UDOSTĘPNIJ

Polskie boje o najlepszą ofertę i tani produkt są znane w internecie i mediach. Na naszych oczach kolejny produkt znika z półek w zastraszającym tempie. Nasi rodacy oszaleli na jego punkcie.

Od dłuższego czasu w narodzie panuje trend na zdrowe odżywiane i czytanie etykiet, umieszczonych na produktach. Ten przypadek jest dowodem na to, że nie jedynie niska cena zmusza Polaków do walki o każdy egzemplarz dostępny na półkach. Sklepom coraz częściej brakuje czegoś, czego znalezienie w ofercie wydawało się pewne.

ZOBACZ TAKŻE: Dzisiaj Biedronka zniszczyła system! Ten produkt jest fenomenalny i kosztuje grosze

Podobnie jak na gluten, wiele osób ma uczulenia na laktozę. Spożycie jej powoduje problemy nie tylko z żołądkiem, ale i z całym układem pokarmowym. Z tego powodu firmy mleczarskie oferują jego wersję bez tego cukru.

Z prędkością błyskawicy

Być może to moda, a być może narastający problem z trawieniem coraz większej ilości Polaków, ale faktem jest, że mleko bez laktozy wykupowane jest masowo. Gdzie nie spojrzeć, brakuje go, a zdobyli je tylko najszybsi. Na popularności produktu cierpią najbardziej osoby uczulone, które tak samo, jak przedsiębiorcy zastanawiają się, ile z kartonów kupili ci, którzy realnie ich potrzebują.

Mleko bez laktozy znika tak szybko, że trudno je kupić, a kartony z mlekiem „normalnym” czekają na klientów. Dodatkowe mleka pojawiają się powoli i nie wszystkie sklepy są chętne do większego w nie zainwestowania. Czy może być to tylko chwilowy szał, jak było w przypadku glutenu, który odstawiły nawet osoby tego niepotrzebujące?

– Zgodnie z polityką naszej firmy, nie udostępniamy danych sprzedażowych w odniesieniu do poszczególnych kategorii produktów. Przewidujemy jednak, że rynek nadal będzie się rozwijał w tym kierunku i obok podstawowych produktów obejmie stopniowo także inne artykuły uzupełniające takie jak np. lody, desery mleczne, czy napoje jogurtowe – twierdzi biuro prasowe Jeronimo Martins.

Zdaniem dietetyków

Zdaniem Małgorzaty Krukowskiej większość osób, masowo wykupujących mleko bez laktozy, uległo modzie. Zwraca uwagę także na fakt, że nie jest ono jedynie „trendy”, ale także jest słodsze, czym może przyciągać tak wielu konsumentów.

ZOBACZ TAKŻE: „Szczyt cebulactwa osiągnięty”. Wojny w Lidlu czy o Świeżaki to przy tym nic

– Część naszego społeczeństwa ma problem z tolerancją laktozy czyli cukru, który jest zawarty w mleku. Potrzeba do tego laktazy. Jeśli organizm ma niedobór lub problem z wytworzeniem tego enzymu, to rzeczywiście mleko nie jest do końca trawione i pojawiają się niedogodności ze strony układu trawiennego jak wzdęcia, bóle, biegunki i tak dalej.  Część osób może być też uczulona na białka w mleku, ale to bez laktozy nie zabezpieczy nas przed tym. Jednak podejrzewam, że większość uległa modzie, że coś jest złe lub myśli, że ma ten problem, choć nie ma zdiagnozowanej takiej przypadłości – mówi dietetyk.

źródło: natemat.pl

Nie chcesz mieć raka? Nie jedz TYCH rzeczy!

One mają wszystko - oto 10 NAJPOTĘŻNIEJSZYCH rodzin świata [ZOBACZ!]

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również