Przepis na blok czekoladowy lepszy nawet niż w PRL-u. Wystarczy dodać jeden sekretny składnik, by uzyskać nieziemski smak

Przepis na blok czekoladowy lepszy nawet niż w PRL-u. Wystarczy dodać jeden sekretny składnik, by uzyskać nieziemski smak Źródło: youtube/Smaczne-Przepisy.TV

Blok czekoladowy z sekretnym składnikiem jest po prostu obłędny. Tak dobrego nigdy nie jadłeś! Jeżeli jesteś fanem słodkości, musisz spróbować.

Blok czekoladowy to bardzo łatwy przygotowaniu i jednocześnie smaczny deser, a ponieważ do jego wykonania potrzeba zaledwie kilku łatwo dostępnych składników w czasach PRL królował na polskich stołach. Warto jednak udoskonalić tradycyjną recepturę, a dodanie do niej tajemnego składnika zupełnie odmienia smak - staje się jeszcze lepszy. 

Przepis na blok czekoladowy lepszy niż w PRL-u. Sekret tkwi w jednym składniku 

Jeżeli jesteś fanem czekolady koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Tak wykonany blok czekoladowy doskonale sprawdzi się na rodzinnym spotkaniu, a jeden sekretny składnik sprawi, że wszyscy będą prosić nie tylko o dokładkę, ale i o przepis. Kluczem do sukcesu jest dodanie odrobiny wiśniówki. 

Składniki na jeszcze lepszy blok czekoladowy:

  • 40 dag maślanych herbatników,
  • 20 dag mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, brazylijskich, pekan),
  • 1 kostka (20 dag) masła,
  • 2/3 szkl. drobnego cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki wiśniówki,
  • olej.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Nieziemski smak w kilka minut  

Blok czekoladowy jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek, gdy okazuje się, że zostało ci niewiele czasu do przybycia gości. Herbatniki rozkrusz na drobniejsze kawałki, jednak nie tak, by powstał z nich proszek. Orzechy zalej wrzątkiem i dostaw na około 5 minut, a po tym czasie odsącz je na sitku i pokrój na mniejsze, ale nie zbyt małe, kawałki. Dodaj je do miski z ciastkami. Foremkę wyłóż folią spożywczą tak, by wystawała za brzegi. Pamiętaj, że papier lub folia aluminiowa przykleją się do czekolady. Folię posmaruj olejem, by jeszcze łatwiej było i oddzielić od ciasta. 

Dzisiaj grzeje: 1. Gorszej rzeczy w samolocie już nie można zrobić. Trzeba nie mieć wstydu [FILM]

2. Napisała list do córki i zawarła w nim 14 punktów. Ostatni jest ważną prośbą

Następnie wlej do rondelka mleko, wsyp cukier oraz kakao i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło, a następnie kawę i wiśniówkę. Całe masło musi się rozpuścić. Masę wlej do ciastek z orzechami i dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby wszystkie składniki połączyły się. Całość przełóż do formy, równomiernie rozprowadź i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Sygnały wysyłane przez naszą wątrobę, gdy ma już dosyć. Dostrzeżesz je gołym okiem
  2. Medalowe szanse polskich skoczków rosną. Reprezentacja ma tajną broń
  3. Nie żyje wieloletni polityk. Przegrał walkę o życie
  4. Podczas porodu lekarze nagle wybuchnęli śmiechem. Kiedy mama spojrzała na dziecko, wszystko zrozumiała"S
  5. Nagle dziecko zaczęło się źle czuć. Rodzice sprawdzili jego kubek z piciem i oniemieli, teraz ostrzegają innych

Źródło: interia

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News