UDOSTĘPNIJ

Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Oslo oraz w Monash University w Australii wskazują, że nadwrażliwość na gluten może okazać się naukową fikcją, a przyczyny dolegliwości wielu ludzi może być zupełnie inna. 

Około 13% populacji uważa, że cierpi na nadwrażliwość na gluten. Co to jest? Gluten to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, która występuje w ziarnach niektórych zbóż, m.in. w chlebie czy makaronach. Przez to miliony ludzi zmuszani są do stosowania specjalnej diety.

Niedostosowanie się do diety…

Jeśli nie dostosują się do zaleceń, grożą im poważne dolegliwości gastryczne, które są spowodowane alergiczną reakcją organizmu na ten składnik. Wskazanie glutenu za winnego przyczynił się do istnienia i rozwoju potężnego rynku bezglutenowej żywności.

Co jest prawdą, a co mitem

Rzeczywiście jest przyczyną problemów dla osób, które chorują na celiaklię. Nadwyżka kalorii odpowiada za przybieranie na wadze, zaś sam gluten… nie ma z tym nic wspólnego.

Eksperyment

Do badania zaproszono 59 osób, które nie chorują na celiaklię. Przygotowano im trzy rodzaje diet: z glutenem, cukrem oraz  wolnych od obu tych składników. Za zadanie każdej z tej osoby polegało na jedzeniu przez tydzień jednej z przygotowanych diet z tygodniowymi odstępami między rodzajami diety.

Osoby jedzące żywność zawierającą w zbożach cukry skarżyły się na wzdęcia, problemy z przewodem pokarmowym. W przypadku żywności zawierającej gluten nie stwierdzono takich problemów. Naukowcy przez wyniki skłonili się do sformułowania tezy, że to łańcuchy cukrów zawartych m.in w pszenicy i ryżu są w rzeczywistości przyczyną problemów przypisywanych dotąd glutenowi. Może to doprowadzić do prawdziwej rewolucji na rynku żywności.

Nie chcesz mieć raka? Nie jedz TYCH rzeczy!

Te rzeczy NAJBEZPIECZNIEJ jeść!

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również