Którego banana wybierasz? Odpowiedź mówi wiele o twoim zdrowiu

Którego banana wybierasz? Odpowiedź mówi wiele o twoim zdrowiu Źródło: prasa24h

Banan to jeden z najczęściej kupowanych owoców na świecie. Ich produkcja na masową skalę sprawia, że w każdym sklepie można się zaopatrzyć w kiść tych żółtych przysmaków. Choć pozornie są do siebie podobne, ich wygląd może wiele powiedzieć o zdrowiu konsumenta.

Banan, którego wybierzesz, może cie zaskoczyć. Okazuje się, że różne kolory skórki oznaczają, że owoc znajduje się w innej fazie dojrzewania. Wśród nich można wymienić pierwszą, kiedy banan jest młody i zielony, drugą, kiedy banan jest żółty i twardy, trzecią, kiedy banan jest żółty, ale zaczyna być już pokryty ciemnymi plamami oraz czwartą, kiedy banan jest już miękki i praktycznie brązowy. 

Powszechnie wiadomo, że banany zawierają wiele wartości odżywczych oraz witaminy, takich jak B6 oraz C. Chociaż są owocami, które posiadają wiele kalorii, to ze względu na korzyści płynące z ich jedzenia, warto po nie sięgać. Zależnie od koloru, mogą jednak różnie oddziaływać na nasze zdrowie i cały nasz organizm. 

Młody i zielony banan (nr 1-3)

Jeżeli twój wybór pada na banana młodego i zielonego, musisz wiedzieć, że posiadają one dużą zawartość błonnika, który świetnie reguluje pracę jelit. Niestety dla wszystkich amatorów zielonych bananów jest też zła wiadomość. Zawierają niewielką ilość przeciwutleniaczy, które produkowane są, kiedy banan wchodzi w fazę dojrzałości, czyli zaczyna się robić żółty. Młode i zielone banany zalecane są osobom, które muszą ograniczać w swojej diecie cukier. 

Żółty i twardy banan (nr 4-5)

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Najczęstszy wybór wśród Polaków. Są lekkostrawne i słodkie. Zawierają znaczną ilość przeciwutleniaczy, które chronią nasze ciało przed chorobami. Żółte i twarde banany mają w sobie bardzo dużo cukru i wbrew pozorom nie są to najlepsze owoce do spożycia. 

Banan żółty i pokryty ciemnymi plamkami (nr 6)

Taki banan jest bardzo dojrzały, słodki i zawiera wiele przeciwutleniaczy. To właśnie taki rodzaj owocu jest najzdrowszy. Żółte i pokryte ciemnymi plamkami banany wypełnione są cytokiną TNF, czyli czynnikiem martwicy nowotworu. Takie banany są dobrym wyborem dla osób cierpiących na wrzody żołądka lub inne choroby układu pokarmowego. Niewskazane są jednak dla cukrzyków, ponieważ zawierają ogromne ilości cukru. 

Dzisiaj grzeje: 1. 4-letnia dziewczynka zaginęła w lesie. Odnaleziono ją po 12 dniach. Gdy zobaczyli, kto z nią jest, wystawili mu pomnik
2. Niestety, kolejny dramatyczny wieczór w Polsce. Nagły wybuch ognia na południu kraju

Banan miękki i praktycznie brązowy (nr 7)

Są najsłodsze ze wszystkich, a wiele osób uważa, że są już popsute. Pozbywają się ich, zupełnie niepotrzebnie. Miękki i praktycznie brązowy banan będzie najlepszym składnikiem nadającym się do ciast, koktajli i innych deserów. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Od zawsze bała się pitbulla sąsiada. Pewnego dnia pies zaczął szczekać i ruszył do jej domu, natychmiast wezwali karetkę
  2. 11-latka od dwóch lat była gwałcona w szkole. Rodzice zamarli odkrywając jej powiększony brzuch
  3. Jest afera. Cejrowski niewyobrażalnie poniżył Roksanę Węgiel i Viki Gabor
  4. Jantar nie ucieszyłyby obecne wydarzenia w jej rodzinie. Bardzo przykre
  5. OGROMNA grzywna za wycięcie drzewa na własnej posesji. Nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych

źródło: zobaczto

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News