Czernina, dla jednych przysmak, dla innych okropność

Czernina, dla jednych przysmak, dla innych okropność Źródło: Wikipedia Julo

Czernina jest potrawą, która wzbudza wiele kontrowersji. Zupa składająca się z bulionu oraz krwi z kaczki, gęsi lub królika, ma tylu samo zwolenników, co przeciwników. Danie podawane jest z makaronem, gotowanymi ziemniakami albo kluskami lanymi. Jesteście fanami tej zupy? Może należycie do grona osób, które nigdy by jej nie spróbowały?

Czernina jest potrawą tradycyjną, ale w ostatnich dziesięcioleciach powoli się o niej zapomina. Wszystko za sprawą dodatku krwi, który brzydzi bardzo wiele osób. Dawniej była bardzo popularna, regularnie gościła na stołach naszych przodków. Obecnie sięgają po nią tylko najwybitniejsi smakosze. W podstawowej wersji do rosołu dodaje się krew, ocet i cukier Dzięki tym składnikom zupa zyskuje charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Co ciekawe, podanie potrawy potencjalnemu absztyfikantowi było niegdyś symbolem odmowy zaręczyn. Jedli ją jednak nie tylko odrzuceni mężczyźni. Czernina jest świetnym daniem dla osób chorych na anemię, ponieważ zawiera wiele żelaza. Lubicie ją?

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News