Pamiętacie smak bloku czekoladowego z PRL-u? Oryginalny przepis sprawia, że rozpływa się w ustach, rozkosz dla podniebienia

Pamiętacie smak bloku czekoladowego z PRL-u? Oryginalny przepis sprawia, że rozpływa się w ustach, rozkosz dla podniebienia Źródło: idealneciasta.com

Blok czekoladowy to słodki przysmak z czasów PRL-u, który u wielu osób wywołuje nostalgię za dzieciństwem. Ci, którzy pamiętają jego smak, będą zachwyceni tym przepisem. Deser przygotowany według tych wskazówek wprost rozpływa się w ustach.

Blok czekoladowy smakuje jak za dawnych lat, oryginalny przepis przeniesie amatorów tego wyjątkowego deseru w czasy dzieciństwa. Przysmak z czasów PRL-u, przygotowany według tej receptury, wręcz rozpływa się w ustach i na pewno będzie wielkim zaskoczeniem dla gości.

Blok czekoladowy - przysmak z PRL-u

Tradycyjny przepis na blok czekoladowy pojawił się na blogi "Idealne Ciasta" i od razu podbił serca internautów. Choć autorka wpisu z recepturą zaznacza, że w oryginalnej recepturze raczej używało się margaryny zamiast masła oraz wody zamiast mleka, te drobne modyfikacje sprawiają, ze kultowy przysmak jest jeszcze smaczniejszy i wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 250 g masła;
  • 1 szklanka cukru;
  • 0,5 szklanki mleka;
  • 3 łyżki kakao;
  • 400 g mleka w proszku;
  • 150 g maślanych herbatników.

Na początku do rondelka przełóż masło, cukier i kakao. Składniki podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania i całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie zagotowaną mieszankę przelej do miski i odstaw na chwilę do przestygnięcia.

Blok czekoladowy to dla wielu niezapomniany smak z dzieciństwa

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Gdy masa w misce lekko przestygnie, wymieszaj ją powoli z mlekiem w proszku. Najlepiej, jeśli użyjesz do tego miksera, działającego na wolnych obrotach. Kiedy składniki połączą się w jednolitą konsystencję, pokrusz herbatniki i za pomocą łyżki wmieszaj je w kakaową masę.

Dzisiaj grzeje: 1. Państwowa Komisja Wyborcza właśnie przekazała ważne informacje. Nie mieści się w głowie, co się dzieje przed lokalami wyborczymi

2. Niedobór żelaza w organizmie jest bardzo niebezpieczny. Jakie są jego objawy?

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 8,5×22,5 cm wyłóż papierem do pieczenia, który ułatwi później wyciągnięcie schłodzonego deseru. Następnie do naczynia przełóż masę i całość wyrównaj. Wstaw blok do lodówki do całkowitego stężenia, a kiedy to nastąpi, wyjmij go z blaszki i podawaj pokrojony w plasterki. Goście będą zachwyceni tym kultowym deserem i jego niezwykłym smakiem.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Ważne ogłoszenie dla wszystkich, którzy jutro chcą zrobić zakupy w Lidlu, Biedronce, Dino, Auchan i innych sklepach. Nie wszyscy mieli świadomość
  2. Anna Lewandowska pokazała swój samochód. To wart fortunę postrach szos (FOTO)
  3. Pamiętacie smak bloku czekoladowego z PRL-u? Oryginalny przepis sprawia, że rozpływa się w ustach, rozkosz dla podniebienia
  4. Polacy w żałobie, rodziny zrozpaczone. Ambasador RP przekazał tragiczne informacje, niestety nie mieli żadnych szans
  5. Kobieta w sklepie nie chciała kupić synkowi cukierków, dostał histerii. Wtedy podeszła do niego staruszka i powiedziała rzecz, która zdruzgotała mamę
  6. 5 oznak, że on cię nie kocha. Psycholog zdradził, kiedy związek jest nie do odratowania

Źródło: Idealne Ciasta

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News