Do sieci trafiły zaskakujące informacje. Wszyscy się mylili, nie przechowuj czekolady w jeden popularny sposób

Do sieci trafiły zaskakujące informacje. Wszyscy się mylili, nie przechowuj czekolady w jeden popularny sposób Źródło: Pixabay annca

Czekolada to przysmak, który ma zdecydowanie najwięcej zwolenników. W PRL-u, kiedy na nielicznych półkach ze słodyczami królowały produkty czekoladopodobne, a prawdziwa czekolada była jednym z największych naszych marzeń. Dziś możemy cieszyć się nią na co dzień. Czy wiesz jednak, jak powinno się ją przechowywać?

Przechowywanie czekolady jest jednym z tematów, który wzbudza skrajne opinie wśród ludzi. Ten temat może być źródłem niekończącej się polemiki. Trudno rozstrzygnąć, która strona sporu ma rację. Spór jest bowiem dość abstrakcyjny. Dzieli ludzi tak, jak kwestie kanapki z dżemem. Niektórzy uważają, że masło jest profanacją słodkiego owocowego musu. Inni nie wyobrażają sobie jej bez odpowiedniej ilości tłuszczu. Spróbujemy jednak odnieść się do tej kwestii i odpowiemy na pytanie, jak powinno się przechowywać czekoladę.

Czekolada - sposób przechowywania

Czekolada o twardej, chrupiącej i strukturze jest największym smakołykiem każdego zwolennika przechowywania tego przysmaku w lodówce. Przeciwnicy zachwycają się natomiast kremową konsystencją i przyjemnym uczuciem rozpływania się w ustach czekolady przechowywanej w temperaturze pokojowej. Ten przysmak jest tak uwielbiany, że doczekał się nawet własnego święta.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Do tematu przechowywania czekolady postanowił odnieść się producent jednej z kultowych zagranicznych marek. Przedstawiciel Cadbury udzielił zdecydowanej odpowiedzi, która wywołała zaskoczenie wśród konsumentów. Najlepszym sposobem, na zachowanie walorów smakowych czekolady jest przechowywanie jej poza lodówką. Tylko ten sposób pozwala zachować słodkiej tabliczce pełnię smaku.

- Czekoladę należy przechowywać w suchym i lekko chłodnym miejscu. Idealnym wyborem będzie spiżarnia lub kuchenna szafka. Optymalna temperatura wynosi 21°C. Tylko takie warunki pozwalają na zachowanie odpowiedniej jakości czekolady - powiedział rzecznik firmy w swoim oświadczeniu.

Dzisiaj grzeje: 1. Udało się, media obiegła wiadomość o Jolancie Kwaśniewskiej. Gratulujemy i bijemy brawa

2. Pogoda nas nie rozpieszcza, najzimniejszy maj od 29 lat. Synoptycy mają jeszcze gorsze wieści

Jeśli więc będziemy przechowywać czekoladę w warunkach wskazanych przez Cadbury nigdy nie dopuścimy do zniszczenia konsystencji tabliczki. Nie ma przecież nic gorszego, niż ukochana czekolada, która rozpuściła się w upalny dzień. 

Fani chłodnych tabliczek mogą oczywiście nadal zachowywać swoje przyzwyczajenia i trzymać słodycze w lodówce. Niestety, przez niskie temperatury nie będą się mogli jednak cieszyć kremową konsystencją. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby kierować się własnymi preferencjami. Jesteście zdziwieni tym, że istnieje prawidłowy sposób przechowywania czekolady? Wolicie przechowywać słodycze w lodówce, czy w temperaturze pokojowej?

Najlepsze newsy dnia:

  1. Często męczy Cię katar? Przyczyn może być wiele, to nie tylko alergia
  2. Najnowsze informacje w sprawie zdrowia Piotra Rockiego. Nie jest dobrze, smutne doniesienia ze szpitala
  3. Jaką emeryturę dostaje ksiądz? Ujawniamy stawki, zwykli emeryci mogą tylko pomarzyć o stawkach duchownych
  4. Sytuacja jest napięta, każda godzina niesie zagrożenie. Wprowadzono pilny alarm, najgorzej jest na południu
  5. Właśnie ogłoszono ogromne zmiany. Największe zaczną się już 15 czerwca
  6. Cukier do herbaty wsypujesz przed czy po zalaniu wrzątkiem? Kolejność ma ogromne znaczenie, mnóstwo ludzi popełnia wielki błąd


 Źródło: Manchester Evening News

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News