Piekarz zdradził, jak odświeża czerstwe bułki i drożdżówki. Prosta metoda, by cieszyć się pieczywem jak wprost z piekarni

Piekarz zdradził, jak odświeża czerstwe bułki i drożdżówki. Prosta metoda, by cieszyć się pieczywem jak wprost z piekarni Źródło: unsplash / Kate Remmer

Chleb i inne wypieki niestety mają to do siebie, że po pewnym czasie zaczynają twardnieć. Może to skutecznie utrudnić ich jedzenie. Piekarz zdradził sekret, dzięki któremu można odświeżyć pieczywo.

Chleb to rzecz, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie śniadania lub innej przekąski w ciągu dnia. Wypieki mają jednak tę właściwość, że z czasem czerstwieją. Dla wielu z nas jest to wystarczający powód by pozbyć się takiego pieczywa. Istnieje sposób na przywrócenie pieczywu należytej miękkości. 

Czerstwy chleb? Nigdy więcej 

Chleb to jeden z podstawowych składników niezastąpionej kanapki. Pieczywo to produkt spożywczy, który towarzyszy ludzkości od tysiącleci. Był znany i lubiany już w starożytności. Antyczni Grecy znali około 50 przepisów na chleb. Liczba ta zmalała w średniowieczu do 9 głównych typów tego wypieku. W zależności od regionu można spotkać się z najróżniejszymi formami i wykorzystywanymi składnikami. Jednak wspólnym elementem we wszystkich przepisach jest mąka i woda. 

Do mieszanki tych dwóch składników można dodać sól, drożdże lub zakwas. Dzięki wielu możliwościom modyfikacji przepisu wypieki mogą mieć najróżniejsze smaki, kolory i kształty. Co jednak zrobić, gdy nasz chleb sczerstwieje?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jak nadać wypiekom nową świeżość?

Pewnie nie raz wiele osób zastanawiało się co zrobić, aby przywrócić wypiekom dawną miękkość. Nie da się ukryć, że czerstwy chleb nie jest najbardziej apetyczną rzeczą. Na szczęście dzięki poradzie piekarza ten problem będzie już tylko wspomnieniem.

Jak się okazuje najprostszą i skuteczną metodą na odświeżenie pieczywa jest podgrzanie go w mikrofali. Wystarczy już 10-15 sekund by czerstwe pieczywo stało się z powrotem miękkie. Oprócz nabrania tej miłej dla podniebienia struktury będzie ono ciepłe. Co z pewnością będzie dodatkowym plusem wcześniej czerstwego chleba lub bułki. Brak mikrofali nie jest jednak problemem.

Dzisiaj grzeje: 1. Polacy w niebezpieczeństwie, salmonella w mięsie z uwielbianego marketu. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie
2. Ewa Farna jest w ciąży?! Pokazała zdjęcie z brzuszkiem "Jestem ogromnie szczęśliwym człowiekiem"

Czerstwy chleb lub inny wypiek można jeszcze wykorzystać. Wyschnięte pieczywo idealnie nadaje się na grzanki. Wystarczy przesmażyć je na oleju i doprawić do smaku. Wsypany na wierzch starty ser z pewnością im nie zaszkodzi. Ciekawą propozycją są też tosty francuskie. Można je zrobić poprzez zamoczenie czerstwej kromki w roztrzepanym jajku z mlekiem. Następnie należy ją usmażyć. Sposobów na wykorzystanie czerstwych wypieków jest wiele. Ogranicza nas wyłącznie nasza kreatywność.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Babciny sposób na przeziębienie. Pomaga też oczyścić naczynia krwionośne
  2. Młodzieżowa reprezentacja Polski ma nowego trenera. Dla pracy z kadrą rozwiązał umowę z klubem
  3. Ogromnie smutna wiadomość obiegła media. Śmierć była nagła, nikt nie mógł przewidzieć najgorszego, nie żyje Wojciech Potocki
  4. Zobaczyłeś plastikową butelkę przy kole swojego auta? Policja alarmuje, możesz być w niebezpieczeństwie
  5. Motocyklistka znalazła zagubionego kota przy drodze. Po badaniu weterynarz aż pobladł
  6. Bajecznie prosty sposób na gotowanie ziemniaków 4 razy szybciej. Ugotujesz nawet w 5 minut

Źródło: Haps

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News