Oryginalny przepis z czasów PRL-u na blok czekoladowy. Doskonały smak jak u mamy wywoła łezkę nostalgii u każdego

Oryginalny przepis z czasów PRL-u na blok czekoladowy. Doskonały smak jak u mamy wywoła łezkę nostalgii u każdego Źródło: Flickr / Mariusz Chilmon

Blok czekoladowy to nazwa, która u niejednego Polaka wywołuje niekontrolowany ślinotok. Wielu tęskni za wyjątkowym smakiem tego popularnego deseru z czasów PRL.

Blok czekoladowy był jednym z ulubionych deserów Polaków, którzy pamiętają czasy PRL-u. Dziś znowumożesz poczuć ten wyjątkowy smak, przygotowując tę słodycz w swoim własnym domu. Ten oryginalny przepis pozwoli przypomnieć sobie czas dzieciństwa i zaskoczyć wszystkich domowników. 

Blok czekoladowy z PRL-u to dla wielu Polaków niezapomniany smak dzieciństwa

Ten kultowy deser z PRL-u był jednym z ulubionych wśród Polaków i do dziś dla wielu stanowi niezapomniany smak z dzieciństwa. Ten przepis zawiera oryginalną recepturę sprzed lat, która pozwoli znów poczuć się jak dziecko. Blok czekoladowy przygotowany w ten sposób na pewno ożywi wspomnienia i zaskoczy wszystkich domowników oraz gości.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • garść orzechów włoskich
  • 2 paczki herbatników
  • masło do smarowania formy

W niewielkim garnku roztapiamy masło. Dodajemy do niego mleko oraz cukier i powoli podgrzewamy na bardzo słabym ogniu. Należy uważać, by mieszanka się nie zagotowała. Następnie do garnka wsypujemy mleko w proszku oraz kakao i całość mieszamy, aż do dokładnego połączenia się składników.

Blok czekoladowy według tego przepisu na pewno zaskoczy gości

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Całą masę podgrzewamy jeszcze przez kilka minut na najmniejszym ogniu. Pod koniec do środka dodajemy cząstki orzechów włoskich oraz pokruszone herbatniki. Wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika.

Dzisiaj grzeje: 1. Tragiczne wiadomości z zagranicy. Złamał warunki kwarantanny, nie mieli dla niego litości, nie żyje
2. Dramatyczne doniesienia od rodziny Kamila Glika. Śmierć przyszła zbyt wcześnie, nie żyje cudowna osoba
3. Na wakacjach schudła -17kg! Odchudziła ją TA roślina… Sprawdź

Podłużną formę, czyli tzw. "keksówkę", od wewnątrz bardzo cienko smarujemy masłem. Do tak przygotowanego naczynia wlewamy ciepłą masę kakaową i wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, chociaż najlepiej zostawić ją tam na całą noc. Dobrze schłodzony blok czekoladowy wyciągamy z foremki i podajemy pokrojony na niezbyt grube plastry. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Lidl oszukuje wszystkich Polaków? W sklepach trwa ukrywana przed nami skandaliczna praktyka
  2. Wspaniałe wiadomości dla wielu Polaków. Otrzymają zasiłek przedemerytalny, wystarczy spełniać kilka wymogów
  3. TVP i Elżbieta Jaworowicz nie chcieli, by skandal wyszedł na jaw. Stało się, dobre imię ikony telewizji zrujnowane?
  4. 13-letnia Daria mówiła, że zaszła w ciążę z 10-latkiem. Prawda okazała się jeszcze bardziej porażająca
  5. Wygląda jak fotomontaż, ale nim nie jest. Niesamowite, jamnik zapłodnił pitbulla a ich szczeniaki są przecudowne

źródło: Magazyn kuchnia

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News