fot. flickr / wikimedia / Adrian Grycuk / Silar / Piotr Drabik /

Na sejmowych stronach pojawiły się najnowsze oświadczenia majątkowe polityków obecnej kadencji. Jak wynika z opublikowanych dokumentów najbogatszym liderem partii w aktualnym Sejmie jest Ryszard Petru. Po drugiej stronie znalazł się m.in. Jarosław Kaczyński z dużym zadłużeniem.

Ze złożonego przez Ryszarda Petru oświadczenia majątkowego wynika, że jest najbogatszym liderem partii spośród aktualnych formacji znajdujących się aktualnie w Sejmie. Lider Nowoczesnej może pochwalić się oszczędnościami w wysokości 920 tys. 386 zł, 156 326 euro, 166 490 dolarów oraz 92 funtów. Petru jest także właścicielem 50 papierów wartościowych firmy Wawel wartych 60 tys. zł, 906 Energi wartych nieco blisko 11 tys. zł, a także papierów subfunduszu stabilnego wzrostu o wartości ponad 86 tys. zł. a także trzech mieszkań o wartości w sumie ok. 1,3 mln złotych. W ubiegłym roku Patru zarobił również ok. 1,8 mln złotych z racji zasiadania w różnych radach nadzorczych i zarządach oraz własnej działalności gospodarczej.

Po drugiej stronie zestawienia znalazł się lider obozu władzy, Jarosław Kaczyński, który wykazał w swoim oświadczeniu majątkowym, oszczędności na poziomie 12 tysięcy złotych. Kaczyński jest także współwłaścicielem domu o wartości ok 1,5 mln złotych. Prezes Prawa i Sprawiedliwości ma również spore długi tj. 80 tys. zł u Janiny Gross, którą ostatnio mianowano na członka rady nadzorczej PGE S.A. oraz 25 tys. u nowego szefa NFOŚiGW, Kazimierza Kujdy. Oprócz tego spłaca jeszcze kredyt bankowy w wysokości 140 tysięcy złotych.

Z kolei Paweł Kukiz ma nieco ponad 17 tysięcy złotych oszczędności, dom warty ok. 1,5 mln złotych oraz mieszkanie warte ok. 350 tysięcy złotych. Ponadto, w ubiegłym roku zarobił blisko 165 tysięcy złotych w ramach działalności muzycznej oraz 203 tys. zł ze sprzedaży praw autorskich. Lider Kukiz’15 ma jednak długi tj. kredyt hipoteczny na kwotę 600 tys. zł. na budowę domu oraz dwie pożyczki po 100 tysięcy złotych.

Lider Platformy Obywatelskiej, Grzegorz Schetyna, zaoszczędził w ubiegłym roku 350 tysięcy złotych. Posiada również dwa domy o wartości ok. 1,2 mln złotych pierwsze i ok. 590 tys. zł drugie oraz dwa mieszkania warte ok. 350 tys. i 200 tys. zł.

Władysław Kosiniak-Kamysz z Polskiego Stronnictwa Ludowego posiada ok. 210 tysięcy złotych oszczędności oraz działkę rolną wartą 26 tys. złotych, działkę budowlaną o wartości 200 tys.zł oraz garaż warty 50 tys. złotych.

POLUB FANPAGE PLURALISTYCZNEGO, BEZSTRONNEGO SERWISU O POLITYCE, BY BYĆ NA BIEŻĄCO

bh, źródło: sejm.gov.pl