Tęsknisz za ciepłymi lodami jak z dawnych lat? Można je szybko zrobić w domu, przepis jest dziecinnie prosty

Tęsknisz za ciepłymi lodami jak z dawnych lat? Można je szybko zrobić w domu, przepis jest dziecinnie prosty Źródło: Facebook Pyszności Junior

Ciepłe lody to nie lada rarytas z dawnych lat. Nostalgia przychodzi już na samo ich wspomnienie. Ulubiony deser wielu z nas można przyrządzić samodzielnie w domu. Ich przygotowanie jest niezwykle proste.

Ciepłe lody tkwią w pamięci wielu z nas. Wspomnienia z dzieciństwa i młodości często kojarzymy ze smakami. Nie inaczej jest w przypadku tego deseru. Teraz znów jest w zasięgu reki. Wystarczy zrobić wszystko zgodnie z przepisem, a te fantastyczne frykasy zagoszczą w Twoim domu. Ten przepis jest bardzo prosty.

Jak zrobić ciepłe lody?

Ciepłe lody zawitały do naszego kraju za czasów PRL-u. Najprawdopodobniej miały one być niedrogą alternatywą dla lodów włoskich. Były one wytwarzane na skalę przemysłową, jednak można je zrobić również domowym sposobem. Spotkać je można było w niemal każdym sklepie lub cukierni. Dzisiaj, w dobie ogromnej różnorodności produktów na półkach sklepowych, odeszły w zapomnienie. Jednak wielu z nas pamięta ich niepowtarzalny smak, który na niejednej twarzy wywoływał uśmiech.

Już teraz możesz poznać prosty przepis na ich przygotowanie i zafundować sobie oraz najbliższym fantastyczny deser z dawnych lat. Ich przygotowanie jest dziecinnie łatwe i nie powinno sprawić większych problemów. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przepyszny deser w zasięgu ręki

Ciepłe lody wymagają kilku niedrogich składników. Na początku musimy przygotować:

  • pół szklanki wody
  • półtorej szklanki cukru
  • pół łyżeczki octu
  • 3 białka z jajek
  • 6-8 kubków lub rożków waflowych
  • opcjonalnie - polewa czekoladowa
  • opcjonalnie - sok z cytryny lub wiśni

Kiedy mamy już wszystkie składniki możemy przejść do przygotowania deseru. Na samym początku przygotowujemy syrop z wody, cukru i octu. Do wrzątku wsypujemy półtorej szklanki cukru i pół małej łyżki octu. Gotującą się ciecz mieszamy do momentu osiągnięcia gęstej konsystencji. Syrop powinien się delikatnie ciągnąć i zostawiać po sobie nitkę. Następnie ubijamy białka jajek na pianę. Kiedy jest już gotowa cienkim strumieniem wlewamy do niej syrop. W trakcie musimy energicznie mieszać całość . 

Dzisiaj grzeje: 1. Widzowie TVP pogrążeni w żałobie. Właśnie przekazano wiadomość o śmierci aktora "Klanu" i "Stawki większej niż życie"
2. Ogromny hejt na szcześcioraczki z Polski. Fala okrucieństwa

Syrop zmieszany z białkami umieszczamy na parze i ubijamy. Należy robić to do momentu zgęstnienia. Kiedy już to nastąpi zdejmujemy masę z pary, a naczynie z nią wstawiamy do zimnej wody. Kontynuujemy ubijanie do czasu wystygnięcia masy. Można ją doprawić sokiem z cytryny lub wiśni, wedle uznania. Masę wystarczy nałożyć do wafelków. Dla pełnej magii wspomnień deser można oblać polewą czekoladową.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zmagasz się z depresją? Okazuje się, że Twoje dziecko może być na nią bardziej podatne
  2. Wielkie wyróżnienie dla Łukasza Piszczka. Otrzymał je na specjalnych zasadach
  3. Królowa życia jest w ciąży! Są jednak też bardzo złe informacje
  4. Już nie tylko 13. i 14. emerytura? Zaskakująca zapowiedź ws. kolejnego dodatku
  5. Gwiazdor tuż przed śmiercią wysłał SMS-a. Jego treść jest porażająca, łzy same płyną do oczu
  6. Kiwi jest najzdrowszym owocem świata. Zjesz 1 dziennie i zauważysz 9 piorunujących zmian w organizmie

Źródło: Wikipedia

 

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News