Cukier i sól białą śmiercią? Zapomnij, oto najgroźniejsza substancja, którą jesz codziennie

Cukier i sól białą śmiercią? Zapomnij, oto najgroźniejsza substancja, którą jesz codziennie Źródło: źródło; wikimedia.org, pixabay.com

Potrawy zbyt słodkie lub słone jeżą włos na głowie niejednego smakosza, który dba o swoje zdrowie. Zgodnie ze starym porzekadłem, biała śmierć czyha w kuchni niemal na każdym kroku. Okazuje się jednak, że przy tej substancji cukier i sól to ledwie drobne rzezimieszki.

Tę substancję konsumujesz niemal codziennie, nie mając o tym nawet pojęcia. Choć nie wiesz o tym, to właśnie dzięki niej doznania smakowe wielu pokarmów, zwłaszcza tych gotowych, są tak wyraźne. Mowa o glutaminianie sodu, który często występuje w składzie produktów pod nazwą E621. Podobnie jak cukier i sól występuje w postaci białego proszku, jednak nie jest tak szkodliwy, jak te. Glutaminian jest wiele razy groźniejszy. Nie tylko bowiem wzmacnia smak, ale także uczucie głodu i zwiększa apetyt. Wiele przypadków nadwagi i otyłości wynika właśnie z jego działania. Bardzo łatwo przenika do krwi i mózgu, wywołując zmiany w reakcjach głodu i łaknienia. W jego towarzystwie sól i cukier stają się jeszcze groźniejsze. Niestety, nie da się przed nim uciec. Wykorzystywany jest w ogromnej ilości pokarmów - od kiełbas, przez konserwy, zupy po piwo i napoje słodzone. Dzienna dawka spożycia wynosi 1,5 g dla dorosłego, a dla dziecka 0,5 g. Rocznie na świecie wykorzystuje się go aż 200 tys. ton. Objawy jego przedawkowania to silne bóle głowy, nudności, osłabienie czy ból w klatce piersiowej. Glutaminian szczególnie groźny jest dla kobiet w ciąży, ponieważ prowadzi do zaburzeń hormonalnych i komplikacjach rozwoju płodu. Żeby tego było mało, jedzony w dużych ilościach uszkadza wzrok. źródło: opowiastka.com

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News