Najlepszy bigos na święta. Przepis Kuronia zdradza sekrety idealnego dania i wydobywa smak, którego nie da się zapomnieć

Najlepszy bigos na święta. Przepis Kuronia zdradza sekrety idealnego dania i wydobywa smak, którego nie da się zapomnieć Źródło: Wikimedia Commons/Dr. Bernd Gross

Bigos to dla wielu Polaków nieodłączna część wigilijnego stołu. Ten przepis Jakuba Kuronia pozwala na zrobienie idealnego bigosu, który smakuje dokładnie tak, jak powinna smakować ta potrawa.

Bigos to jedna z najbardziej charakterystycznych polskich potraw. Niejednokrotnie za granicą jest wymieniana w jednym szeregu obok pierogów, jako ważny element polskiej kuchni. Wydaje się, że równie często jak popularne lepiochy pojawia się na świątecznym stole. Słynny szef kuchni, Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem.

Najlepszy bigos na święta według przepisu znanego kucharza

Przygotować musimy naprawdę sporo składników. W zanadrzu trzeba mieć: 3 łyżki oleju roślinnego, 900 g łopatki wieprzowej, 250 g kiełbasy wędzonej, 150 g wędzonego boczku, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1,5 kg kiszonej kapusty, 20 g grzybów suszonych np. podgrzybków, borowików, 100 g śliwek suszonych, 250 ml wina czerwonego wytrawnego, 0,5 l wody, 12 ziaren jałowca, 6 liści laurowych, 8 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki suszonego majeranku, 2 jabłka, sól, pieprz oraz 100 g przecieru pomidorowego.

Najpierw namaczamy grzyby w letniej wodzie. Później bierzemy garnek z grubym dnem, wlej do niego olej roślinny i rozgrzej. Następnie kroimy łopatkę w kostkę i podsmażamy, tak jakbyś przygotowywali gulasz. Po zarumienieniu się mięsa wieprzowego dodajemy pokrojony w paski boczek i kiełbasę w plasterkach. Później smażymy wszystko przez 5 minut na średnim ogniu.

Następnie dosypujemy posiekaną w kostkę cebulę, smażymy aż do zarumienienia. W międzyczasie trzemy czosnek, po czym podsmażamy razem z nim wszystko przez minutę. Później jeden z głównych składników - kapusta. Gdyby była zbyt kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą.

Następnie całość mieszamy. Później wodę z namaczanych grzybów przepuszczamy przez sitko, aby odcedzić piasek i razem z grzybami dodajemy do bigosu. Następnie dorzucamy suszone śliwki, wodę oraz wino. Teraz czas na przyprawy: ziele angielskie, majeranek, liść laurowy, jałowiec i według uznania sól i pieprz.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przed nami końcowy etap. Gotujemy wszystko na niedużym ogniu przez godzinę, po tym procesie kroimy jabłka w kostce i dodajemy do garnka. Do tego można dorzucić przecier pomidorowy, który wzmocni smak potrawy, ale równie dobrze może się obyć bez niego.

Dzisiaj grzeje: 1. Legendarna polska piosenkarka zmarła na glejaka. Wstrząsające słowa męża
2. Tysiące Polaków w żałobie, nie żyje legendarny muzyk. Jego utwory od lat inspirowały młodych wykonawców

Później czeka nas długotrwały proces gotowania. Choć sporo fanów bigosu uważa, że trzeba go gotować trzy dni, to według Jakuba Kuronia absolutnie wystarczy 9 godzin. Nie ma co przesadzać, w tym czasie uda nam się wydobyć idealny smak tej popularnej w Polsce potrawy.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Kierowcy mają czas tylko do 1 grudnia. Potem posypią się mandaty na 17 tys. zł
  2. Nagranie małej dziewczynki z wczorajszego marszu obiega internet. Wzbudza silne emocje
  3. Rodzice zaginionej Madeleine McCann otrzymali nagłą niepojętą wiadomość. Zatrzęsła ich życiem, teraz nie mogą się pozbierać
  4. Jako mała dziewczynka pojawiła się w kultowym "Od przedszkola do Opola". Dzisiaj wzdychają do niej tysiące mężczyzn, onieśmiela swoim pięknem
  5. Lekarze uznali, że kobieta nie przeżyła porodu. Mąż wyszeptał do niej 6 słów, wkrótce wszyscy zdębieli

Źródło: Kuroń com pl

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News