Biszkopt z 3 składników zawsze wychodzi i nie opada. Smakuje jak słodka chmurka, palce lizać

Biszkopt z 3 składników zawsze wychodzi i nie opada. Smakuje jak słodka chmurka, palce lizać Źródło: youtube.com/Orchideli

Ciasto uniwersalne, jakim jest biszkopt, choć na pierwszy rzut oka proste do zrobienia, może sprawić wiele problemów. Gospodynie borykają się problemem opadania ciasta, co jest niezwykle frustrujące. Ten przepis i porady pozwolą cieszyć się puszystą bazą do ciast z kremem.

Ciasto jeszcze nigdy nie było tak wyrośnięte, puszyste i soczyste. Biszkopt upieczony zgodnie z poniższymi wskazówkami już nigdy nas nie zawiedzie.

Ciasto jak z reklamy. Takiego biszkoptu pozazdrości każdy

Przepis na idealny biszkopt jest banalnie prosty. Wystarczą 3 składniki, a właściwie 4, jeśli wliczać 2 rodzaje mąki. Należy przygotować: 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej), 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru (drobny kryształ) i 5 jajek. Jeśli mamy ochotę na ciemny i smakowity biszkopt czekoladowy, będzie potrzebne jeszcze 1/3 szklanki kakao.

Na sam początek mąkę przesiewamy przez sito, co nada jej puszystości. Potem oddzielamy białka od żółtek; białka oczywiście ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec stopniowo dodajemy do nich cukier i miksujemy. Kiedy cukier "stopi się" z białkiem, można dodać żółtka, a potem stopniowo mąkę. Przy jej dodawaniu ciasto mieszamy, a nie miksujemy. Potem wylewamy je do formy i pieczemy biszkopt przez 40 min. w temperaturze 170 stopni na grzaniu góra-dół. Następnie studzimy i robimy z nim, co tylko chcemy.

Niezastąpione wskazówki, dzięki którym biszkopt będzie wyglądać jak malowany

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przede wszystkim, zanim przelejemy ciasto do formy, należy TYLKO spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Taki zabieg pozwoli biszkoptowi przykleić się do boków i nie opaść przy pieczeniu i po wyciągnięciu z piekarnika. Oczywiście formę z ciastem wsadzamy do nagrzanego wcześniej piekarnika, inaczej w ogóle nie wyrośnie. Nie wolno też otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia.

Dzisiaj grzeje: 1. Staruszka skrywała sekret przez całe życie. Dopiero po jej śmierci rodzina odkryła skrywaną TAJEMNICĘ
2. Niestety, przegrał z chorobą. Nie żyje polski muzyk

Aby zapobiec opadnięciu ciasta, od razu po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika należy jeszcze w blasze upuścić je na podłogę z wysokości ok. 30 cm. To pozwoli pozbyć się wszelkich pęcherzyków powietrza. Aby idealnie podzielić ciasto na pół, powinniśmy naciąć je nożem na pożądanej wysokości i użyć nitki do przecięcia płatów.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Niewiele osób wie. Po śmierci Anna Jantar została uczczona w wyjątkowy sposób przez kultowego wykonawcę 
  2. Świadczenia idą do góry od stycznia. Nawet o 247 zł więcej miesięcznie
  3. Oszustwo w "The Voice Senior" wyszło na jaw? Widzowie domagają się prawdy
  4. Magda Narożna z "Pięknych i Młodych" właśnie ujawniła całą prawdę o pobiciu. Afery ciąg dalszy
  5. Kochanka męża Rodowicz jest o 40 lat młodsza. Porażające kulisy ich rozwodu ujrzały światło dzienne

Źródło: Webniusy

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News