Tradycyjny przepis z Mazowsza na wielkanocny barszcz chrzanowy. Smakuje wybornie, panie domu go uwielbiają

Tradycyjny przepis z Mazowsza na wielkanocny barszcz chrzanowy. Smakuje wybornie, panie domu go uwielbiają Źródło: By Moyan Brenn via flickr.com / CC BY 2.0 / https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Cooking_(17065409740).jpg

Barszcz chrzanowy zachwyci każde podniebienie na tyle, że z pewnością nie będzie serwowany jedynie w Święta Wielkiej Nocy. Smak jest zachwycający, warto zapisać sobie niżej podany przepis.

Barszcz chrzanowy rodem z Mazowsza podbije serca nawet tych osób, które nie gustują w zupach. Wyjątkowy smak, który zapamiętacie jeszcze na długo.

Barszcz chrzanowy to tradycyjna potrawa wielkanocna na Mazowszu

Każdy region Polski ma swoje charakterystyczne potrawy, tyczy się to również kwestii serwowanych dań na świątecznym stole. Wielkanoc za pasem, dlatego warto tego dnia zainspirować się kuchennymi sztuczkami gospodyń z Mazowsza i postawić na stole gar barszczu chrzanowego. Zupa serwowana jest chętnie przez mieszkańców podwarszawskiego regionu Urzecza.

Aby przygotować zupę (są to składniki, które wystarczą na 4 porcje barszczu), należy przygotować:

  • 1 kg buraków (kuliste lub podłużne),
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżkę soli,
  • 2 łyżki octu 10%,
  • 1 średni słoik mocnego chrzanu, który da potrawie ten wyjątkowy posmak,
  • 1 żółtko,
  • pół litra mleka lub słodkiej śmietany,
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • nie zapominamy o dodatkach świątecznych: jajkach na twardo i białej kiełbasie.

Jak przygotować mazowiecki barszcz chrzanowy?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przepis jest bardzo prosty: buraki należy dokładnie obrać i pokroić je w krążki. Warto założyć rękawiczki podczas tej czynności, bo trudno potem domyć zafarbowane sokiem dłonie. Buraki zalewamy ciepłą wodą, dodajemy ocet, cukier, sól i przyprawy - taką mieszankę odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Z tak przygotowanego zakwasu odcedzamy buraki, a płyn podgrzewamy przez ok. 10 min. Ważne, aby nie doszło do jego zagotowania.

Dzisiaj grzeje: 1. Smutne doniesienia. Nie żyje zasłużony polski lekarz, uratował życie i zdrowie dziesiątkom osób
2. Nie żyje dwóch nastolatków. Byli zarażeni koronawirusem, 13-latek i 19-latek

Do wywaru dodajemy słoik chrzanu i gotujemy całość przez kilka minut. Następnie dodajemy mleko lub śmietanę z roztrzepanym żółtkiem i znów gotujemy przez kilka minut. W zależności od naszych preferencji doprawiamy octem albo cukrem. Przy rozlaniu na talerze, serwujemy z ugotowaną białą kiełbasą i jajkami.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Główny Inspektorat Sanitarny radzi. Jak bezpiecznie kupować i spożywać pieczywo w czasie epidemii?
  2. Z ostatniej chwili: Jakub Błaszczykowski przejmuje Wisłę Kraków
  3. Porażające wieści dla polskich rodzin, wiele osób się wścieknie. 500 plus zawieszone?
  4. 5-latek chory na koronawirusa zadał mamie porażające pytanie. Zalała się łzami, teraz błaga tylko o jedno
  5. Już są. Na kontach emerytów pojawiły się pieniądze, wiadomo ile
  6. Niemal wszyscy Polacy popełniają 3 wielkie błędy podczas gotowania żurku. Zapominają o bardzo ważnych rzeczach

Źródło: Beszamel

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News