UDOSTĘPNIJ
Fot. Pixabay

W polskich sklepach wiele produktów pochodzi z Chin. Od dawna wiadomo, że tam wszystko produkuje się jak najniższym kosztem.  A taniej często niestety oznacza gorzej. Ta informacja jednak przebija wszystko i może ci skutecznie obrzydzić jedzenie pochodzące z Państwa Środka. 

Według przeprowadzonego w Holandii śledztwa dziennikarskiego niektóre chińskie fabryki zamiast naturalnie wytwarzanego polepszacza stosowanego przy wyrobie mrożonego pieczywa używają… ludzkich włosów. Z badania ma wynikać, że co dziesiąty chleb produkowany w Chinach może zawierać „ludzki” dodatek.

Chodzi o L-cysteinię, czyli konserwant oznaczony symbolem E-920. Sprawia on, że pieczywo jest o wiele bardziej miękkie. Przeważnie pozyskuje się go ze zbóż, ale jest to niestety metoda droga, przez co w chińskich fabrykach stosuje się zupełnie inny, tańszy sposób. L-cysteinę pozyskuje się tam z ludzkich włosów! Temat wrócił po tym, gdy z interpelacją poselską w tej sprawie zwrócił się polityk Prawa i Sprawiedliwości – Jerzy Paul.

Chemiczny polepszacz o nazwie L- cysteina ( E920) jest jednym z głównych składników mrożonego ciasta. W krajach Unii Europejskiej wydany jest zakaz produkcji tego konserwantu z ludzkich włosów, więc E-920 wytwarza się np. ze świńskiej szczeciny czy ptasich piór. W Państwie Środka natomiast ten zakaz nie obowiązuje, przez co do wytwarzania L-cysteiny można stosować ludzkie włosy.

Problem w tym, że polskie przepisy wymagają jedynie oznaczenia tego, że wypiek powstał z ciasta głęboko mrożonego, a to jakiego jest pochodzenia i jakie składniki zawiera, już nikogo nie interesuje.

 

Na szczęście według danych GUS, Polska importuje znikomą ilość pieczywa z Chin. Warto jednak zawsze czytać etykiety po to, żebym być pewnym, że nie jemy ludzkich włosów. W końcu bułki i chleb z Państwa Środka ciągle w naszym kraju można kupić.

źródło: www.prostozmostu.pl

 

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również