Biszkopt, który zawsze się udaje i przepięknie wyrasta. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis na święta

Biszkopt, który zawsze się udaje i przepięknie wyrasta. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis na święta Źródło: planetapolska.net

Biszkopt bywa najbardziej kłopotliwym elementem ciasta. W okresie przedświątecznym warto wypróbować przepis, który sprawia, że zawsze się udaje. Zdradzamy recepturę, dzięki której unikniemy straty czasu i pieniędzy - przed świętami mamy ich jak na lekarstwo.

Biszkopt, który zawsze się udaje i w dodatku pięknie rośnie - ten przepis w okresie przedświątecznym może okazać się wybawieniem dla każdej zapracowanej pani domu. Dzięki niemu z pewnością oszczędzimy sobie wielu rozczarowań i zyskamy więcej czasu na inne związane z Bożym Narodzeniem przyjemności. Sekret tego doskonale upieczonego i bajecznie prostego w przygotowaniu biszkoptu tkwi w dwóch szczegółach - mocno schłodzonych jajkach i dodatku gorącej wody. To one sprawiają, że zawsze pięknie rośnie. 

Biszkopt, którego po upieczeniu nie trzeba wyrzucać

Idealny biszkopt zawiera następujące składniki: 6 jajek (koniecznie prosto z lodówki), 3/4 szklanki drobnego cukru, 3/4 szklanki mąki tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3 łyżki gorącej wody. Natomiast jeśli chcemy przygotować ciemny biszkopt, potrzebujemy 1 łyżki kakao i dodatkowej łyżki gorącej wody. Jak widać, do upieczenia ciasta nie potrzebujemy żadnych skomplikowanych produktów - zapewne każdy z nich posiadamy w kuchni i nawet nie musimy wychodzić po nie do sklepu. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jak przygotować idealny biszkopt?

Przygodę w kuchni zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy do momentu, aż białka zmienią barwę na białą. Następnie, nadal ubijając, dodajemy stopniowo po 2 łyżki cukru, aż do jego wyczerpania. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlewamy po jednym żółtku.

Do ubitych białek wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu całość zalewamy wrzącą wodą, po czym wyłączamy mikser i powstałą masę mieszamy szpatułką. Na koniec przelewamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 cm. Boków formy nie trzeba smarować. Tortownicę wypełnioną ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Biszkopt pieczemy przez około 30 minut.

Dzisiaj grzeje: 1.Ilu mężów miała Elżbieta Jaworowicz? Nigdy nie zgadniecie

2. Niestety, kolejny dramatyczny wieczór w Polsce. Nagły wybuch ognia na południu kraju

Po zdjęciu obręczy, biszkopt odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu ciasta przecinamy je na 2 lub 3 blaty, nasączamy, przekładamy dowolną masą i dekorujemy według uznania. Eksperci zalecają, aby te czynności wykonać na drugi dzień po upieczeniu. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Panna młoda zatańczyła z tatą na weselu. Chwilę później goście nie mogli przestać krzyczeć, natychmiast wyciągnęli telefony
  2. Niechcący zjadła skórkę od banana, a efekt okazał się fenomenalny. Teraz robi to codziennie i każdemu poleca
  3. Herbata z imbirem ma niesamowite właściwości lecznicze. Odchudzanie i oczyszczanie to dopiero początek
  4. Tadeusz Rydzyk zawstydził wiernego na oczach całego kościoła. "Prawda, że jeszcze ładny?"
  5. Nowy podatek zapłacą WSZYSCY! Ceny niemal najpopularniejszego produktu w kraju poszybują w górę

Źródło: planetapolska

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News