Przenigdy nie kupuj takiego pieczywa. Jest silnie niebezpieczne dla zdrowia

Przenigdy nie kupuj takiego pieczywa. Jest silnie niebezpieczne dla zdrowia Źródło: Publicdomainpictures/Joanna Dubaj

Chleb z supermarketów to jedna wielka trucizna. Wypiekane na miejscu bułeczki również mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Przedstawiamy pieczywa, po które nie warto sięgać. Są silnie niebezpieczne dla zdrowia.

Chleb wypiekany w supermarkecie zachęca klientów do zakupu słowami "ciepły", "chrupiący" oraz przede wszystkim "prosto z pieca". Te trzy wyrażenie brzmią i zwykle pachną wspaniale, jednak mają niestety niewiele wspólnego z prawdą.

W większości przypadków taki chleb jest specjalną, mrożoną masą, która czeka pół roku w magazynie, żeby  później trafić do pieczenia. Świeżości w tym niestety niewiele, a my sięgając po to, narażamy nasze zdrowie na szwank. 

Chleb wypiekany w supermarkecie to głęboko mrożona masa, szkodliwa dla zdrowia

Po wejściu do marketu można od razu poczuć piękny zapach świeżego pieczywa. Ponadto pracownicy sklepu na naszych oczach wszystko wypiekają i mamy wrażenie, że to, co kupujemy,  jest najlepszej jakości. Niestety nic bardziej mylnego. Jak się okazuje, chleb i bułki pieczone na miejscu w supermarkecie są z ciasta głęboko mrożonego. Do pewnego momentu takie ciasto przygotowywane jest jak to tradycyjne, lecz dopiero proces zmrożenia i długi czas przechowywania jest zatrważający.

-Tego typu pieczywo po wypieczeniu zamrażane jest ciekłym azotem, następnie pakowane do kartonów i przechowywane w chłodni przez około pół roku. Stamtąd rozsyła się je do sklepów, które sprzedają je jako „świeże pieczywo prosto z pieca” - mówi jeden z profesjonalnych piekarzy. 

Jakby tego było mało okazuje się, że taki rodzaj pieczywa jest bardzo szkodliwy dla zdrowia i powinno się go raczej unikać.

Chleb niskiej jakości, zawierający alergeny

Po wyrobieniu ciasta na chleb, trzeba je odpowiednio przygotować do zamrożenia. Aby nie zepsuło się od razu i możne je było przechowywać dłuższy czas na magazynach, dodaje się do niego szereg "ulepszaczy", jak na przykład  ropionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom czy konserwujący sorbinian potasu (E-202). Oba składniki mogą powodować silne reakcje alergiczne, o których niestety nie znajdziemy informacji na etykiecie, a które są wyjątkowo niekorzystne dla naszego zdrowia. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Pieczywa z ciasta głęboko mrożonego nie powinny spożywać dzieci. Lekarze nie zalecają jego konsumpcji także kobietom w ciąży. 

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że sprawa chleba z tak mrożonego ciasta już była wcześniej poruszana. Ministerstwo Rolnictwa zarządziło specjalne oznaczenia. Z racji braku opakowań na bułkach czy chlebie, w ich pobliżu powinny być znaki, że są zrobione z głęboko mrożonego ciasta. Niestety takie oznaczenie nie wystarczy, ponieważ konsumenci nadal nie zdają sobie sprawy z tego, jak niebezpieczne są to produkty. Pomagać w zmienianiu takiego stanu rzeczy mają liczne akcje uświadamiające, jednak proces ten jest długotrwały. 

  1. Córka legendarnego aktora oddała ojca do przytułku. Jej życie było pasmem nieszczęść, zmarła w samotności. Zapomniana przez świat
  2. Wypłynęło intymne zdjęcie Agaty Dudy i Prezydenta! Namiętnie się na nim całują, ludzie są w szoku
  3. Tak szybko Polki jeszcze nie chudły. Dieta chlebowa przynosi piorunujące efekty i jest pyszna
  4. Nagle w łożu małżeństwa z 50-letnim stażem zaczęły dziać się niestworzone rzeczy. Nigdy czegoś śmieszniejszego nie czytałeś
  5. Jak Szelągowskiej udało się przejść tak spektakularną metamorfozę? Nie do poznania, jak dwie różne kobiety
  6. Doniesienia zagranicznych mediów o Agacie Dudzie rozkładają na łopatki. To trzeba zobaczyć na własne oczy, bo nie uwierzycie
     

Źródło: Popularne

Następny artykuł
0 Skomentuj

Który Mikołaj Krawczyk cię urzekł?

Komentarze 0

Ocena artykułu