Cudowny, stary przepis na blok czekoladowy z czasów PRL. Smakuje jak za dawnych lat, słodkie niebo w gębie

Cudowny, stary przepis na blok czekoladowy z czasów PRL. Smakuje jak za dawnych lat, słodkie niebo w gębie Źródło: YouTube Kuchnia Magdy

Blok czekoladowy to dla wielu z nas fantastyczne wspomnienie smaku sprzed lat. Ten prosty przepis sprawi, że frykas prosto z czasów PRL znów zagości w naszych domach. Deser wspominany z nostalgią jest teraz w zasięgu ręki.

Blok czekoladowy to jeden z tych deserów, który na samą myśl przywołuje wspomnienia dawnych lat. Bez wątpienia smaki z okresu PRL u wielu z nas wywołują nostalgię. Na szczęście istnieją przepisy, dzięki którym mogą one powrócić. 

Prosty przepis na nostalgiczne wspomnienia dawnych lat

Blok czekoladowy to jeden ze znaków rozpoznawalnych minionych lat. PRL był wyjątkowo specyficznym okresem w dziejach naszego kraju. Mały wybór produktów sprawiał, że w poszukiwaniu kulinarnych uniesień trzeba było wykazywać się wyjątkową zaradnością. Dla niektórych z nas tamtejsze frykasy na zawsze pozostaną tymi najlepszymi. Jeden z nich może dzięki prostemu przepisowi powrócić na nasze stoły.

Kilkadziesiąt lat temu najbardziej popularnym deserem na sklepowych ladach był blok czekoladowy. Przepis na jego wykonanie nie powinien sprawić nikomu większych problemów. Potrzeba tylko kilku składników i czasu. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Blok czekoladowy jest w zasięgu ręki

W celu przygotowania tego nostalgicznego frykasa musimy wcześniej zaopatrzyć się w kilka niezbędnych produktów. Nawet w przypadku pustek na sklepowych półkach nie powinno być problemem ich znalezienie. Potrzebne nam będą:

  • pół szklanki mleka
  • jedna kostka masła w temperaturze pokojowej
  • dwie szklanki cukru
  • pięć łyżek kakao
  • szklanka mleka w proszku
  • dwie paczki herbatników

Kiedy mamy już gotowe wszystkie składniki możemy zacząć przyrządzać nasz blok czekoladowy. Formę należy natłuścić masłem. Następnie przystępujemy do wymieszania składników. Mleko, stopione masło i cukier trzeba podgrzać. Nie można doprowadzić tej mieszanki do wrzenia. Dodajemy do tego kakao i mleko w proszku. Podgrzewamy jeszcze chwilę mieszając. Masa powinna być jednolita.

Dzisiaj grzeje: 1. Pilne ostrzeżenia pierwszego stopnia dla aż 11 województw. Polacy muszą uważać

2. Lekarz podał, kiedy nastąpi szczyt zachorowań na koronawirusa. Jest gorzej, niż wszyscy podejrzewali

Następnie dorzucamy do niej pokruszone herbatniki i mieszamy. Przygotowaną bazę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie gotowy blok czekoladowy można pokroić i zajadać w najlepsze wraz z całą rodziną. Magia wspomnień z pewnością umili wszystkim czas spędzony na pałaszowaniu tego fantastycznego deseru. Warto wykorzystać ten przepis już w ten weekend.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Kto najczęściej choruje przez koronawirusa? Opublikowano najnowszy raport
  2. Hertha Berlin podała wyniki testów na wirusa. Co z Krzysztofem Piątkiem?
  3. Modlitwą chcieli przegonić koronawirusa. Efekt może okazać się tragiczny dla całego kraju
  4. Zdesperowany brat szuka swojej siostry. Udostępnił zdjęcie i błaga wszystkich o pomoc
  5. Para była na romantycznej randce, a obok nich paradowały piękne blondynki w bikini. Reakcja chłopaka rozkłada na łopatki
  6. Bada od 40 lat koronawirusy, wyciekł jego prywatny list. Twierdzi, że wie czym niwelować wirusa

Źródło: WP Kobieta

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News