Przepis na przepyszne ciasto znaleziono w starym zeszycie. Bajecznie prosty sposób na niebo w gębie

Przepis na przepyszne ciasto znaleziono w starym zeszycie. Bajecznie prosty sposób na niebo w gębie Źródło: .

Ciasto przyrządzone według tego starego przepisu to prawdziwe niebo w gębie. Zasmakuje każdemu, a co najważniejsze, udaje się za każdym razem. Musisz spróbować.

To ciasto to absolutny hit. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego jeśli przed przybyciem gości nie masz zbyt wiele czasu na wymyślne wypieki wymagające sporego nakładu czasu, pracy i składników, których zdobycie nie jest wcale łatwe, koniecznie musisz skorzystać z tej receptury. Cała Twoja rodzina oszaleje na punkcie tego smakołyku. 

Pyszne ciasto ze starego przepisu

Ciasto, na które przepis chcemy Ci przedstawić, nie bez przyczyny jest nazywane "śmieciowym". Choć lista składników może wydawać się dość długa, każdy z produktów jest łatwy do zdobycia, a do tego możesz modyfikować je według własnych upodobań. Zmieniaj składniki tak, by efekt końcowy zasmakował Tobie i Twoim bliskim, a wrzucić do środka możesz niemal wszystko. Jeśli jednak nie jesteś pewny, że Twoja inwencja przyniesie coś dobrego, skorzystaj z poniższej receptury. 

Lista składników na "śmieciowe ciasto":

1. Ciasto

  • 400 g mąki,
  • 150 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy.

2. Masa

  • 100 g orzechów laskowych lub włoskich,
  • 200 g rodzynek,
  • 2 galaretki - różne smaki,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 3 łyżki gorącej wody.

3. Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady lub 2 galaretki o dowolnym smaku.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Bajecznie proste i nieziemsko smaczne

Przygotowanie "śmieciowego" ciasta jest banalnie proste i bez wątpienia poradzi sobie z nim każdy. Zacznij od rozpuszczenia galaretki zgodnie z opisem na tyle opakowania i odstaw do wystygnięcia. Pamiętaj, by każdy smak przyrządzić w osobnej miseczce. Do naczynia przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cukry, miękkie masło, żółtka oraz śmietanę. Starannie zagnieć ciasto, by wszystkie składniki się połączyły i podziel je na dwie części. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na placek o wielkości blaszki, wyłóż nim spód formy (każdy placek osobno) i piecz w 180 stopniach na złocisty kolor. 

Dzisiaj grzeje: 1. Lokalne władze biją na alarm. Wprowadzono ostrzeżenia pomarańczowego stopnia za granicą

2. Uwielbiana prezenterka zmarła w tajemniczych okolicznościach. Jej mąż pogrążony w żałobie przekazał wszystkie szczegóły dopiero teraz

Po tym czasie jeden placek wkrusz do miski, dodaj orzechy, rodzynki, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę galaretki, a następnie wszystko wymieszaj. Żelatynę rozpuść w wodzie. W osobnym naczyniu połącz śmietankę z cukrem pudrem i przygotowaną żelatyną, po czym dokładnie ubij przy pomocy miksera. Wlej do miski z pozostałymi dodatkami i wymieszaj łyżką. Masę wylej na upieczony wcześniej placek, rozprowadzając, i polej roztopioną czekoladą lub tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a później ciesz się smakiem. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Przepis na nieziemski dwuskładnikowy tort obiega internet. Robi się w 30 minut, nie trzeba umieć piec
  2. Zaoszczędź nawet 1520 złotych przy rozliczaniu PIT. Ulga, z której może skorzystać każdy
  3. Mama zajrzała w nocy do płaczącego dziecka. Nagle pobladła
  4. Agnieszka Chylińska nie mogła ukryć łez. Wyznała prawdę o chorobie dziecka
  5. Doda zapomniała majtek na Telekamerach 2020? Zdjęcie mówi samo za siebie

Źródło: smaker

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News