UDOSTĘPNIJ
Fot. Max Pixel -Pixabay (Clive Einstein)

Włoski Sąd Najwyższy orzekł oficjalnie, że trzymanie żywych homarów w lodzie ze związanymi szczypcami sprawia im wiele cierpień, dlatego jest zachowaniem zakazanym przez prawo. Tym samym podtrzymał w mocy karę, którą za podobne zachowanie wymierzono restauratorowi z Florencji. Jednocześnie sędziowie nie uznali za czyn krzywdzący gotowania wciąż żywych zwierząt we wrzątku.

Włoskie media bardzo nagłośniły kontrowersyjną sprawę dotyczącą praw homarów, gdyż doszła ona nawet do tamtejszego Sądu Najwyższego. Jego członkowie stwierdzili, że trzymanie homarów w lodzie, a nie w akwarium „nie jest zwyczajem społecznie aprobowanym”, który „na pewno powoduje ich cierpienia”. Nawet fakt, że później zwierzęta są po prostu gotowane, co dla sędziów nie jest czynem niemoralnym, nie powinien pozwalać na bestialskie przetrzymywanie w zbyt niskich temperaturach.

Wydając tego typu wyrok, sąd podtrzymał karę wysokości 5 tys. euro wymierzoną florenckiemu restauratorowi, który w swojej kuchni miał trzymać homary w skrzyniach z lodem. Samego mężczyznę, jak i światowe media, zadziwiła decyzja sędziów. Oczywiste jest, że mogą oni nie zgadzać się na złe traktowanie żywych stworzeń oraz próbować polepszyć ich los. Nikt nie zwrócił jednak uwagi na to, co dzieje się z homarami po wyjęciu ze skrzynek. Bez wątpienia jest to także bardzo bolesne oraz straszne, czego nie zauważyły jednak osoby odpowiedzialne za wyrok.

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również