UDOSTĘPNIJ
fot. goodfreephotos.com

Polacy zjadają rocznie ok. 75 kg mięsa i wędlin rocznie. Jesteśmy zatem dość mięsożernym narodem. Dlatego warto upewnić się, czy mięso, które jemy, jest świeże i zdrowe, a od których wędlin powinniśmy trzymać się z daleka. 

Najczęściej wybieranym przez Polaków mięsem jest wieprzowina i drób. Mniejszą popularnością cieszy się wołowina. Świeże mięso, zależnie od gatunku, ma swoje charakterystyczne cechy, na które warto zwrócić uwagę.

Ważny jest kolor

Świeża wieprzowina powinna mieć wyraźnie ciemnoczerwoną barwę. Kiedy jednak zostanie wyciągnięta z hermetycznego opakowania, szarzeje w związku z utlenianiem się mioglobiny. Mięso nie traci wówczas walorów smakowych i wartości. Warto jednak zwrócić uwagę na to, gdy wieprzowina zaczyna brązowieć. Wtedy jest już nieświeża i nie należy po nią sięgać.

Wołowina, kiedy jest zdatna do spożycia, jest różowa. Młodsze świeższe mięso jest jaśniejsze. Kiedy jest ciemne, nie nadaje się do jedzenia. Możemy to ocenić także po zapachu oraz dotyku. Mięso dobre i młode nie powinno zostawić wgłębienia, kiedy się je naciśnie.

Także drób jest różowy, aczkolwiek najświeższe mięso ma bardzo jasny, bladoróżowy, kolor. W części piersiowej róż jest nieco ciemniejszy. Jeśli się psuje, szarzeje, a w części powierzchni staje się żółtawy. Po takiego kurczaka nie należy sięgać. Warto też, kupując drób, sięgać po całe tusze. Wtedy można ocenić, czy jest symetryczna – czy ptak nie chorował na krzywicę z powodu niedożywienia i braku dostępu do światła.

Ładna nie znaczy dobra

Chociaż taka wędlina jest najchętniej kupowana, zbyt intensywnie różowa, zawiera azotyny i azotany. Dodaje się ich dla poprawy wyglądu i konserwacji. Znacznie lepiej sięgać po szare i białe wędliny. Są z pewnością świeższe i zdrowsze.

Warto zwrócić uwagę na wędlinę także przy jej krojeniu. Zbyt błyszczącą i nienaturalnie mieniącą się na tęczowo wędlinę lepiej odłożyć. Użyto do niej zbyt dużo mieszanki peklującej. Nie będzie miała ona swojego naturalnego smaku.

Kiedy kupujemy wędliny albo kroimy już kupione, warto zwrócić także uwagę na żyłki tłuszczu przecinające mięso. Powinny być białe i jędrne, w przeciwnym razie z pewnością nie mamy do czynienia ze świeżym produktem.

Źródło: interia.tv

Te rzeczy NAJBEZPIECZNIEJ jeść!


Nie chcesz mieć raka? Nie jedz TYCH rzeczy!

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również