Ciasto bez pieczenia podbija serca gospodyń na całym świecie. Nie ma prostszego przepisu na deser, który rozpływa się w ustach

Ciasto bez pieczenia podbija serca gospodyń na całym świecie. Nie ma prostszego przepisu na deser, który rozpływa się w ustach Źródło: YouTube/Smaczny.tv

Ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach? Nie ma lepszego deseru, który zachwyci podniebienia, a wykonanie go jest niezmiernie proste. Ten przysmak nie może się nie udać.

Ciasto, które da się wykonać bez użycia piekarnika? Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak zachwyca. Ten deser dosłownie rozpływa się w ustach, a najlepiej smakuje podany z gorącą czekoladą. Nie ma nic lepszego niż odrobina słodkości w długie, jesienne wieczory.

Lista składników na ciasto

Do przygotowania ciasta potrzebne będą składniki, które bez wątpienia zalegają w kuchennych szafkach, a jeżeli nie, dostępne są w każdym sklepie. Ciasto przede wszystkim składać się będzie z 200 gram sucharów delikatesowych. Do przygotowania syropu potrzeba 150 g cukru i 150 ml wody.

Ciasto składa się z dwóch kremów. Do pierwszego z nich należy użyć 200 g cukru, 200 g mąki, 1 l mleka, 1 łyżeczki esencji waniliowej i 50 g masła. Drugi krem to 200 ml śmietanki słodkiej 33% i 3 łyżki cukru pudru. Do wykonania polewy potrzeba 200 ml śmietanki słodkiej 33% oraz 150 g gorzkiej czekolady.

Jak zrobić wyśmienite ciasto?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od zrobienia syropu. W tym celu rozpuść cukier w garnku, dodając wodę tak, by powstała masa przypominająca konsystencją syrop. Odstaw na 5 minut. W tym czasie rozłóż sucharki na dnie formy do pieczenia. Gdy syrop wystygnie zalej nim sucharki i odczekaj kolejne 5 minut, by syrop się wchłonął.

Teraz czas na przygotowanie kremu gotowanego: do garnka wsyp mąkę razem cukrem i szybko wymieszaj. Stopniowo dolewaj mleko, tak by nie powstały grudki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podgrzewaj do momentu kiedy krem zgęstnieje. Zdejmij krem z ognia i dodaj masło razem z esencją waniliową, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Ubij schłodzony krem, a następnie przełóż na sucharki i wstaw do lodówki na 30 minut. 

Następnie ubij śmietankę z cukrem pudrem do uzyskania elastycznej konsystencji. Bitą śmietanę przełóż na krem i znowu wstaw do lodówki na kolejne 30 minut. W tym czasie przygotuj polewę. Zacznij od włożenia do miski kawałków czekolady, by potem zalać je gorącą śmietanką. Należy wymieszać powstałą masę, tak by nie pojawiły się grudki. Odstaw na chwilę do wystudzenia, by potem wlać to na ciasto. Wstaw do lodówki na 6 godzin, najlepiej na noc. 

Dzisiaj grzeje: 1. Jolanta Kwaśniewska OSTRO o własnej córce. Takich słów nikt się po niej nie spodziewał
2. Straszne doniesienia obiegają media całego świata. Nie żyje legendarny Robert Norris

Ten przepis na ciasto jest rozchwytywany przez wszystkich kucharzy na świecie. Jego przygotowanie, chociaż może wydawać się długie, jest warte zachodu. Nawet największe kulinarne łamagi poradzą sobie z jego przygotowaniem. Plusem tego ciasta jest też to, jak łatwo można zamieniać warstwy, tak by dopasować je do swoich upodobań. Wystarczy odrobina kreatywności.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Najdroższy kot NA ŚWIECIE! Cena tej rasy przyprawia o zawrót głowy
  2. Mąż nagle przerwał pierwszy taniec i odpędził od siebie pannę młodą. Chwilę później cała sala tonęła we łzach
  3. Niestety, lekarze popełnili błąd. Informacje nt. strasznej choroby Jacka Rozenka ścinają z nóg
  4. Kotlet schabowy po staropolsku wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na najbardziej soczyste i kruche mięso, będziecie zachwyceni
  5. Polsat przekazuje ostrzeżenia RCB dla Polaków. Są dwa zagrożenia z dwóch stron kraju

źródło: youtube

Następny artykuł