzięki specjalnej metodzie zaparzania słodkie bułeczki mleczne wychodzą wyjątkowo puszyste i delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Japoński przysmak podbił sieć, a internauci są zachwyceni wyjątkowym smakiem tych wypieków.

Rok szkolny klluczowa decyzjaKluczowa decyzja, rodzice nie dowierzają. Minister przerwał milczenie dot. powrotu dzieci do szkółCzytaj dalej

Deser zaskakuje swoją wyjątkowo lekką i puszystą konsystencją

Przepis na te wyjątkowe wypieki pojawił się w sieci i szybko zyskał duże grono fanów. Dzięki specjalnej metodzie zaparzania, japońskie bułeczki mleczne wychodzą wyjątkowo puszyste i delikatne, a ich smak nabiera dodatkowej głębi i niezwykłego aromatu. Warto przygotować te słodkie wypieki w domu, by zaskoczyć bliskich niezwykłym deserem. Jeśli jednak nie chcesz korzystać z piekarnika, możesz sprawdzić również przepis na niezwykle puszysty biszkopt bez pieczenia.

Składniki na bułki:

  • 300 g mąki pszennej ok. 2 szklanki plus 2 łyżki
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant (7 g)
  • 120 ml mleka, 1/2 szklanki
  • 30 g masła, 2 łyżki, stopione, ale nie gorące
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki drobnego cukru, około 42 g
  • 1 jajko.

Składniki do zaparzenia:

  • 2 łyżki mąki pszennej (około 25 g)
  • 6 łyżek wody.

Na początku zaparz odrobinę mąki, by uzyskać coś w rodzaju kluski, która zdecydowanie podniesie smak bułeczek i zapewni im wyjątkową konsystencję. Do niewielkiego rondelka wsyp 2 łyżki mąki i wlej 6 łyżek wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, by pozbyć się grudek. Następnie podgrzewaj mieszankę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Kiedy łyżka będzie zostawiać w zawartości wyraźne ślady, odstaw ją z ognia do ostygnięcia.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

mięsoNie zauważył, że je niedogotowaną wieprzowinę. Największy błąd życia, oto, co znaleziono w jego mózguCzytaj dalej

Japoński przepis na wyjątkowy deser podbija sieć

Do dużej miski dodaj składniki na bułki: mąkę, drożdże, mleko, stopione masło, cukier, sól. Do ostudzonej kluski wbij 1 jajko, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do reszty składników w misce. Wymieszaj wszystko i chwilę wyrabiaj rękami lub mikserem. W razie konieczności dodaj do masy jeszcze odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane i lśniące, przełóż je do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Dzisiaj grzeje:

1. Rząd w ostatniej chwili wprowadził ważne zmiany. Cofnięto wiele zakazów

2. RMF ujawnia datę zniesienia kolejnego obostrzenia. Termin zaskakuje

Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat lub stolnicę oprószoną mąką i podziel na 5 równych części. Z każdej z nich zrób kulkę, a później rozwałkuj ją na dość gruby placuszek i zwiń w roladkę. Tak przygotowane bułeczki włóż do wysmarowanej tłuszczem keksówki o wymiarach 22×12 centymetrów lub mniejszej. Całość przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podjedzie pod brzegi formy. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim górę bułeczek, a następnie wstaw formę do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika na około 30 minut, aż się zrumienią.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Czy kwarantanna jest jeszcze potrzebna? Profesor Simon, specjalista od chorób zakaźnych tłumaczy
  2. Wybrano najlepszego polskiego skoczka. Ranking nie pozostawia wątpliwości, kibice nie są zgodni
  3. Mama Kacperka nie mogła dłużej ukrywać prawdy. Wiadomo już, co wydarzyło się tuż przed zaginięciem chłopca
  4. Dramat w rodzinie Donalda Tuska. Córka byłego premiera przekazała smutną wiadomość
  5. Zwrot akcji ws. córki Kasi Kowalskiej. Ujawniono, w jakim naprawdę jest stanie
  6. Znowu ktoś się pomylił? Dzisiaj w Biedronce szynka i kiełbasa po 1 zł, mięso mielone 3 zł, niewyobrażalne

Chłopaki do wzięciaDziewczyna Szczeny z "Chłopaków do wzięcia" przerwała milczenie. Światło dzienne ujrzała powalająca prawda o ich dzieckuCzytaj dalej

źródło: Beszamel

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News