Zaczął układać boczek na patelni, potem dodał 2 składniki. Efekt końcowy nie tylko zachwyca, ale to prawdziwe niebo w gębie

Zaczął układać boczek na patelni, potem dodał 2 składniki. Efekt końcowy nie tylko zachwyca, ale to prawdziwe niebo w gębie Źródło: YouTube / Canada's Food Island

Boczek to główny składnik tej wspaniałej potrawy. Autor przepisu przekonuje, że w prosty sposób można przygotować przepyszne danie, które prezentowało się będzie naprawdę imponująco.

Boczek musi być pokrojony w długie i cienkie plastry. Do niego wystarczy dodać tylko kilka prostych składników, które większość osób ma już w kuchni, by przygotować piękne i przepyszne danie dla swoich najbliższych. Autor przepisu zapewnia, że to raj dla podniebienia.

Boczek to podstawa tego przepysznego dania

Michael Smith przygotował przepis, który swoja prostotą i niezwykłym smakiem zaskoczy niejednego, nawet bardzo doświadczonego kucharza. Mężczyzna przekonuję, że jego potrawa smakuje wybornie, chociaż jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie wymaga żadnych rzadkich czy niespotykanych produktów.

Lista składników:

  •  kilka dużych ziemniaków
  • długie plastry boczku
  • ser cheddar
  • sól i pieprz

Dodatkowo należy przygotować:

  • patelnię
  • pergamin

W pierwszej kolejności należy wziąć patelnię i wyłożyć ją pergaminem. Jeśli nie będzie chciał przylegać do jej powierzchni, wystarczy posmarować powierzchnię tłuszczem i docisnąć papier. Następnie w tak przygotowanym naczyniu układamy plastry boczku, jeden koniec umieszczając w środku patelni, a drugi na zewnątrz. Ważne, by przygotowane plastry były jak najdłuższe i pokrywały szczelnie dno naczynia.

Następnie kroimy surowe ziemniaki w niezbyt grube plastry i układamy w naczyniu na boczku. Później ścieramy cheddar na grubych oczkach tarki. Doprawiamy ziemniaki i boczek za pomocą soli i pieprzu, po czym obficie posypujemy je startym serem. Nakładamy na niego kolejną warstwę ziemniaków, doprawiamy, a dalej znów posypujemy serem. W zależności od wielkości naczynia, powtarzamy tę czynność, aż do wypełniania całej powierzchni.

Boczek stanowi zewnętrzną warstwę zapiekanki ziemniaczanej

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Na koniec zawijamy wystające plastry boczku do środka i wstawiamy patelnię do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 2,5 godziny. Można przykryć zawinięte końce boczku niewielką pokrywką, by zabezpieczyć je przez rozwinięciem w trakcie zapiekania potrawy. 

Dzisiaj grzeje: 1. Po twarzy kobiety przemieszczała narośl. W środku było ŻYWE STWORZENIE [ZDJĘCIA]
2. Sytuacja wygląda tragicznie. TVN przekazał ostrzeżenia dla połowy kraju, od apogeum dzielą nas godziny

Po tym czasie wyciągamy zapiekankę z piekarnika i przekładamy na talerz. Autor przepisu gorąco namawia do wykonania tej potrawy i zapewnia, że danie na pewno zaskoczy nas przepysznym smakiem oraz oryginalną prezencją. 


YouTube / Canada's Food Island

Najlepsze newsy dnia:

  1. Anna Kalczyńska pokazała swój piętrowy dom. Widok luksusowych wnętrz powala, gwiazda "DDTVN" pławi się w bogactwie
  2. Porwali 12-latkę i gwałcili ponad 43 tysiące razy. Ale nie to jest w tym wszystkim najgorsze
  3. Chłopak był martwy przez 20 min, twierdzi, że rozmawiał z Jezusem. Widział też Boga i mówi, jak wyglądają
  4. Słowa, które Przybylska wypowiedziała do przyjaciółki przed śmiercią. Po latach ujawniono ich treść
  5. Ile można dorobić do emerytury od 1 grudnia 2019? Trzeba znać kwoty, inaczej STRACISZ pieniądze

źródło: YouTube

Następny artykuł