Wiemy, jak zrobić idealne ciasto drożdżowe. Dzięki temu przepisowi będzie wyjątkowo pulchne i miękkie

Wiemy, jak zrobić idealne ciasto drożdżowe. Dzięki temu przepisowi będzie wyjątkowo pulchne i miękkie Źródło: pixabay/krzys16

Ciasto drożdżowe jest bardzo popularne, ale wbrew pozorom nie jest łatwe do przyrządzenia. Mimo teoretycznej prostoty, w trakcie przygotowywania wymaga sporo wprawy. Na szczęście przepis, który prezentujemy, gwarantuje 100-procentowe powodzenie.

Ciasto drożdżowe to prawdziwa, "babcina" klasyka. Doświadczone, domowe kucharki potrafiły zrobić słynny deser w taki sposób, żeby było wyjątkowo pulchne i miękkie. Tajemnicą przygotowania takiego ciasta jest odpowiednie wyrabianie masy. Za pomocą tych trików, powinien wam wyjść udany deser.

Dzięki temu zrobimy idealne ciasto drożdżowe

Choć to ugniatanie masy jest kluczowe, to nie możemy pominąć również żadnego składnika. Do przygotowania blachy ciasta drożdżowego o wymiarach 35 na 25 centymetrów, będziemy potrzebowali 40 gramów świeżych drożdży, 200 mililitrów ciepłego mleka, dwa jajka, 600 gramów mąki pszennej, cztery łyżki oleju, trochę soli i ciepłą wodę, żeby podlać ciasto. Ponadto, jeśli chcemy zrobić słodki deser, przydadzą się nam cztery łyżki cukru.

Pamiętajmy, że nie robimy ciasta z zimnych ani gorących składników, poza mlekiem i wodą, muszą mieć temperaturę pokojową. Wsypujemy mąkę do miski, a następnie w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dolewamy później olej i łyżkę cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy na jakiś czas, czekając, aż wyrosną drożdże. Gdy zobaczymy, zaczęły rosnąć, wbijamy do miski jajka i dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier oraz zaczyn z drożdży. Następnie przechodzimy do etapu kluczowego - ubijania ciasta.

Najlepsze ciasto drożdżowe wyjdzie wtedy, kiedy zrobimy je ręcznie

Musimy pamiętać, że najlepsze ciasto drożdżowe wychodzi wtedy, kiedy robimy je ręcznie. Dlatego warto przed rozpoczęciem przećwiczyć ruchy ręką potrzebne do wyrobienia ciasta. Najpierw mieszamy delikatnie składniki w misie, aż zaczną przyklejać się do dłoni. Jeśli po chwili nie zacznie się kleić, musimy dolać ciepłej wody. Gdy dojdziemy do tego momentu, zwiększamy intensywność ruchów. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Później dynamicznym ruchem ręki pociągamy ciasto do góry, dzięki czemu będziemy dostarczać mu powietrze, im więcej go wpuścimy, tym szybciej wyrośnie. Gdy będzie już w miarę jednolite, formujemy kule, starając się nie ugniatać ciasta. Po wyrobieniu masa powinna być gęsta, sprężysta i miękka jednocześnie. Ponadto cała czynność nie powinna trwać dłużej niż 15 minut. 

Dzisiaj grzeje: 1. Syn brutalnie gwałcił matkę. Zgotował jej piekło, nie czuje się winny
2. Tomasz Lis pilnie przewieziony do szpitala, jego stan jest poważny. Wylądował na oddziale intensywnej terapii

Po uzyskaniu idealnej konsystencji odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając blachę ręcznikiem papierowym, albo czystą ścierką. Jeśli nie mamy ciepłego miejsca, możemy trzymać je w piekarniku rozgrzanym do 30 stopni. Gdy już wyrośnie, przechodzimy do pieczenia - w temperaturze od 170 do 200 stopni, do uzyskania jasnobrązowego lub złotego koloru. Po zakończeniu pieczenia zostawiamy je w piekarniku na 10 minut i uchylamy na ten czas drzwiczki.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nowe informacje ws. Tomasza Lisa. "Jego stan jest ciężki"
  2. Biedronka ogłasza nowe godziny. Ważne zmiany dla klientów
  3. Nie żyje 14-letnia gwiazda. Chłopiec zagrał w słynnym serialu
  4. Sytuacja wygląda bardzo groźnie. Ogromna awaria w centrum Polski
  5. Przełomowe informacje, Agnieszka Woźniak Starak przerywa milczenie. Zrobiła relacje na żywo

Źródło: Planeta Polska

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News