Chleb bez drożdży smakuje lepiej niż zwykły. Wystarczą tylko 4 składniki

Chleb bez drożdży smakuje lepiej niż zwykły. Wystarczą tylko 4 składniki Źródło: Pxhere cc0-icon CC0 Public Domain

Chleb jemy codziennie, a ilość jego rodzajów jest ogromna. Najlepiej kiedy pieczywo nie posiada zbyt wielu dodatków, mamy wtedy pewność, że chleb jest dobrej jakości. Dzięki temu przepisowi możesz łatwo zrobić go w domu.

Chleb, który jest świeżo wyjęty z pieca oraz zapach jaki wtedy możemy poczuć są nieziemskim przeżyciem. Nic dziwnego, że chleb często kojarzony jest z domem. 

Chleb to prawdziwa sztuka

Chleb oraz cały proces jego przygotowywania dla wielu jest magiczną sztuką tajemną, która jest zbyt trudna do opanowania aby robić go w zaciszu własnego domu. Nic bardziej mylnego, ten przepis udowadnia, że do stworzenia pysznego chleba nie potrzebujesz ani drożdży, ani wielu lat nauki. Jedyne co jest Ci potrzebne to 4 składniki, dobre chęci i piekarnik. Trzeba przyznać, że własnoręcznie wypieczone, świeże pieczywo to naprawdę kusząca propozycja na weekendowe śniadanie. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Chleb bez drożdży smakuje nawet lepiej niż zwykły

Czego zatem potrzebujesz, aby zostać domowym piekarzem? 500 gram mąki pszennej lub żytniej, 1 łyżeczka soli, 1,5 szklanki wody i 7 łyżek zakwasu. Jedynie zakwas będzie wymagał nieco pracy, gdyż musisz wstawić go wcześniej i nie kupisz go w sklepie. Nie martw się jednak, to wcale nie jest trudne. Domowy zakwas przygotuj w litrowym słoiku. Wsyp do niego pół szklanki mąki żytniej i pół szklanki wody. Wymieszaj je ze sobą i przykryj gazą, możesz zabezpieczyć ją gumką tak, aby gaza się nie zsunęła. Odstaw słoik w ciepłe, suche miejsce. Przez dwa dni, raz dziennie dodawaj pół szklanki mąki i wody. Trzeciego dnia możesz cieszyć się własnoręcznie przygotowanym zakwasem.

Dzisiaj grzeje: 1. Kolejna śmierć z powodu koronawirusa w Polsce. Ministerstwo Zdrowia przekazało tragiczne informacje

2. Biedronka wprowadza żele antybakteryjne. Znamy ich cenę, jest ogromnym zaskoczeniem

Ten chleb to nic skomplikowanego

Skoro masz już zakwas, można wziąć się do przygotowania samego chleba. Weź mąkę i wymieszaj ją w misce z solą i zakwasem. Połącz składniki i przełóż ciasto do foremki. Odstaw je w ciepłe miejsce, pamiętając aby przykryć ciasto ścierką. Sprawdź po około 3-4 godzinach czy chleb zwiększył swoją objętość, jeśli tak się nie stało, odstaw go na kolejne 60 minut. Po wyrośnięciu, włóż go do nagrzanego do 210 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez okrągłą godzinę. Voilà! Smacznego!

Najlepsze newsy dnia:

  1. Jego mama umarła przez koronawirusa. 5-latek spędził kilkanaście godzin z ciałem kobiety
  2. Adam Małysz przekazał informacje o stanie zdrowia skoczków. "Sytuacja jest poważna"
  3. Rewelacyjnie proste i szybkie ciasto bez pieczenia. Nawet dziecko poradziłoby sobie z tym przepisem
  4. Biedronka wprowadza do oferty żele antybakteryjne. Cena zaskoczy każdego, ale jest jeden warunek
  5. Żywioł uderzy z całą mocą, żółte alerty dla kilku województw. Nadchodzi niż Mareike, będzie niebezpiecznie
  6. Zaczął wbijać igłę w skórkę od banana. Genialny trik, po sekundzie na nagraniu widać powalające efekty

Źródło: Lelum

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News