Co zrobić, by chleb dłużej zachował świeżość? Niezawodny sposób naszych babć

Co zrobić, by chleb dłużej zachował świeżość? Niezawodny sposób naszych babć Źródło: fot. pixabay.com/TiBine

Chleb to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Jadają go miliony nie tylko Polaków, lecz także osób na całym świecie. Poznaj sprytny i banalnie łatwy sposób na przedłużenie jego świeżości. Nasze babcie znały go doskonale, dzisiaj przez wielu młodych został zapomniany.

Ten zapomniany już trochę sposób naszych babć na to, żeby chleb zachował swoją świeżość na dłużej, jest niesamowity. Wystarczy jedna prosta rzecz, którą każdy może łatwo kupić i jest bardzo tania. Ta metoda działa cuda, koniecznie musicie wypróbować ją sami u siebie w domu.

Dzięki temu, chleb zachowa świeżość na dłużej

Na pewno znacie taką sytuację: kupujecie z samego rana świeże, chrupiące, jeszcze ciepłe i cudownie pachnące pieczywo prosto z piekarni. Ale już następnego dnia, albo nawet tego samego wieczoru chleb staje się suchy, twardy, czasami gumowaty. Jak zapobiec podobnym procesom na dłużej? Nasze babcie wiedziały to doskonale, a my postanowiliśmy przypomnieć ich stare metody.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Wielu zapomniało już o tym niezwykle prostym sposobie. Cały haczyk polega na tym, że trzeba posiadać chlebak, bez niego ani rusz. Jeśli więc nie masz jeszcze swojego specjalnego pojemnika na pieczywo, szybko leć je kupić. Kiedy już się w nie zaopatrzysz, sprawa jest o wiele prostsza. Wystarczy, że do chlebaka wrzucić połówkę jabłka. Owoc oddając swoją wilgoć, zapobiegnie wysychaniu pieczywa. Trzeba jednak uważać i pamiętać, żeby nie zostawiać go na dłużej niż dwa dni, ponieważ może spleśnieć. Zamiast jabłka można użyć ziemniaka, sprawdza się równie dobrze.

Dzisiaj grzeje:

1. Magda Narożna pokazała zdjęcie z wakacji. Wszyscy patrzą tylko na jej biust, przesadziła?
2. Kierowco, będziesz bardzo zadowolony. Rewolucyjne zmiany dotyczące prawa jazdy zostały zatwierdzone
3. Mamy potwierdzenie, uczniowie natychmiast rozpoczynają zdalną naukę. Fatalna sytuacja w renomowanym liceum

Inne sposoby na zachowanie świeżości pieczywa

Warto wiedzieć, że chleb lubi oddychać, lubi mieć dostęp do tlenu. Dlatego należy wyjmować go z foliowych opakowań. Zamiast nich lepiej jest owinąć pieczywo w czystą, szmacianką ściereczkę lub woreczek i schować do wspomnianego już wyżej chlebaka. Ostatnio ludzie coraz chętniej decydują się na ich zakup.

Jeśli już się na niego zdecydujemy warto również postarać się o odpowiednie czyszczenie i higienę. Nie zapomnijmy raz w tygodniu umyć naszego chlebaka, najlepiej wodą z octem, który ma działanie dezynfekujące (takie działanie również może przyczynić się do zachowania świeżości na dłużej).

Sprawdźcie te sposoby u siebie w domu!

Najlepsze newsy dnia:

  1. Widzowie mają dość, na Wiadomości TVP posypały się gromy. Jacek Kurski nie wytrzymał
  2. Chiny będą nas szpiegować z kosmosu? Na orbitę wysłano globalnego obserwatora Ziemi
  3. Katastrofa awionetki z dwójką dorosłych i dzieckiem. TVP przekazał dramatyczne informacje 
  4. Porażające dane wyciekły z Ministerstwa Zdrowia. Ciężko uwierzyć na co wydali fortunę
  5. Nagle usłyszeli głośny huk, po nim okropny krzyk. Nie żyje jedna osoba, kilka jest poważnie rannych
  6. Co za szczęściara, Dowbor przyjęła niesamowitych gości. Jakiś czas temu pokazywała niezwykle przetwory

Źródło: gotowanie.onet.pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News