Robiła zwykłą szarlotkę, ale nagle wpadła na pomysł że doda jeden tani składnik. Wyszło obłędnie, rodzina nosi ją na rękach

Robiła zwykłą szarlotkę, ale nagle wpadła na pomysł że doda jeden tani składnik. Wyszło obłędnie, rodzina nosi ją na rękach Źródło: YouTube Uwaga Babcia Gotuje

Nic tak nie poprawia humoru jak wyśmienite ciasto. Szarlotka jest jednym z ulubionych wypieków wielu osób. Można ją jednak urozmaicić w bardzo ciekawy sposób. Wystarczy jeden niedrogi składnik. Wszyscy będą zachwyceni.

Wyśmienite ciasto to jedno z kulinarnych marzeń wielu smakoszy. Któż nie lubi kiedy jego podniebienie spowija się niezwykłym smakiem wybornych łakoci? Szarlotka jest z pewnością jednym z tych frykasów, o których na samą myśl leci nam ślinka. Już teraz możesz wykonać je samodzielnie. Tym razem z dodatkowym składnikiem, który robi prawdziwą furorę.

Znane ciasto w nowej odsłonie

Nie da się ukryć, że ciasto to smakołyk, który potrafi przyprawić o uśmiech nawet najbardziej ponurą osobę. Nie inaczej jest w przypadku szarlotki, która jest uwielbianym deserem w wielu domach. Ciasto z jabłkami nieraz budziło zachwyt. Teraz radość z wypieku będzie jeszcze większa. Wszystko dzięki wzbogaceniu go o jeden składnik. Dobrze, że ktoś w końcu na to wpadł!

Szarlotka zazwyczaj składa się przede wszystkim z jabłek i kruchego ciasta. Jednak w tym przepisie znajdziesz jeszcze jeden niezwykle istotny element, który odmieni to ciasto na zawsze. Ten tajemniczy składnik jest niezwykle tani. O czym mowa?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przepis na szarlotkę z wyjątkowym dodatkiem

Dodatkowym składnikiem, który wzbogaci nasze ciasto jest budyń. Szarlotka dzięki niemu stanie się jeszcze bardziej przepyszna. Zanim zabierzemy się do pracy musimy się odpowiednio uzbroić w stosowne składniki. Na to ciasto będą nam potrzebne:

  • 350 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 0,5 litra mleka,
  • 1200 g jabłek szara reneta,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder.

Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Wysypujemy mąkę na blat i dodajemy do niej pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zmieszane składniki siekamy nożem na drobne kawałki. Można do tego użyć miksera. Do tej mieszanki dodajemy jajko i ugniatamy do czasu osiągnięcia jednolitej masy. Gotowe ciasto kroimy na pół. Obie części zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Kolejną czynnością jest ugotowanie budyniu. Trzeba to zrobić zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Dzisiaj grzeje: 1. Z ostatniej chwili: Jest prognoza liczby zakażeń dla Polski. Podano możliwą datę zahamowania epidemii

2. Ojciec miał przygotować z córką śniadanie. Gdy żona weszła do kuchni zaniemówiła i wszystko nagrała

Obrane jabłka z wyciętymi gniazdami nasiennymi kroimy na plastry i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut razem z cynamonem. Kiedy mamy już wszystko gotowe rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na spód formy do pieczenia trzemy na dużych oczkach połowę zamrożonego ciasta. Na ciasto kładziemy jabłka, a na nie budyń. Trzemy na niego drugą połowę ciasta. Całość pieczemy przez 35 minut. Kiedy ciasto będzie gotowe i złociste przyozdabiamy je cukrem pudrem. Tak przygotowany deser zachwyci każdego domownika.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Można ponownie zarazić się koronawirusem? Lekarze nie mają wątpliwości
  2. Wiemy, dokąd trafi milion euro od Lewandowskich. Para zamknęła usta krytykom
  3. Dziecko nie zaśnie bez pomocy dwóch ogromnych husky. Nagranie zwala z nóg, internauci oglądają je na okrągło
  4. Matka Teresa miała proroctwo dla Szumowskiego i jego żony. Tuż po wygłoszeniu jego słów umarła
  5. Była żona Wiśniewskiego przeżyła prawdziwy dramat. Teraz wyjawiła, co dzieje się z jej synem
  6. Asia pracująca w Biedronce nie zamierza dłużej milczeć. Treść jej ponurego listu trafiła do sieci

Źródło: Kwestia Smaku

 

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News