Podzieliła się przepisem swojej babci na idealne ciasteczka. Wyglądają przeuroczo, a smakują jeszcze lepiej, niebo w gębie

Podzieliła się przepisem swojej babci na idealne ciasteczka. Wyglądają przeuroczo, a smakują jeszcze lepiej, niebo w gębie Źródło: Peakpx CC0

Babcia pokazała idealne ciasto do robienia z niego fantastycznych ciasteczek z galaretką. Nie jest trudne, przy tym wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Proste do zrobienia ciasto, z którego wychodzą absolutnie przepyszne ciastka. Przepisem babcia podzieliła się z internautką, która postanowiła pokazać go szerszej publice. Nie bez powodu, bo ciastka wychodzą naprawdę fantastycznie.

Genialnie ciasto na przepyszne ciasteczka

Na początku trzeba przygotować składniki. Z takiej ilości uda się ulepić od 80 do nawet 100 ciastek. Potrzebować będziemy pół kilograma maki, 3 jajka, 250 g schłodzonego masła, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, szklankę cukru, esencji waniliowej lub ziarenka ze świeżej laski wanilii (lub cukru wanilinowego), cukru pudru oraz kolorowych galaretek.

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 160 stopni, a w międzyczasie zabieramy się za przygotowanie ciasta. Przesiewamy mąkę proszkiem do pieczenia przez sitko. Następnie dodajemy schłodzone masło, które siekamy nożem. Później rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek i żółtko trafia do reszty składników (białko wylewamy, albo wykorzystujemy do czegoś innego). Oprócz tego dorzucamy cukier oraz wanilię.

Zabieramy się zagniatanie ciasta, które po wyrobieniu wałkujemy, tak aby miało grubość około pół centymetra. Podsypujemy je mąką, aby nie przywarło do blatu/deski. Następnie za pomocą foremek możemy wykrajać takie kształty ciastek, jakie chcemy. Pamiętamy o zrobieniu otworu na galaretkę.

Ostatni etap przygotowywania wypieków. Nie zapominajmy o galaretce

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Blaszkę do pieczenia ciastek wykładamy papierem do pieczenia, a na nim możemy już kłaść wyrobione z masy wzory. W nagrzanym pierniku pieczemy je przez 30 minut, do momentu aż zaczną się rumienić. Jeśli nie jesteśmy w stanie upiec za jednym zamachem wszystkich ciastek (przez za małą blachę czy piekarnik), surową masę przechowujemy w lodówce.

Dzisiaj grzeje: 1. RMF podał nieoficjalne szczegóły nowych obostrzeń. Szykują się wielkie ograniczenia
2. Niemal wszyscy popełniają 1 błąd przy robieniu naleśników. Ważny szczegół, o którym wielu zapomina

Jak już wyciągniemy ciastka, należy poczekać do ich wystygnięcia. Gdy będą wystudzone, możemy przygotować galaretkę, którą wlewamy potem do ciastek i czekamy, aż stężeje. Ciasteczka możemy posypać potem cukrem pudrem.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Uciekł ze szpitala, bo nie chciał poddać się badaniom kontrolnym. Policjanci ruszyli za nim w pościg w kombinezonach ochronnych
  2. Legenda skoków narciarskich poprowadzi kadrę rywali Polaków. To były mistrz świata
  3. Oficjalnie: Właśnie wprowadzono nowe, poważne obostrzenia dla Polaków
  4. Brali ślub w plenerze, kiedy nagle pies nie wytrzymał. Później stała się rzecz, którą goście zapamiętają do końca życia
  5. Córka Kasi Kowalskiej drugi raz walczy o życie. Były cztery reanimacje
  6. Szef kuchni księżnej Diany zdradził całą prawdę. Przecieramy oczy

Źródło: Listek Laurowy Blog

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News