Szanowny Panie Prezesie,

Kluczowymi problemami polskiego społeczeństwa są wysoki poziom bezrobocia, niskie płace, olbrzymie nierówności społeczne, brak stabilności zatrudnienia, prywatyzacja usług publicznych. Niestety za rządów koalicji PO-PSL postępują negatywne zjawiska. Rośnie skala umów cywilno-prawnych, płace w budżetówce są zamrożone już od sześciu lat, postępuje komercjalizacja i prywatyzacja kolejnych wymiarów życia. Dotyczy to tak ważnych branż, jak służba zdrowia, transport kolejowy, usługi pocztowe czy górnictwo.

W sporze między rządem i protestującymi pracownikami Prawo i Sprawiedliwość jasno opowiada się po stronie pracowników. PiS krytycznie odnosi się do planów zwolnień, likwidacji zakładów pracy, obiecuje ograniczenie umów śmieciowych, podwyżki w budżetówce, kontrolę przez państwo strategicznych sektorów gospodarki.

Jednocześnie w ciągu ostatnich miesięcy Prawo i Sprawiedliwość zawarło koalicję przedwyborczą z Polską Razem Jarosława Gowina. Przedstawiciele obydwu partii mają startować ze wspólnych list wyborczych. Tymczasem Jarosław Gowin jednoznacznie opowiada się za prywatyzacją służby zdrowia i górnictwa, jest zwolennikiem niższych podatków dla wielkiego kapitału i dalszego uelastyczniania rynku pracy. Jego poglądy społeczno-ekonomiczne są w wielu kwestiach jeszcze bardziej liberalne niż przekonania ministrów Ewy Kopacz.

W tej sytuacji Prawo i Sprawiedliwość powinno uczciwie zadeklarować, jaką politykę realizowałoby w razie zwycięstwa wyborczego. Gdy PiS sprawował rządy w latach 2005-2007, główną zmianą dotyczącą rozwiązań gospodarczych było obniżenie podatków dla najlepiej zarabiających obywateli, a ministrem finansów była liberalna zwolenniczka podatku liniowego Zyta Gilowska. Czy od tamtego czasu politycy PiS-u zmienili poglądy? Jeżeli tak, to trudno zrozumieć, jaki sens ma koalicja wyborcza z Jarosławem Gowinem.

Wielu Polaków liczy, że Pana przedwyborcze deklaracje dotyczące podwyżek płac, ograniczenia śmieciowego zatrudnienia czy tworzenia nowych miejsc pracy nie są jedynie czczą obietnicą. Tymczasem dalsze trwanie koalicji PiS-u z PR odbiera wiarygodność Pana partii. Stąd apeluję do Pana o zerwanie sojuszu z Jarosławem Gowinem i konsekwentne opowiedzenie się po stronie ludzi pracy.

Poprzedni artykułPolicja zostanie wyposażona w karabiny automatyczne AK
Następny artykułEuroposłowie PiS przeciwko uznaniu niepodległości Palestyny
Piotr Szumlewicz
Piotr Szumlewicz - dziennikarz i publicysta. Redaktor kwartalnika ?Bez Dogmatu? oraz portali www.lewica.pl i www.lewica24.pl. Doradca i ekspert Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych. Na antenie telewizji Superstacja współprowadzi program ?Ja panu nie przerywałem?.