UDOSTĘPNIJ

Od lat mówi się, że cukier to biała śmierć. Prawda jest jednak jeszcze bardziej przerażająca, niż myśleliśmy. Właśnie ujawniono tajne wyniki badań, które były ukrywane przed opinią publiczną przez blisko 50 lat!

„Projekt 259” to badanie przeprowadzone w 1968 roku. Dotyczyło ono cukru, a dokładniej jego szkodliwego działania na zdrowie. Nic więc dziwnego, że wyniki eksperymentu wyszły na światło dzienne dopiero niedawno. Koncerny cukrowe ukrywały ten fakt przez 5 dekad…

„Szczury doświadczalne”

Badanie przeprowadzono na szczurach. Według CNN zwierzętom dostarczano pożywienie bogate w cukier aby później zanalizować ich mocz. Gryzonie, które narażono na taką dietę poniosły srogie konsekwencje.

W ich moczu bowiem odnaleziono wysokie stężenie beta-glukoronidazy. Jest to enzym uważany za czynnik zwiększający ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego.

ZOBACZ TAKŻE: Jesz to codziennie. Uzależnia jak KOKAINA

Co więcej, w USA dziesięć lat wcześniej, a dokładnie w 1958 roku wprowadzono zakaz dopuszczania do użytku rakotwórczych produktów spożywczych. Ujawnione wyniki badań byłyby wówczas niewygodnym faktem, który mógłby poważnie zaszkodzić branży cukierniczej.

Jawna manipulacja

Organizacja Sugar Research Foundation rozpoczęła kampanię w celu dezinformowania konsumentów. Powstały wówczas badania mające na celu udowodnić, że cukier posiada zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Sprawa okazała się głośna. Czasopisma takie jak „JAMA International Medicine” i „PLOS Biology” zarzuciły manipulacje wyżej wymienionej organizacji, która kontrolowana była przez branżę cukierniczą.

Zarzut zatajenia prawdy doprowadził fundacje do zmiany nazwy. Stanton Glatz naukowiec z Uniwersytetu w Kalifornii i przede wszystkim współautor publikacji Projektu 259 podsumował zaistniałą sytuacje w następujący sposób.

– To takie samo działanie, jak manipulacje przemysłu tytoniowego.

ZOBACZ TAKŻE: Od 28 lat nie je cukru i wygląda fenomenalnie. Nie zgadniesz, w jakim jest wieku (foto)

To nie jedyne dowody potwierdzające szkodliwość cukru. Możemy natknąć się na pełno teorii, badań naukowych czy eksperymentów na podstawie których wysnuć możemy tą samą konkluzję. Dlaczego więc cukier jest tak wszechobecny w naszych domach jak i życiu?

źrodło: https://finanse.wp.pl

fot.http://www.bartarinha.ir

 

 

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również