Trzymasz chleb w lodówce? Natychmiast go wyjmij, popełniasz karygodny błąd

Trzymasz chleb w lodówce? Natychmiast go wyjmij, popełniasz karygodny błąd Źródło: Pexels.com / Daria Shevtsova

Chleb, pomidory czy miód to tylko kilka produktów z długiej listy rzeczy, których pod żadnym pozorem nie należy przechowywać w lodówce. Jeśli to robisz, możesz stracić wiele pieniędzy i nabawić się różnych chorób.

Chleb, którego kupimy za dużo, ląduje w lodówce, bo w ten sposób liczymy na to, że zachowa świeżość przez dłuższy czas. Podobnie dzieje się z pomidorami, piklami czy miodem. Tymczasem przechowywanie w zimnie niektórej żywności sprawia, że szybciej się psuje, traci cenne wartości odżywcze, pochłania zapach i smak innych produktów czy wytwarza szkodliwe dla zdrowia substancje. Poniżej prezentujemy 10 produktów, których nie należy trzymać w lodówce. 

Chleb można bez obaw wkładać do zamrażarki

Chleb przechowywany w lodówce czerstwieje i traci świeżość znacznie szybciej, niż gdyby leżał na szafce kuchennej. Dlatego zaleca się wkładać go pokrojonego do zamrażarki. Po rozmrożeniu nadal pozostanie miękki. Dobrym pomysłem jest też kupowanie dwóch połówek chleba zamiast jednego. Połowę trzymamy na blacie kuchennym i zjadamy na bieżąco, natomiast drugą możemy zostawić w zamrażalce. W ten sposób unikamy marnowania żywności. 

Inny produkt, którego nie można trzymać w lodówce, to bazylia. Jest bardzo odporna na niską temperaturę i obumrze w mgnieniu oka. Co więcej, pochłania zapach pozostałej żywności. Zdecydowanie lepiej zamrozić jej posiekane, niewykorzystane do obiadu liście.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Kolejna rzecz to miód. Jeśli pozostawimy go na długi czas w lodówce, to stanie się nie tylko gęsty, a co za tym idzie - trudny do rozprowadzania, ale także w niskiej temperaturze szybciej się skrystalizuje, przez co utraci słodki smak. Również oliwa z oliwek czy olej trzymane w zimnie stają się gęste, nieprzejrzyste i bryłowate. 

Zdarza się, że niektóre osoby przechowują w lodówce kawę. Jej ziarna, podobnie jak bazylia, pochłaniają zapach i smak innych produktów, co automatycznie sprawia, że i one tracą walory smakowe. Podobnie dzieje się w przypadku pomidorów

Awokado w lodówce bardzo szybko się psuje

Awokado trzymamy w lodówce tylko w momencie, gdy przekroiliśmy je już na pół i, co ważne, usunęliśmy pestkę z owocu. W ten sposób pozostanie świeże na dłużej. Co ciekawe, w zimnie nie trzeba przechowywać też pikli. Zawierają tyle słodu i solanki, że chłodzenie ich jest zwyczajnie złe. Z kolei ziemniaki w niskiej temperaturze mają słodszy i bardziej piaskowaty smak, a ich skórka zdecydowanie szybciej się psuje.

Dzisiaj grzeje: 1. Mąż zaraz po ślubie przestał się odzywać do żony. Dopiero po 20 latach przemówił i wyjawił powód milczenia
2. Tragiczne wiadomości z samego rana, nie żyje 18 osób. Do sieci trafiło piorunujące nagranie z wybuchem wulkanu w Nowej Zelandii

Wbrew pozorom majonez, sos chilli i sos sojowy także nie muszą być trzymane w lodówce. Większość przypraw zawiera naturalne konserwanty. Etykieta z napisem "przechowywać w suchym i chłodnym miejscu" równie dobrze może oznaczać ciemną szafkę kuchenną. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Media nie opisują dziś początków ich związku. Byłą i obecną żonę Strasburgera łączyła niespodziewana relacja
  2. Urzędnicy obejrzą twoje drzwi, ściany i okna. Szykuje się zmiana przepisów, po której grożą spore wydatki
  3. Godlewska nie ma litości, nagrała kolejną kolędę. Tym razem jej strój przyćmił nawet umiejętności wokalne
  4. Przez 20 lat zbierał drobniaki, uzbierał ogromną sumę. Wiadomo, co za nie kupił, szczęka opada
  5. Kuba Wojewódzki ujawnił nieznany fakt z życia Anny Przybylskiej. Pokazał, jaka była naprawdę

Źródło: geniusposts.com 

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News