Niebywały przepis na chleb bez drożdży. Lepszego bochenka nie kupisz w żadnym sklepie

Niebywały przepis na chleb bez drożdży. Lepszego bochenka nie kupisz w żadnym sklepie Źródło: youtube kulinarne przygody

Chleb bez drożdży? Poznaj bajecznie prosty przepis, który zachwyci was swoim smakiem. Lepszego chleba nie kupicie w żadnym sklepie.

Chleb jest jednym z produktów, po który najczęściej udajemy się do sklepów. W obecnej sytuacji, kiedy wychodzenie z domu powinno zostać ograniczone do minimum, wiele osób decyduje się na wypiekanie chleba we własnym domu. Okazuje się, że w sieci pojawił się wyjątkowy przepis, który sprawi, że w banalnie prosty sposób przygotujecie chleb bez drożdży. 

Chleb bez drożdży. Jakich błędów należy się wystrzegać?

Obecnie w wielu sklepach można zauważyć, że na sklepowych półkach brakuje drożdży. Jest to składnik, który chętnie wykorzystujemy podczas pieczenia. Domowa izolacja sprawiła, że Polacy więcej czasu spędzają na przygotowywaniu potraw i dań od postaw. Drożdże są niezbędne przy przygotowaniu ciast, ale także ciasta na pizzę czy chleba. Okazuje się jednak, że w sieci jest wiele przepisów, które pokazują, jak przygotować domowej roboty chleb bez wykorzystywania drożdży. 

By wykonać chleb bez drożdży, piekarze zalecają, by jako alternatywny składnik wykorzystać zakwas. Jednak jeżeli nie mamy w mieszkaniu zakwasu ani składników, z których możemy go przygotować, nie oznacza to, że chleb w naszej kuchni nie powstanie. Odpowiedni przepis sprawi, że chleb wyjdzie idealnie. Jedyną wskazówką jest to, by ściśle się go trzymać, wtedy można być niemal pewnym, że chleb będzie smakować lepiej niż wyupiek z piekarni. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Lista składników i przepis. Chleb będzie idealny 

Do przygotowania chleba bez drożdży potrzebujesz: 

  • Płatki owsiane - 1,5 szklanki
  • słonecznik łuskany - szklanka
  • Siemię lniane - 3/4 szklanki
  • Siemię lniane mielone - 10 pełnych łyżek
  • Pestki dyni -1/2 szklanki
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Miód - łyżka
  • olej kokosowy - 5 płynnych łyżek
  • Woda - 1,5 szklanki.

Wszystkie składniki suche umieść w misce i wymieszaj. W osobnej miseczce połącz wodę z olejem i miodem. Połącz składniki suche z mokrymi i odstaw na godzinę do wchłonięcia wody. Po upływie czasu przełóż masę na blaszkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez godzinę. 

Dzisiaj grzeje: 1. Błąd w informacjach Ministerstwa Zdrowia. Właśnie podano faktyczną liczbę zgonów spowodowanych koronawirusem w Polsce

2. 2. Przełom w leczeniu koronawirusa. Z 20 pacjentów, 19 zostało wypisanych ze szpitala

Po upieczeniu pamiętaj, że chleb powinien być pozostawiony na godzinę do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wyciągnij go z blaszki. Jest już gotowy do spożycia. Smacznego. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega. Kwarantanna może nie wystarczyć do pokonania koronawirusa
  2. Robert Lewandowski gra w piłkę z córką. Klara odziedziczyła talent po tacie (WIDEO)
  3. Wielu Polaków wychowało się na jego twórczości. Niestety, choroba okazała się silniejsza, na dniach dziennikarz skończyłby 56 lat
  4. Zmagała się z bólami brzucha, nikt nie potrafił jej pomóc. W końcu prawda wyszła na jaw, skrywała sekret, który przeraził nawet lekarzy
  5. Doda wrzuciła do sieci film z intymnych chwil z mężem. Ostrzegamy, widok nie dla wszystkich
  6. Piecze się tylko 30 minut. Domowy chlebek z chrupiącą skórką, w środku miękki jak aksamit

Źródło: smaker

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News