Nigdy nie wyrzucaj czerstwego chleba. Jeden prosty trik sprawi, że znowu będzie chrupiący i świeży

Nigdy nie wyrzucaj czerstwego chleba. Jeden prosty trik sprawi, że znowu będzie chrupiący i świeży Źródło: Pixabay fancycrave1

Niedawno kupiony chleb stracił swoją świeżość? Czerstwe pieczywo rzadko kiedy jest obiektem pożądania w kulinarnych przygodach. Można jednak przywrócić mu poprzednią jędrność. Prosty trik idealnie w tym pomoże.

Już teraz czerstwy chleb może przestać być problemem. Istnieje niezwykle prosty sposób by pieczywo znów odzyskało swoją pierwotną świeżość. Dzięki niemu zakupione przez nas wypieki nie będą już się marnowały. Jak można to osiągnąć?

Czerstwy chleb to już przeszłość

Nie da się ukryć, że chleb to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw i przekąsek. Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść niezastąpionej kanapki? Wypieki towarzyszą nam od początków dziejów ludzkości. Jednak już wtedy miały pewien mankament. Po pewnym czasie tracą one na swojej świeżości. Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu chleb znów będzie jędrny.

Prawdopodobnie każdy spotkał się z takim rozczarowaniem. Niedawno kupiony chleb sczerstwiał, tym samym uniemożliwiając jego konsumpcję. Oczywiście można go wykorzystać do grzanek. Jednak kanapka z niego wykonana nie będzie już przyjemnością. Co zrobić kiedy do tego dojdzie? Jest na to pewien sposób.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Prosty trik, dzięki któremu pieczywo odzyska świeżość

Czerstwy chleb nie będzie już nigdy więcej problemem. Nie trzeba go już wyrzucać. Do przywrócenia mu jędrności będziemy potrzebować wody i piekarnika. Jeżeli chcemy odświeżyć cały bochenek warto go na początku oblać wodą. Następnie wkładamy go na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Chleb najlepiej umieścić na kratce. W przeciwnym wypadku jego spód może się przypalić. Jeżeli chcemy odświeżyć jedną kromkę warto użyć spryskiwacza z wodą. Strumień mógłby ją zbytnio rozmiękczyć. 

Ten trik sprawi, że chleb będzie miękki i smakowity jak zaraz po upieczeniu. Nie pozostaje nic innego niż rozkoszowanie się jego smakiem i konsystencją. W przypadku braku piekarnika pieczywo można na kilka sekund umieścić w mikrofali. Nie używamy wówczas wody. Efekt jest jednak krótkotrwały.

Dzisiaj grzeje: 1. Żona wróciła z pracy w supermarkecie cała we łzach. Wściekły mąż napisał mocny apel do klientów
2. Ile Polaków zachoruje na COVID-19? Ilu z nas może umrzeć? Minister zdrowia podał liczby

Warto również pamiętać o prawidłowym przechowywaniu wypieków. Owinięcie ich folią aluminiową może pomóc w dłuższym zachowaniu ich świeżości. Przyczyni się to do zużywanie chleba w całości. Tym samym zapewni nam to oszczędność.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Cały kościół oddany do dezynfekcji. Zarażony koronawirusem ksiądz odprawiał msze
  2. Szczepionka na koronawirusa będzie już niebawem? Właściciel Hoffenheim podał radosną nowinę, znamy datę
  3. Przyłapali Kaczyńską na gorącym uczynku. Ręce opadają na widok, co wyrabia w trakcie kwarantanny
  4. Krzysztof Krawczyk pogrążył się w smutku. Informacja o śmierci była zupełnie niespodziewana
  5. Pokazała, jak wygląda test na koronawirusa. Warto zwrócić uwagę na jedną rzecz
  6. Liść laurowy jest nie tylko jedną z najzdrowszych przypraw świata. Ma też inne super działanie

Źródło: Haps

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News