5 najbardziej rakotwórczych produktów, które jesz codziennie

5 najbardziej rakotwórczych produktów, które jesz codziennie

Docierające do nas zalecenia dietetyków często zdają się być ze sobą sprzeczne. Kiedy jednak informacje o rakotwórczości danego produktu powtarzają się, warto pozostać czujnym. Zwłaszcza, kiedy jego własności analizowane są przez organizacje zajmujące się promowaniem zdrowego żywienia. Przedstawiamy 5 popularnych produktów uznawanych za rakotwórcze.

Kiedy planujemy swoją dietę, warto myśleć nie tylko o tym, które punkty na jej liście pomogą nam pozbyć się kilogramów, ale i o konsekwencjach zdrowotnych ich spożywania. Zastanawiając się nad dietą odchudzającą, napotykamy kakofonię głosów. Dany produkt może być przez jednych uważany za sprzyjający dbaniu o sylwetkę a przez innych - wręcz przeciwnie. W przypadku, kiedy za priorytet obieramy zdrowie, spekulacji pojawia się jeszcze więcej. Aby pomóc wam w wyborze spośród opinii dietetyków, przedstawiamy zestawienie 5 produktów, których potencjalna rakotwórczość powtarza się najczęściej. W tym również, w raportach organizacji typu WHO. Czerwone mięso Według badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia, spożywanie czerwonego mięsa może być jedną z przyczyn zachorowań na nowotwór jelita grubego. Do zwiększenia prawdopodobieństwa zachorowania na raka nie potrzeba wiele. Już 100g czerwonego mięsa spożywanego dziennie zwiększa szansę o 17%. Alkohol Do tego, że alkohol nie sprzyja zdrowiu, nikogo nie trzeba przekonywać. Zaskakująca jest jednak skala szkód jakie potrafią wyrządzić naszym organizmom trunki. Według badań Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej USA 3,5 kieliszka alkoholu dziennie to trzykrotnie większe ryzyko zachorowania na na raka jamy ustnej, gardła i krtani i o 50% wyższe - na raka jelita grubego. Gorące napoje Przykra wiadomość dla fanów kawy i herbaty. Picie napojów, których temperatura przekracza 65 st. C może być niebezpieczne. Według Agencji Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia ich spożywanie w długim okresie zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Frytki Smażone w wysokiej temperaturze frytki mogą powodować raka. Wszystkiemu winny akrylamid. Przed jego wysokim stężeniem w produktach spożywczych ostrzegają eksperci z całego świata. Łącznie z WHO. Orzeszki ziemne W orzeszkach znajdować się mogą aflatoksyny. Toksyny te wytwarzane są przez grzyby z rodzaju Aspergillus i przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Wytwarzają się, kiedy orzeszki przechowywane są w nieodpowiednich warunkach. Na szczęście, na terenie Unii Europejskiej nie powinniśmy się z nimi spotkać. Poza jej granicami należy jednak uważać.

Następny artykuł