Podczas minionej kampanii wyborczej .Nowoczesnej często zarzucano brak programu. I choć wybory mamy już dawno za sobą, to zgodnie z powiedzeniem, że lepiej późno niż wcale, partia Ryszarda Petru wreszcie skończyła pisać program.

Opublikowany dokument liczy 124 strony, a najwięcej kontrowersji wzbudziło zamieszczone w nim stanowisko partii ws. słynnego 500+. Chociaż przy wprowadzaniu programu PiS, wszyscy posłowie .Nowoczesnej głosowali przeciw, to partia nie zamierza całkowicie z niego rezygnować po ewentualnym dojściu do władzy. Zapowiada natomiast zmiany.

Posłowie .Nowoczesnej chcą, żeby 500+ nie dotyczyło najbogatszych i przysługiwało jedynie pracującym. Nie oznacza to jednak, że bezrobotni zostaną pozbawieni świadczeń.

– Rodziny w potrzebie dostaną większą pomoc finansową. Zmienimy program zasiłków rodzinnych (500+), by nie trafiały do najbogatszych. Nie zamierzamy likwidować tego programu, tylko zracjonalizować jego cele i ograniczyć nieuzasadnione świadczenia. 500+ powinno trafiać tylko do osób zatrudnionych, osoby niepracujące powinny otrzymywać podobne wsparcie na dzieci w ramach systemu pomocy społecznej – czytamy.

Taka decyzja wynika prawdopodobnie z faktu, że świadczenia w ramach pomocy społecznej zdecydowanie łatwiej kontrolować, co mogłoby pomóc w ograniczeniu patologii wynikającej niekiedy z programu. Co więcej, w innym miejscu programu .Nowoczesnej można przeczytać, że pomoc społeczna – a więc i 500+ – będzie przysługiwać wyłącznie ludziom… zaszczepionym.

– Świadczenia społeczne i socjalne będą dostępne tylko dla osób podporządkowujących się podstawowym wymaganiom profilaktycznym, w tym obowiązkowym szczepieniom ochronnym.

Co sądzicie o pomysłach partii Ryszarda Petru?

Polub fanpage pluralistycznego, bezstronnego portalu o polityce i społeczeństwie :

źródło: Nowoczesna